Αιανή, Κοζάνη

(0 ψήφοι)

Σε απόσταση 22 χλμ. από την πόλη της Κοζάνης, κοντά στη βορειοδυτική όχθη της τεχνητής λίμνης του Αλιάκμονα, βρίσκεται η κωμόπολη της Αιανής. Εκεί μπορείτε να θαυμάσετε τον παλαιοχριστιανικό ναό της Αγίας Παρασκευής και τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά του. Δίπλα στο ναό υπάρχει ένα υπόγειο ασκηταριό που χρονολογείται από την ρωμαϊκή εποχή, στο οποίο, σύμφωνα με την παράδοση, ασκήτευσε η Αγία Παρασκευή.

Στην Αιανή, οι κάτοικοι είναι προσηλωμένοι στην παράδοση. Κάθε χρόνο αναβιώνουν πολλά έθιμα όπως οι «Καβαλάρηδες της Αιανής», η «Λαζαρίνα» και η «Χελιδόνα» (παγανιστική υποδοχή της Άνοιξης). Μεγάλο και ονομαστό πανηγύρι γίνεται του Αϊ Γιαννιού (του Πρόδρομου).

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο αρχαιολογικός χώρος της Αιανής, ισάξιος των άλλων μακεδονικών αρχαιολογικών χώρων. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν πως ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε στην περιοχή είναι εφάμιλλος του Μυκηναϊκού. Η αρχαία πόλη υπαγόταν στο βασίλειο της Ελίμειας και αποτελούσε σημαντικό οικισμό, ο οποίος τον 6ο αι. π.Χ. αριθμούσε 12.000 κατοίκους. Περιλαμβάνει την ακρόπολη στη κορυφή του λόφου και την νεκρόπολη στον κάμπο.

Συνολικά ερευνήθηκαν δώδεκα κτιστοί θαλαμωτοί και μικρότεροι κιβωτιόσχημοι τάφοι καθώς και πολλοί λακκοειδείς. Τέσσερις κτιστοί τάφοι περικλείονταν από ταφικούς περιβόλους, δηλαδή από ορθογώνιες κατασκευές με γωνιόλιθους, ενώ εντοπίστηκαν τρεις περίβολοι να περικλείουν λακκοειδείς ταφές.

Ο μεγαλύτερος τάφος, ο Τάφος Α έχει διαστάσεις 11Χ11 μ. Πάνω του υπήρχε ναόσχημο κτίριο. Ο Τάφος Β, διαστάσεων 8Χ8 μ. διασώζει τους μονόλιθους της επίπεδης στέγης, ενώ στον κτιστό Τάφο Δ διατηρούνται δύο από τους πέντε καλυπτήριους μονόλιθους της οροφής με ίχνη από την καύση του νεκρού. Στους Τάφους Ε και ΣΤ βρέθηκαν ιωνικές στήλες με τις βάσεις τους. Στα ευρήματα των τάφων συγκαταλέγονται γλυπτά αρχαϊκών χρόνων (κορμός κούρου, κεφάλι κόρης, λιοντάρι), πήλινα ειδώλια και προτομές, πήλινα αγγεία μελανόμορφης και ερυθρόμορφης τεχνικής, οστέϊνα πλακίδια, χρυσά, αργυρά και χάλκινα κοσμήματα, χάλκινα αγγεία. Όλοι οι κτιστοί τάφοι είχαν συληθεί από την αρχαιότητα.

Οι μεγάλοι κτιστοί τάφοι που ανήκαν σε επιφανείς νεκρούς, αλλά και οι πλούσιοι λακκοειδείς τάφοι με κτερίσματα και έθιμα ταφής παρόμοια με αυτά της Σίνδου, της Βεργίνας και άλλων αρχαϊκών νεκροπόλεων, μαρτυρούν το υψηλό βιοτικό και πολιτιστικό επίπεδο των κατοίκων της πόλης αυτής.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής που λειτουργεί από το 2002 έχει συνολική έκταση 4.500 τ.μ. Η Έκθεση είναι δομημένη χρονικά και θεματικά. Σημαντικότερα εκθέματα θεωρούνται αυτά της ενότητας της Ύστερης Εποχής Χαλκού (15ος - 12ος αι. π.Χ.) με τα μυκηναϊκά ευρήματα και την αμαυρόχρωμη κεραμεική και την ενότητα της αρχαϊκής-κλασικής εποχής, που συμπλήρωσαν το κενό που υπήρχε στην ιστορία του ελληνισμού της Άνω Μακεδονίας, αφού στα ευρήματα αποτυπώνονται η εγκατάσταση των δωρικών-μακεδονικών φύλων και η παρουσία μυκηναίων και από τον 6° αι. π.Χ. οικιστική ανάπτυξη και πολιτική οργάνωση.
Ώρες λειτουργίας: 8:00- 15:00 Δευτ. – Παρ., 8:00- 18:0 Σαβ/κο (τηλ. 24610 98800).