Τοπικές Εκδηλώσεις

ΡΕΘΥΜΝΟ
 
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Ο Δήμος Ρεθύμνου διοργανώνει κάθε καλοκαίρι διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο φρούριο της Φορτέτζας χαρίζοντας στους Ρεθεμνιώτες πολίτες αξέχαστες βραδιές με αύρα πολιτισμού. Το Α΄ Φεστιβάλ Αναγεννησιακού Θεάτρου πραγματοποιήθηκε. το 1987 και κάθε καλοκαίρι οι Ρεθεμνιώτες πολίτες αγκαλιάζουν το θεσμό, κατακλύζοντας τη Φορτέτζα. Εκτός από θεατρικές παραστάσεις, το φεστιβάλ περιλαμβάνει μουσική, εκθέσεις, ομιλίες, όλα σχετικά με την Αναγέννηση ή Ενετοκρατία στο Ρέθυμνο, εποχή που η πόλη γνώρισε ιδιαίτερη πνευματική άνθιση. Εκτός από το Θέατρο Ερωφίλη στην Φορτέτζα, ορισμένες συναυλίες γίνονται στο Ωδείο Ρεθύμνου που βρίσκεται στην Παλιά Πόλη, ενώ όλες οι εκθέσεις ζωγραφικής γίνονται στην αίθουσα πυροβολικού στη Φορτέτζα.
 
ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ
Ο μακροβιότερος θεσμός του Ρεθύμνου, η «Γιορτή Κρασιού και Τοπικών Παραδοσιακών Προϊόντων», την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, στο Δημοτικό Κήπο της πόλης. Στόχο έχει την προβολή και προώθηση των επώνυμων, βραβευμένων, κρητικών τυποποιημένων προϊόντων με πρωταγωνιστή, πάντα, το Κρασί. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους ειδικούς για τη διαδικασία παραγωγής των διατιθέμενων προϊόντων, τις ιδιότητες τους, την υψηλή τους ποιότητα και την παγκοσμίως διάσημη κρητική διατροφή. Παράλληλα θα ψυχαγωγηθούν από τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται με κρητικούς καλλιτέχνες και ντόπια παραδοσιακά μουσικοχορευτικά συγκροτήματα. Ρέθυμνο - Πολιτιστικό Δρώμενο
 
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
Το Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι είναι το μεγαλύτερο στην Κρήτη και από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα. Η κορύφωση των εκδηλώσεων γίνεται με τη μεγάλη παρέλαση των αρμάτων την τελευταία Κυριακή της αποκριάς. Το «Κυνήγι του Μεγάλου Θησαυρού», που αποτελεί πλέον θεσμό κάθε χρόνο, το αγαπημένο παιχνίδι ρεθεμνιωτών κάθε ηλικίας, διεξάγεται δύο εβδομάδες πριν το καρναβάλι. Η δυσκολία του, που αυξάνεται κάθε χρόνο, τους έχει αναγκάσει να μάθουν σε βάθος την ιστορία της και τα μνημεία της πόλης.
Η επόμενη εκδήλωση που γίνεται είναι το γλέντι της Τσικνοπέμπτης που γίνεται στο Πλάτανο (Κρήνη Ριμόντι) και τη μικρή Παναγία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ζωντανή μουσική για όλα τα γούστα, μεζέδες και κρασί.
 
ΚΛΗΔΟΝΑΣ
Ο Κλήδονας είναι ένα ελληνικό έθιμο που τελείται παραμονή κι ανήμερα του Αγίου Ιωάννου, 23 και 24 Ιουνίου, σε πολλά μέρη της Ελλάδας και στην Κρήτη. Την παραμονή, οι ανύπαντρες κοπέλες φέρνουν από το πηγάδι ή την πηγή το "αμίλητο νερό", το οποίο μπαίνει σε πήλινο δοχείο και αφού κάθε κοπέλα ρίξει μέσα ένα αντικείμενο, σκεπάζεται με κόκκινο ύφασμα και παραμένει όλη τη νύχτα υπό το φως των άστρων. Ανήμερα του Αϊ-Γιαννιού, το απόγευμα, μια από τις κοπελιές, ανασύρει ένα-ένα από το αγγείο τα αντικείμενα, που αντιστοιχούν στο "ριζικό" κάθε κοπέλας και μια άλλη, απαγγέλει ταυτόχρονα τυχαίες, αυτοσχέδιες μαντινάδες. Η μαντινάδα που αντιστοιχεί στο αντικείμενο (ριζικάρι) της κάθε κοπέλας θεωρείται ότι προμηνάει το μέλλον της.
 
ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΚΟΥΔΙΑΣ
Ο θεσμός του ρακοκάζανου στη Κρήτη θεσμοθετήθηκε από τον Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο στο 1920 για να ενισχυθούν οι αγρότες της Κρήτης, προκειμένου να έχουν την δυνατότητα παραγωγής τσικουδιάς από τα σταφύλια που παρήγαγαν. Από τότε μέχρι σήμερα ο θεσμός αυτός είναι αφορμή για όμορφες στιγμές στους χώρους που υπάρχουν τα ρακοκάζανα όπου το φαγοπότι οι μαντινάδες και ο χορός καλά κρατούν. Όσο διαρκεί η διαδικασία της απόσταξης, φίλοι και συγγενείς μαζεύονται γύρω από το καζάνι όπου οργανώνεται μεγάλο φαγοπότι και δοκιμάζεται η καινούρια τσικουδιά. Η γιορτή της τσικουδιάς, γίνεται τέλη Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη.
 
ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ Για την έγκριση του γάμου αρμόδιος είναι ο πατέρας και αρχηγός της οικογένειας και το μελλόνυμφο ζευγάρι οφείλει, να ακολουθήσει την συμβουλή του αλλά και να σεβαστεί την πιθανή αντίθετη γνώμη του. Μετά την επίσημη έγκριση του πατέρα, με την παρουσία παπά, πραγματοποιείται η τελετή την μνηστείας και, αφού συνταχθεί το προικοσύμφωνο, που ορίζει τις οικονομικές λεπτομέρειες του γάμου, ορίζεται η ημερομηνία του μυστηρίου. Ακολουθεί το "κάλεσμα", όπου προσκαλούνται όλοι.
Μέχρι την ημέρα του μυστηρίου οι συγγενείς και φίλοι στέλνουν δώρα, τα λεγόμενα "κανίσκια" που είναι ένα καλάθι με λάδι, τυρί, κρασί και πατάτες. Την παραμονή όλοι βοηθούν τους "προικαδόρους" στη μεταφορά των προικιών της νύφης στο σπίτι του γαμπρού. Τα φορτώνουν πάνω σε στολισμένα άλογα που ακολουθούνται από την πομπή συγγενών και φίλων, ενώ ακούγονται πυροβολισμοί και κρητικές μαντινάδες.
Σε όσους συμμετέχουν στη προετοιμασία του γάμου προσφέρονται νόστιμες σπιτικές δίπλες με μέλι και η περίφημη κρητική κουλούρα με τον υπέροχο στολισμό, που φτιάχνεται μόνο σ' αυτές τις περιπτώσεις.
Η τελετή ξεκινά με πομπή από το σπίτι του γαμπρού που συνοδεύεται από μαντινάδες και ντουφεκιές και καταλήγει στο σπίτι της νύφης. Εκεί μια μαντινάδα τραγουδισμένη από γλυκιά γυναικεία φωνή πείθει την οικογένεια της νύφης να ανοίξει την πόρτα που μέχρι τότε παραμένει κλειστή. Αφού ανταλλάσσονται φιλιά και ευχές, το χτύπημα της καμπάνας ειδοποιεί τους μελλόνυμφους πως πρέπει να κατευθυνθούν προς την εκκλησία.
Μετά τη τελετή, το ζευγάρι φτάνει στο σπίτι του γαμπρού, όπου η πεθερά δίνει στη νύφη να φάει μελοκάρυδο, ενώ η νύφη χύνει μέλι στην είσοδο και σπάει ένα ρόδι, για να γίνει ο γάμος γλυκός σαν το μέλι και καρπερός σαν το ρόδι. Το γλέντι ξεκινά με τραγούδια που λέει πρώτο το ζευγάρι και συνεχίζεται με χορό και φαγοπότι που διαρκούν ως το πρωί.