Τοπικές Εκδηλώσεις

 ΛΑΣΙΘΙ
 
Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού
Κάθε χρόνο την προτελευταία Κυριακή της Αποκριάς, διεξάγεται στη Σητεία το κυνήγι του χαμένου θησαυρού. Από το 2005, που ξεκίνησε το παιχνίδι, οι Σητειακοί συμμετέχουν με ολοένα αυξανόμενο ενθουσιασμό.
Εκείνη την Κυριακή ντόπιοι και τουρίστες προσπαθούν να λύσουν σπαζοκεφαλιές, καλούνται να κάνουν εμφανίσεις και φωτογραφίσεις με περίεργες στολές ή κρατώντας παράταιρα αντικείμενα, τρέχουν σε όλη την πόλη και τα περίχωρα ανακαλύπτοντας γρίφους και κλειδιά.
Η ενέργεια, ο αυτοσαρκασμός, το χιούμορ, ο ανταγωνισμός αλλά και η αλληλεγγύη μεταξύ των ομάδων είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του παιχνιδιού, που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση λόγω της πάρα πολύ μεγάλης συμμετοχής του, στους τουρίστες που θα βρεθούν στην Σητεία για τις απόκριες.
Άλλωστε, τα «αρχηγεία» των ομάδων είναι τα καφε, οι ταβέρνες και τα μαγαζιά της περιοχής, πράγμα που σημαίνει ότι όλοι οι θαμώνες είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετέχουν και να βοηθήσουν στην επίλυση των γρίφων. Και αν έχουν και διάθεση να τρέξουν και λίγο.
Όλη η πόλη κινείται στους ρυθμούς του παιχνιδιού και η προετοιμασία των ομάδων και των γρίφων ξεκινάει μήνες νωρίτερα με πολλά τραπέζια και μπόλικη ρακή. Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού αλλά και το καρναβάλι της Σητείας τα τελευταία χρόνια προσελκύουν αρκετούς τουρίστες που έχουν την διάθεση να παίξουν και να διασκεδάσουν.
 
ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΤΑΤΑΣ
Στο χωριό Τζερμιάδο, στα τέλη Αυγούστου, διοργανώνεται η γιορτή της πατάτας. Δοκιμάστε την πατάτα μαγειρεμένη με χίλιους δυο τρόπους και συνοδευόμενη πάντα από κρασί και τσικουδιά. Δοκιμάστε πατάτα στον ξυλόφουρνο, οφτή πατάτα, καθώς και χοιρινό μαγειρεμένο σε πετρόφουρνο. Οι εκδηλώσεις κρατούν περίπου τρεις ημέρες.
 
ΛΑΤΩ
Ο δήμος του Αγίου Νικολάου διοργανώνει εκδηλώσεις με την ονομασία «Λατώ», οι οποίες περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, λογοτεχνικές βραδιές και μουσικές εκδηλώσεις. Άξιες αναφοράς είναι οι εκδηλώσεις του χωριού Μυρσίνη Σητείας, που εκτυλίσσονται σε ένα υπαίθριο και ειδικά διαμορφωμένο χώρο και φιλοξενούν καλλιτέχνες από μουσική κάθε είδους. (Έντεχνα, ροκ, παραδοσιακά).
 
Τελετή Πανός «ΚΥΡΒΙΑ» Πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην Ιεράπετρα και περιλαμβάνουν θεατρικές, μουσικές και χορευτικές βραδιές.
 
«ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΓΑΜΟΣ» Στην Κριτσά θα παρακολουθήσετε την αναβίωση του Παραδοσιακού Γάμου, όπου το κέφι και η ευθυμία κυριαρχούν.
 
«ΚΟΡΝΑΡΕΙΑ» & «ΓΙΟΡΤΗ ΣΟΥΛΤΑΝΙΝΑΣ» Στη Σητεία, περί τις 15-20 Αυγούστου, διοργανώνεται η γιορτή της Σουλτανίνας, αφιερωμένη στην ποικιλία του σταφυλιού αυτού, καθώς τα «Κορνάρεια», με πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων.
 
«ΚΑΖΑΝΕΜΑΤΑ» Στα χωριά Πισκοκέφαλο και Χαμέζι, αξίζει να βρεθείτε στα «καζανέματα» που αφορούν την παρασκευή ρακής και συνοδεύονται πάντα από νόστιμους μεζέδες και γλέντι.
Στο Πισκοκέφαλο επίσης, διοργανώνεται και η γιορτή καλαμποκιού, συνοδευόμενη πάντα από μουσικές εκδηλώσεις.
 
«ΒΡΑΔΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΙΟΥ» Πραγματοποιείται στο χωριό Αβρακόντες, στο οροπέδιο Λασιθίου, με πολύ φαγητό και μουσική.