Τοπικές Εκδηλώσεις

Η Τήνος είναι ένα νησί που διατηρεί μέχρι σήμερα τα έθιμα και τις παραδόσεις του. Οι κάτοικοι είναι πολύ φιλόξενοι και «ανοίγουν» τα σπίτια τους για να φιλέψουν τους περαστικούς. Το έθιμο «του Κάβου», γιορτάζεται τα Χριστούγεννα στον Τριπόταμο με στοιχεία πρωτοχριστιανικά, μεσαιωνικά και αγιορείτικα. Την Τσικνοπέμπτη στο χωριό Τριαντάρος, αναβιώνει το έθιμο του Αποκριάτικου χορού και το Αλφαβητάρι της Αγάπης όπως λέγεται. Σχηματίζεται ένας κύκλος από χορευτές οι οποίοι εκ περιτροπής τραγουδούν στίχους περιπαιχτικούς συνήθως ακολουθώντας τη σειρά της αλφαβήτου κατά το πρώτο γράμμα κάθε στίχου. Παλαιότερα το έθιμο πραγματοποιούνταν στα φιλικά σπίτια. Σήμερα πραγματοποιείται στο καφενείο του χωριού. Συνοδεύεται από κεράσματα με ντόπιους μεζέδες και γλυκά.

Τα πιο χαρακτηριστικά πανηγύρια είναι: το Πανηγύρι στη Βουρνιώτισσα, το Πανηγύρι στην Αγία Βαρβάρα στο Σμόβωλο, το Πανηγύρι στον Τριπόταμο, το Πανηγύρι στον Κτικάδο, το Πανηγύρι στη Λακκωτιανή Ιστερνίων, το Πανηγύρι στην Παναγιά στο Βρυσί , το Πανηγύρι στην Αγία Παρασκευή στην Καραμπούσα και το Πανηγύρι στην Κυρά Ξένη.

Από τις μεγαλύτερες γιορτές του νησιού είναι το πανηγύρι Ευρέσεως της Αγίας Εικόνας της Παναγίας που γίνεται στις 30 Ιανουαρίου. Οι κάτοικοι την ονομάζουν την "Μεγάλη Ημέρα" του νησιού. Ο εορτασμός ξεκινά την παραμονή με τον εσπερινό που τελείται στον ναό της Ευρέσεως όπου μεταφέρεται η θαυματουργή Εικόνα. Την επόμενη το πρωί τελείται Θεία Λειτουργία στον κεντρικό ναό, μετά το πέρας της οποίας γίνεται κατάθεση στεφάνου στην Προτομή του Επισκόπου Γαβριήλ. Το απόγευμα, στις 2.30 μμ - είναι η ακριβής ώρα της Ευρέσεως - η Αγία Εικόνα λιτανεύεται ανά την πόλη ακολουθώντας την ίδια πορεία που ακολούθησαν οι κάτοικοι την 30η Ιανουαρίου του 1823. Μετά την επιστροφή της Αγίας Εικόνας στον Ιερό Ναό γίνεται επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου στους τάφους των κτητόρων στο προαύλιο της Εκκλησίας και σύντομος απολογισμός του έργου της Επιτροπής του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου κατά το χρόνο που πέρασε.
Το βράδυ γίνεται η γνωστή και πολύ θεαματική λαμπαδηφορία (γνωστή ως «τα φαναράκια»), από τους μαθητές όλων των σχολείων και πλήθος κόσμου, σε ανάμνηση του γεγονότος της Ευρέσεως της Εικόνας, όταν το πλήθος των πιστών που έμαθε το χαρμόσυνο νέο, κατέβηκε από τα χωριά στην πόλη κρατώντας αναμμένα κλεφτοφάναρα και διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης καταλήγοντας στην πλατεία Παντανάσσης, σε κεντρικό σημείο της Παραλίας. Ο εορτασμός τελειώνει με την καθιερωμένη δεξίωση του Δήμου Τήνου σε ξενοδοχείο της πόλης.

Στις 23 Ιουλίου τελείται μία ακόμα μεγάλη εορτή στο νησί της Τήνου: Το Πανηγύρι της Αγ. Πελαγίας είναι το πιο εντυπωσιακό πανηγύρι μετά την Εύρεση της Αγίας Εικόνας. Την ημέρα εκείνη μεταφέρεται η Αγία Εικόνα στο Μοναστήρι του Κεχροβουνίου και πιστοί και επισκέπτες φιλοξενούνται από τις μοναχές. Το βράδυ, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, γίνεται η επιστροφή της Αγίας Εικόνας με τα πόδια σε απόσταση 8 χλμ περίπου. Η πομπή προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα.

Η Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις 15 Αυγούστου είναι από τις πιο όμορφες γιορτές του νησιού. Το νησί κατακλύζετε από κόσμο και χιλιάδες πιστοί καταφθάνουν από όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Ο εορτασμός της Κοιμήσεως ξεκινά την παραμονή με πανηγυρικό εσπερινό. Το επόμενο πρωί, μετά τον όρθρο και την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, γίνεται λιτανεία της θαυματουργού Εικόνας, στην οποία παρευρίσκονται επίσημοι, οι αρχές και οι φορείς του νησιού, άγημα του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και πλήθος πιστών. Τη λιτανεία συνοδεύουν με τη μουσική τους οι μπάντες του Ναυτικού και του Ιερού Ιδρύματος. Γίνεται επίσης, κατάθεση στεφάνου από τον Αρχηγό του Στόλου, στο Μαυσωλείο του Πολεμικού «Έλλη» το απόγευμα της 14ης Αυγούστου ενώ στις 9.30 της επόμενης μέρας πραγματοποιείται (λαμβάνει χώρα) ρίψη στεφάνου στον υγρό τάφο της «Έλλης» από εκπρόσωπο της Κυβέρνησης.

Τον Φεβρουάριο λαμβάνει χώρα ένα διήμερο θρησκευτικών και κοινωνικών εκδηλώσεων προς τιμήν της Παναγίας της Μεγαλόχαρης (Υπαπαντής) και του Αγίου Συμεών, στο χωριό Κτικάδος, όπου γιορτάζει ο ενοριακός Ναός της Ορθόδοξης κοινότητας. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στο χωριό Φαλατάδος, γίνεται μεγάλο καρναβάλι με ξεχωριστές θεματολογίες. Προσφέρονται παραδοσιακοί μεζέδες και όλοι οι παρευρισκόμενοι χορεύουν με τη συνοδεία τοπικών παραδοσιακών οργάνων (τσαμπούνα, βιολί, κιθάρα).
Στο χωριό Αγάπη, γίνεται ο εορτασμός του "Μακαρονά". Πρόκειται για ομοίωμα ανθρώπου από άχυρο το οποίο περιφέρουν στους δρόμους του χωριού μοιρολογώντας τον, για να τον κάψουν τελικά στην πλατεία. Κατόπιν οι κάτοικοι του χωριού και οι επισκέπτες συγκεντρώνονται στην ενοριακή αίθουσα για να φάνε την παραδοσιακή μακαρονάδα.

Εορτή του Ευαγγελισμού (25η Μαρτίου) Την 25η Μαρτίου στην γιορτή του Ευαγγελισμού πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός της Ευαγγελιστρίας (Μεγαλόχαρης). Τελούνται λιτανείες και άλλες θρησκευτικές τελετές συνδυαζόμενες με πατριωτικές λόγω της Εθνικής Επετείου. Στη Χώρα, μετά την λιτάνευση της εικόνας γίνεται επίδειξη παραδοσιακών νησιωτικών χορών στην παραλία και ακολουθεί κέρασμα με τοπικά γλυκά και ρακί.

Η εργατική Πρωτομαγιά γιορτάζεται στο "Σκλαβοχωριό" με ψήσιμο αρνιού. Στρώνονται τραπέζια για όλους τους επισκέπτες και προσφέρονται φαγητά. Ακολουθεί μεγάλο γλέντι με παραδοσιακούς χορούς. Τη γιορτή διοργανώνει ο Σύλλογος του χωριού και συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι, οι οποίοι εμπλουτίζουν το γεύμα με μεζέδες σπιτικούς, γλυκά, ρακί κ.λ.π. Πανηγύρι της Παναγίας της Βρυσιώτισσας (1η Κυριακή του Μαίου)
Την 1η Κυριακή του Μαΐου πραγματοποιείται μεγάλο πανηγύρι στη Καθολική Μονή της Παναγίας της Βρυσιώτισσας όπου τελείται υπαίθρια Θεία Λειτουργία. Γίνεται η μεταφορά της εικόνας από την εκκλησία του χωριού Ταραμπάδος, με λιτανεία κατά την οποία ψάλλουν οι πιστοί ύμνους προς τιμήν της Παναγίας και απαγγέλλεται το άγιο Ροδάριο. Μετά τη Θεία Λειτουργία συγκεντρώνονται πολλά οχήματα για να λάβουν οι επιβάτες τους αγίασμα. Την επόμενη μέρα γιορτάζει ο ενοριακός Ναός του χωριού της Μυρσίνης. Μετά τη Θεία Λειτουργία, ακολουθεί κέρασμα τοπικών μεζέδων και γλυκών στα σπίτια του χωριού.

Στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Εξωμβούργου Τήνου, διοργανώνεται η ετήσια «Γιορτή του μελιού» στον οικισμό Κάμπος του ομώνυμου Τοπικού μας Διαμερίσματος, σε ημερομηνία του Σεπτεμβρίου και σε συνεργασία με το Τοπικό Διαμέρισμα Κάμπου και τον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Τήνου. Η εκδήλωση δίνει την ευκαιρία σε όσους παρευρίσκονται να απολαύσουν μεγάλη ποικιλία γλυκισμάτων πάντα με βασικό συστατικό το αγνό τηνιακό μέλι που ετοιμάζουν οι νοικοκυρές του Κάμπου αλλά και να γνωρίσουν τα παραδοσιακά εργαλεία με τα οποία οι ντόπιοι μελισσοκόμοι παράγουν το αγνό και γλυκό προϊόν που λέγεται «μέλι».

Κάθε χρονιά πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία η Γιορτή Αγκινάρας στην Κώμη. Η γραφική πλατεία της Κώμης με τον χαρακτηριστικό πλάτανο γέμιζει από κόσμο που έρχεται να τιμήσει τους διοργανωτές και να γευτεί τους παραδοσιακούς μεζέδες με βάση την αγκινάρα με τη συνοδεία ζωντανής παραδοσιακής μουσικής. Οι νοικοκυρές της Κώμης εργάζονται πάντα με όπλο την αγάπη τους και την καλή τους διάθεση για την οργάνωση αυτής της εκδήλωσης αλλά και τη θέλησή τους για την προώθηση του τοπικού αυτού προϊόντος. Οι εργασίες για την γιορτή ξεκινούν σχεδόν ένα μήνα πριν με τον καθαρισμό μεγάλης ποσότητας αγκινάρας, που προσφέρεται αφιλοκερδώς από τους παραγωγούς του χωριού. Την παραμονή της γιορτής ετοιμάζονται οι λιχουδιές της τηνιακής αγκινάρας σε δεκατέσσερις διαφορετικές συνταγές και προσφέρονται στους επισκέπτες προκειμένου να γίνει γνωστή η γεύση της.

Η εκδήλωση αυτή στοχεύει στην πανελλήνια προβολή και όχι μόνο των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του τόπου μας, που μαζί με την πλούσια παράδοσή του, μπορεί να διεκδικήσει μια καλή θέση στους ανά την Ελλάδα παραδοσιακούς Δήμους και μπορεί να ικανοποιήσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Ακόμη, σε συνδυασμό με την προβολή και κάνοντας γνωστή την τηνιακή αγκινάρα, σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και συλλόγους της Χώρας μας ελπίζουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγής των αγροτών μας.Στις 14 Σεπτεμβρίου πανηγυρίζει ο καθολικός ενοριακός Ναός του χωριού Κτικάδο και το εκκλησάκι στο παλιό λιμάνι της Τήνου όπου πραγματοποιείται η μεγάλη γιορτή της Υψώσεως του Σταυρού.