Τοπικές Εκδηλώσεις

 
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
 
Η πόλη της Θεσσαλονίκης είναι φημισμένη για την έμφαση που δίνει στον πολιτισμό και τις τέχνες. Σε ολόκληρη την πόλη μπορεί κανείς να βρει μουσικούς χώρους, εκθεσιακούς χώρους και θεατρικές παραστάσεις. Από τα σημαντικά γεγονότα της πόλης είναι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, που διοργανώνεται από το 1960, το πρώτο δεκαήμερο Νοεμβρίου. Το Φεστιβάλ έχει παγκόσμιο ενδιαφέρον, με συμμετοχές από όλο τον κόσμο, αφιερώματα και πολλούς λάτρεις του σινεμά να γεμίζουν τις αίθουσες για να απολαύσουν τις πρώτες προβολές.
Η κορύφωση του Φεστιβάλ είναι η απονομή του Χρυσού Αλέξανδρου στην καλύτερη ταινία.
 
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
 
Για τους λάτρεις του κρασιού έχει μεγάλο ενδιαφέρον ο Χάρτης των Γεύσεων, μια ετήσια συνάντηση οινοποιών και οινοφίλων από όλοι την Ελλάδα, που διεξάγεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου ή το πρώτο του Δεκεμβρίου. Φυσικά κάποιος που ενδιαφέρεται για τον οινοτουρισμό, μπορεί να ακολουθήσει τη «Διαδρομή του Κρασιού», στην οποία προς το παρόν μετέχουν 4 οινοποιεία.
 
Δρόμοι του κρασιού
 
Εξίσου ενδιαφέρον είναι και το «Thessaloniki Food Festival», ένας σχετικά νέος θεσμός, με εκδηλώσεις και εργαστήρια ανοιχτά στο κοινό, για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τις γεύσεις της πόλης. Το φεστιβάλ διεξάγεται τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο.
 
Στις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις της πόλης θα πρέπει να αναφέρουμε τα «Δημήτρια», που από το 1965 διεξάγονται για 4 μήνες από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο, με πάνω από 100 μουσικές, θεατρικές και εικαστικές εκδηλώσεις καθώς και συνέδρια.
 
Το σημαντικότερο και γνωστότερο γεγονός της πόλης είναι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης . Είναι η μεγαλύτερη ετήσια έκθεση των Βαλκανίων, που πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο, με πλήθος εκθετών από όλο τον κόσμο και μια σειρά παράλληλων δραστηριοτήτων.
 
Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
 
Πέραν των εκδηλώσεων της πόλης, μπορούμε να απολαύσουμε παραδοσιακές εκδηλώσεις σε πολλά χωριά του νομού. Στα Κουφάλια, 35 χλμ. βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης, παραμονή Πρωτοχρονιάς αναβιώνει το έθιμο της Καμήλας. Οι κάτοικοι της πόλης μεταμφιέζονται σε καμήλες και βγαίνουν στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα, για να παραπλανήσουν τους στρατιώτες του Ηρώδη και να μην βρουν το νεογέννητο Ιησού.
 
Στο Πρόχωμα Κουφαλίων παραμονή των Φώτων γιορτάζεται η «Ημέρα των γερόντων», μια ημέρα τιμής στους ηλικιωμένους του χωριού, με παραδοσιακό γλέντι.
Ανήμερα των Φώτων, στο Προφήτη του Δήμου Βόλβης, 38 χλμ. από τη πόλη της Θεσσαλονίκης, αναβιώνουν οι «Αράπηδες», κουδουνοφόροι με προβιές και μάσκες που αναπαριστούν τον εκφοβισμό προς τους φοροεισπράκτορες της εποχής της Τουρκοκρατίας. Για τους επισκέπτες υπάρχει τσίπουρο και πλούσια εδέσματα. Την ίδια μέρα στο Βερτίσκο γίνεται καρναβάλι με αναπαράσταση παραδοσιακού γάμου.
 
Την 1 Φεβρουαρίου, στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης και στη Νέα Αγχίαλο, γιορτάζεται το Κουρμπάνι, ένα έθιμο των προσφύγων της Ανατολικής Ρωμυλίας, προς τιμήν του Αγίου Τρύφωνα, προστάτη των αμπελουργών. Κατά την διάρκεια της γιορτής, μοιράζεται φαγητό και γίνεται γλέντι.
Σε όλο το νομό γίνονται εκδηλώσεις τις ημέρες της Αποκριάς και καρναβάλια, με πιο χαρακτηριστικά, ίσως, το καρναβάλι της Χαλκηδόνας και το καρναβάλι στο Σοχό. Στην Χαλκηδόνα, εκτός από τις καθιερωμένες παρελάσεις και το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου, διοργανώνονται και γιαουρτομαχίες. Στη διάρκεια των εκδηλώσεων προσφέρονται κρασί και λουκάνικα. Στο Σοχό, 52 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, στις Απόκριες, περιφέρονται οι «Κουδουνοφόροι»,ντυμένοι με δέρματα τράγων και με κουδούνια κρεμασμένα πάνω τους, χορεύουν ασταμάτητα και κερνούν τους επισκέπτες.
Το έθιμο είναι πανάρχαιο και συνδέεται με τη ευφορία της γης. Τέλος να αναφέρουμε ότι σε όλη τη διάρκεια του έτους γίνονται πανηγύρια σε όλα τα χωριά και γιορτές που αφορούν στα αγροτικά προϊόντα, όπως το τριήμερο πανηγύρι των 12 Αποστόλων στο Σοχό και στην Όσσα, 35 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, «η Γιορτή Κερασιού» , στις αρχές Ιουνίου, με πολλές παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, και καρυδιού τον Οκτώβριο στη πλατεία του χωριού.