Τοπικές Εκδηλώσεις

ΧΙΟΣ

Αξίζει να κάνετε μια βόλτα στις γειτονιές του Βροντάδου με τη νησιωτική αρχιτεκτονική και τους ανεμόμυλους δίπλα στην θάλασσα. Το σημαντικότερο, η «Πέτρα του Ομήρου» ή «Δάσκαλοπέτρα», ένας λαξευμένος βράχος δίπλα στη θάλασσα, θεωρείται πως ήταν το διδασκαλείο του Ομήρου, του πρώτου και μεγαλύτερου ποιητή της Ευρώπης.
Το Βροντάδο είναι πολύ γνωστό από το «Ρουκετοπόλεμο». Πρόκειται για ένα έθιμο που κάθε χρόνο, το βράδυ της Ανάστασης, προσφέρει ένα φανταστικό θέαμα, και κάνει το γύρο του κόσμου μέσω των τηλεοπτικών ειδήσεων την ημέρα του ορθόδοξου Πάσχα.
 
ΜΟΣΤΡΑ: ΕΝΑ ΕΘΙΜΟ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΘΗ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ Την Τυρινή Παρασκευή το βράδυ Η Μόστρα ανεβαίνει με κουδουνάτους που είναι μεταμφιεσμένοι με διάφορα ποικιλόμορφα ρούχα και παπούτσια, καλύπτοντας το πρόσωπό τους με μουτσούνες ώστε να μην ξεχωρίζουν καθόλου με ότι είναι στην πραγματικότητα, κρατούν ξύλα, μπαστούνια, μαγκούρες για να χορέψουν το Ταλίμι όπως είθισται και περιφέρονται ανάμεσα στον κόσμο με πειράγματα και αστεία. Την Τυρινή Κυριακή το πρωί Η Μόστρα κατεβαίνει με βρακάδες και πειρατές διότι είναι επίσημη μέρα και το έθιμο ξεκινάει με εκκλησιασμό στα δύο ξωκλήσια των Θυμιανών, τον Άγιο Δημήτριο Κτιστών και τον Άγιο Ιωάννη Στενακουσών. Στη συνέχεια συναντιούνται όλοι μαζί στη θέση Σκάλες των Θυμιανών και χορεύοντας Ταλίμι κατεβαίνουν στο κέντρο του χωριού. Μετά το πέρας του εθίμου ξεκινάει το καρναβάλι με την παρέλαση των αρμάτων και τη συνοδεία γκρουπ 20-30 ατόμων το καθένα, ντυμένα ανάλογα με το θέμα του κάθε άρματος.
 
ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΡΑΒΑΚΙΑ Το έθιμο με τα πρωτοχρονιάτικα καραβάκια αναβιώνει κάθε χρόνο στη Χίο από την Περιηγητική Λέσχη Χίου σε συνεργασία με το Δήμο Χίου. Ομάδες ατόμων που εκπροσωπούν συνοικίες της πρωτεύουσας του νησιού κατασκευάζουν απομιμήσεις εμπορικών και πολεμικών πλοίων φτιαγμένα με ιδιαίτερη προσοχή. Το μέγεθος των πλοίων είναι μέχρι 5,5 μέτρα όπως ορίζουν οι κανονισμοί. Σημασία για τα περισσότερα πληρώματα έχει η συμμετοχή και όχι τα χρηματικά βραβεία που έχουν καθιερωθεί για την καλύτερη παρουσία που όμως δεν εξαρτάται μόνο από την τελειότητα του πλοίου αλλά και από τα παινέματα.
 
ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΔΙΠΛΟΥ ΧΟΡΟΥ Το έθιμο του Διπλού αναβιώνεται κάθε χρόνο στην Βολισσό από τον πολιτιστικό σύλλογο Βολισσού. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς μια ανθρώπινη αλυσίδα τραγουδάει στην πλατεία του χωριού, τους στοίχους και χορεύει στους ρυθμούς του Βολισσιανού χορού , Διπλός. Στην πλατεία του χωριού ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι ενώ στους καλεσμένους προσφέρεται σούμα, στραγάλια, και γλυκά.
 
ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΑΓΑ Tις Απόκριες, σε πολλά χωριά του νησιού αναβιώνει το έθιμο του Αγά. Ο Αγάς είναι ένας αυστηρός δικαστής ο οποίος ορίζεται από τους κατοίκους του χωριού. Δικάζει και καταδικάζει τους περισσότερους παρευρισκομένους. Όσο για αυτόν που θα καταδικαστεί, είναι υποχρεωμένος να εξαγοράσει την ποινή του. Κύριο χαρακτηριστικό της δίκης είναι το χιούμορ. Είναι ένα από τα ομορφότερα και παλαιότερα έθιμα της Χίου και αναβιώνει στα Μεστά, στο Πυργί, στο Λιθί, στους Ολύμπους, στη Λαγκάδα και αλλού.Το έθιμο του Αγά ανάγεται γύρω στο 1830-1840.
 
ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΩΝ ΡΟΥΚΕΤΩΝ ΣΤΟΝ ΒΡΟΝΤΑΔΟΟ ρουκετοπόλεμος είναι ένα παλιό Βρονταδούσικο έθιμο που έχει τις ρίζες του στους χρόνους της τουρκικής κατοχής. Αρχικά, οι κάτοικοι των ενοριών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής, εκκλησιών που βρίσκονται αντικριστά, έφτιαχναν αυτοσχέδια κανονάκια. Με το πέρασμα του χρόνου όμως αυτά εξελίχθηκαν σε αυτοσχέδιες ρουκέτες, βεγγαλικά, φτιαγμένα από νίτρο, θειάφι και μπαρούτι. Η προετοιμασία των ρουκετών αρχίζει αμέσως μετά το Πάσχα για να είναι έτοιμες την επόμενη χρονιά. Οι ποσότητες τα τελευταία χρόνια φτάνουν στις μερικές χιλιάδες και το θέαμα που δημιουργείται από τις ρουκέτες που εκτοξεύονται στον ουρανό του Βροντάδου το βράδυ της Ανάστασης είναι φαντασμαγορικό. Πολύς είναι ο κόσμος που επιλέγει να περάσει το Πάσχα στην Χίο για να δει αυτό το μοναδικό θέαμα. Τα τελευταία χρόνια έχουν ληφθεί μέτρα για την προστασία των παρευρισκομένων, έτσι ώστε να διασωθεί το έθιμο.
 
Απόκριες. Παραδοσιακά έθιμα, «κουδουνάτοι», πειράγματα, γλέντια στις συντροφιές, μα και διασκέδαση στην πλούσια νυχτερινή ζωή της Χίου. Το παμπάλαιο έθιμο του «Αγά» στα νότια μεσαιωνικά καστροχώρια, η ξακουστή «Μόστρα» (καρναβάλι) των Θυμιανών και τα ξεφαντώματα σε κάθε γωνιά του νησιού, με προσφορά εδεσμάτων και άφθονου τοπικού κρασιού, αποτελούν μια ξεχωριστή αποκριάτικη πρόταση.