Τοπικές Εκδηλώσεις

Μία από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις του νησιού πραγματοποιείται προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου που είναι ο προστάτης του. Κάθε χρόνο ένας κάτοικος του νησιού, ταγμένος στον Άγιο, που ονομάζεται «πανηγυράς», πραγματοποιεί την περιφορά της εικόνας σε όλο το νησί. Οι δρόμοι από τους οποίους περνά είναι σπαρμένοι λουλούδια, ενώ συνοδεύουν όλα τα καΐκια του νησιού παραπλέοντας την ακτή. Στο τέλος της περιφοράς η εικόνα καταλήγει στην εκκλησία του Αγίου, όπου προσφέρεται παραδοσιακό φαγητό σε όλους τους επισκέπτες. Οι ταβέρνες κατακλύζονται από κόσμο και ο εορτασμός συνεχίζεται όλο το βράδυ.

Ο εορτασμός του Πάσχα είναι πολύ σημαντικός για τα Κουφονήσια. Τη Μεγάλη Παρασκευή μέσα σε κλίμα βαθιάς θρησκευτικής κατάνυξης, όλο το νησί φωταγωγείται με δάδες και την στιγμή της Ανάστασης ο ουρανός φωτίζεται από βεγγαλικά και πυροτεχνήματα.

Οι κάτοικοι των Κουφονησιών, ως καταξιωμένοι ψαράδες, διοργανώνουν κάθε χρόνο και συγκεκριμένα το τελευταίο Σάββατο του Ιουνίου, τη γιορτή του «Ψαρά». Το νησί κατακλύζεται από τις όμορφες μυρωδιές των μεζέδων και των ολόφρεσκων ψαριών. Όλα τα μαγαζιά κλείνουν και ο εορτασμός γίνεται στους δρόμους και τις πλατείες του νησιού. Ο εορτασμός της μνήμης του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου κορυφώνεται με νησιώτικο γλέντι και παραδοσιακά τραγούδια.

Στις 15 Αυγούστου, στον εορτασμό της Κοιμήσεως της Παναγίας, οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού ταξιδεύουν στο Κάτω Κουφονήσι για να παρακολουθήσουν την λειτουργία στην εκκλησία της Παναγίας που βρίσκεται εκεί. Οι κάτοικοι του νησιού, μετά τη λειτουργία, προσφέρουν σε όλους του παρευρισκόμενους ψάρια τηγανιτά και αρνί ή κατσίκι. Ένας πρωτότυπος ακτοπλοϊκός αγώνας λαμβάνει χώρα με την επιστροφή των καϊκιών στο Κουφονήσι. Οι επίδοξοι ναυτικοί συναγωνίζονται για το ποιος θα φτάσει πρώτος στο λιμάνι. Στο τέλος της βραδιάς πραγματοποιείται πανηγύρι με παραδοσιακά φαγητά υπό τους ήχους των βιολιών.