Παλαιός Παντελεήμονας, Πιερία

(0 ψήφοι)

photo: Thodoris Kartsiotis

Παραδοσιακός οικισμός χτισμένος στις πλαγιές του Ολύμπου σε υψόμετρο 500μ. Με τα σοκάκια και τα καλντερίμια του σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή. Μετρά επτά αιώνες ιστορίας. Η αρχιτεκτονική του χαρακτηρίζεται από έναν συνδυασμό της μακεδονικής αρχιτεκτονικής και των τεχνικών ηπειρωτών τεχνιτών. Πολλά από τα παλιά σπίτια και αρχοντικά έχουν αναστηλωθεί, πολλά μάλιστα έχουν μετατραπεί σε ξενώνες, κι έτσι το χωριό μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 150 άτομα.

Στα καφενεία και τις ταβέρνες του χωριού θα απολαύσετε παραδοσιακά φαγητά, σπιτικά χειροποίητα γλυκά και άφθονο τσίπουρο. Ο τεράστιος πλάτανος του χωριού και το καφενείο (που παλαιότερα στέγαζε το σχολείο του χωριού) είναι πόλος έλξης για τον πρωινό καφέ, αλλά και για ένα τσιπουράκι. Στο χωριό θα ακούσετε και πηγές που αναβλύζουν από το καθάριο νερό του Ολύμπου.

Ο Παλαιός Παντελεήμονας γνώρισε εντυπωσιακή τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Το μεράκι των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στη περιοχή έδρασε ικανοποιητικά και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.

Μην αμελήσετε να επισκεφτείτε τον ναό του Αγίου Παντελεήμονα, του προστάτη του χωριού. Οι κάτοικοι λένε ότι πολλές φορές τους έσωσε από επιδημίες, αρρώστιες, αλλά και από τους Τούρκους.

Οι λάτρεις του αθλητισμού στη φύση εδώ μπορούν να ασχοληθούν με ποδήλατο βουνού, πεζοπορία, αναρρίχηση.

Από το Σχολείο Περιβάλλοντος, στην πίσω πλευρά του χωριού, υπάρχει μια πεζοπορική διαδρομή, η οποία διαρκεί περίπου 1 ½ ώρα, μέσα σε ένα δάσος από καστανιές, οξιές , πεύκα, έλατα και αμέτρητες μυρωδιές από τα ελληνικά βότανα, όπως ρίγανη και μέντα.

Ο Παλαιός Παντελεήμονας απέχει 400χλμ. από την Αθήνα και 110χλμ. από την Θεσσαλονίκη. Αξίζει να το επισκεφθεί κανείς όλες τις εποχές του χρόνου.