Τοπική Γαστρονομία

 
ΜΥΚΟΝΟΣ - ΤΟΠΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
 
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
Κοπανιστή
Ξινότυρο
Τυροβολιά
 
ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ
Λούζα  
Λουκάνικα με θρούμπι
Μπούμπουλο (μικρή λούζα)
 
ΑΛΜΥΡΑ
Κρεμμυδόπιτα με τριφτό φύλλο
Αυγά ήλιος (με ντομάτα και κρεμμύδι)
Μόστρα (κρίθινο παξιμάδι με κοπανιστή, ντομάτα, ελιές,κάπαρη)
Σκορδομακάρονα με μόστρα
Φρικασέ με μυκονιάτικα χορταρικά
Ρύζι με χουχουλιούς και πατελίδες
Χοιρινά συκωτάκια με λάχανα ή κρεμμυδάκια
Ψάρι μαγιάτικο σούπα ή στο φούρνο
Ψάρια και θαλασσινά
Μπαρμπούνια στην κατσαρόλα μυκονιάτικα
Σαλάχι σκορδαλιά
Λουβιά με σκορδαλιά (αμπελοφάσουλα)
Παπά γιαχνί (πλακί κατσαρόλας)
Λαρδομανίτες (μυκονιάτικα μανιτάρια) τηγανητά με λαρδί και κρεμμύδι ή ψητά στη χόβολη
Κεφτεδάκια χοιρινά
Βραστή σαλάτα με αλεντρίδες (χορταρικό)
Προβάσια (άγρια χόρτα) με κρέας και λαρδί
Αλεντρίδες με σκορδαλιά
Απορίχια (χορταρικό) με κουκιά σαλάτα
Λαρδάκι (χορταρικό) βραστή σαλάτα, με κουκιά ή με πατάτες
Κρίταμο (χορταρικό) σαλάτα, τουρσί, με ομελέτα
Ασκολύμπροι με αρνί φρικασέ
Τυρόπιτες
 
ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ
Σουμάδα (ποτό με βάση το αμύγδαλο)
Κρασιά - ποικιλίες: ασύρτικο, αθήρι, μονεμβάσια, μαντηλάρι, μαλαγουζιά, παριανό, σερφιώτικο, αηδάνι, κουφόρρογο, άσπρη ξερομαχαιρού, άσπρο ποταμίσι, μαύρο ποταμίσι)
 
ΓΛΥΚΑ
Τσιμπητά (τυροβόλια, μέλι, κανέλλα και άρωμα πορτοκαλιού)
Μελόπιτα Μυκόνου
Τυροβολιά με μέλι και κανέλλα
Αμυγδαλωτά Μυκόνου
Μπισκότα
Δίπλες
Φοινίκια (σαρακοστιανά μελομακάρονα)
Παστέλια
Καλαθάκια αμυγδάλου (με γέμιση απο αμύγδαλο, ζάχαρη, παξιμάδι, αυγό, γαρύφαλλο, κανέλλα)
Τηγανητές γριές (είδος τηγανίτας)
 
ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Ζυμαρικά χειροποίητα
Κάπαρη
Κρίθινα παξιμάδια Μυκονιάτικα