Τοπικές Εκδηλώσεις

Νομός Ηρακλείου
 
Στη πόλη του Ηρακλείου, τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, όσοι αγαπούν το θέατρο, την μουσική και το χορό, τα εικαστικά δρώμενα αλλά και τα παιχνίδια, μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων που διεξάγονται στην πόλη, στα δημοτικά κηποθέατρα «Ν. Καζαντζάκης» και «Μ. Χατζιδάκις», στη πλατεία του Προμαχώνα και στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.
 
Παράλληλα, τον Σεπτέμβριο, ένας καινούργιος θεσμός, το Φεστιβαλάκι, που διεξάγεται στα Ενετικά Τείχη της πόλης, έχει σκοπό να καταδείξει την τοπική κουλτούρα, δίνοντας βήμα σε ντόπιους καλλιτέχνες, τοπικά προϊόντα, μαντιναδόρους και λαϊκές τέχνες.
 
Οι εκδηλώσεις στην πόλη του Ηρακλείου συνεχίζονται σε όλη την διάρκεια του χρόνου, με πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα τα Χριστούγεννα, αλλά και το καστρινό καρναβάλι την περίοδο της Αποκριάς.
 
Πέρα απ’ την πόλη και σε όλα τα χωριά του νομού, σε όλη τη διάρκεια του έτους, μπορεί κανένας να διασκεδάσει στα πανηγύρια τον πολιούχων αγίων, αλλά και σε γιορτές που έχουν σχέση με γεωργικές εργασίες και που με το πέρασμα των χρόνων έχουν γίνει πλέον θεσμοί για τους κατοίκους του νομού.
 
Το Πάσχα, στο Σάρχο του δήμου Κρουσώνα, που απέχει 22 χλμ από το Ηράκλειο, γίνεται η διήμερη γιορτή κερασιού, παραδοσιακό γλέντι με προσφορά κερασιών στους επισκέπτες, αλλά και ξενάγηση στο Σπήλαιο του Χώνου ή Νυχτεριδόσπηλιο, που είναι από τα μεγαλύτερα στη Κρήτη, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
 
Στις 10-15 Αυγούστου, αντίστοιχα, στις Επάνω Αρχάνες γίνεται η γιορτή του Αρχανιώτικου σταφυλιού στην οποία μπορεί να δοκιμάσει κανείς τα σταφύλια και το κρασί της περιοχής.
 
Το 2011 έγινε το πρώτο beach festival, στα διάσημα Μάταλα, στο νότο του νομού. Πρόκειται για ένα τριήμερο φεστιβάλ που διεξάγεται το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, με πολύ ροκ διάθεση και είσοδο ελεύθερη για όλες τις εκδηλώσεις. Το φεστιβάλ έχει μεγάλη δυναμική και κάθε χρόνο προσελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες.
 
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το φεστιβάλ στο Χουδέτσι, που βρίσκεται 23 χλμ νότια του Ηρακλείου, ένα Αυγουστιάτικο τετραήμερο μουσικής, τέχνης και γεύσης, που ξεκίνησε το 2010 και προσελκύει κάθε χρόνο πάνω από 5000 επισκέπτες.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι στο χωριό από το 2002 λειτουργεί το «Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος» που ίδρυσε ο Ross Daly και το οποίο διοργανώνει σεμινάρια και master classes με μουσικούς από όλο τον κόσμο. Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ είναι δωρεάν για το κοινό.