Όλυμπος, Πιερία

(0 ψήφοι)

photo: Chris Papadopoulos

Ο ορεινός όγκος του Ολύμπου και η επιβλητικότητα του τοπίου προκαλούν έντονα συναισθήματα στον επισκέπτη. Η φυσική ομορφιά είναι τέτοια που προκαλεί δέος.

Έγιναν πολλές προσπάθειες για την κατάκτηση του Ολύμπου, αλλά μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα κανείς δεν κατόρθωσε να φτάσει στον Μύτικα, την υψηλότερη κορυφή του.
Οι πρώτοι που το κατάφεραν ήταν οι Ελβετοί Frederic Boissonas και Daniel Baud-Bovy, το 1913, με οδηγό τον Χρήστο Κάκκαλο. Από τότε οι αναβάσεις συνεχίζονται, και οι ορειβάτες που κατορθώνουν να ανέβουν στην κορυφή φτάνουν τους 250.000 τον χρόνο.
Πολλοί μεγάλοι ορειβατικοί σύλλογοι έχουν την έδρα τους στο Λιτόχωρο και στην Κατερίνη και παρέχουν τη σχετική πληροφόρηση και κάθε συνδρομή για όσους επιθυμούν να τολμήσουν μια ανάβαση στον Όλυμπο.

Τέσσερις βασικές διαδρομές, σηματοδοτημένες με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας η καθεμία, ξεκινούν από την περιοχή του Λιτόχωρου:

-Λιτόχωρο, Φαράγγι του Ενιπέα, Π. Μονή Αγ. Διονυσίου, Πριόνια.
-Πριόνια, Καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός, Κορυφές.
-Λιτόχωρο, Λιβαδάκι, Καλόγερος, Κορυφές.
-Διασταύρωση ή Γκορτσιά, Οροπέδιο των Μουσών, Κορυφές.

Όσοι αγαπούν περισσότερο την πεζοπορία μπορούν να ακολουθήσουν μία όμορφη διαδρομή, στην περιοχή του Κάτω Ολύμπου, η οποία συνδέει τρεις παραδοσιακούς οικισμούς:

Παλιοί Πόροι, Παλιός Παντελεήμονας, 'Ανω Σκοτίνα.
Πολλά ορειβατικά μονοπάτια ξεκινούν και από την βορειοανατολική πλευρά του βουνού:
Δίον, Ρέμα Ορλιά, Κορομηλιά, Πετρόστρουγγα, Ρέμα Αγίας Τριάδας, Παπά Αλώνι Αγία Τριάδα , Κρεβάτια, Μπαρμπαλάς, Οροπέδιο Μουσών.

Ο Όλυμπος είναι ο πρώτος εθνικός δρυμός που ανακηρύχθηκε εδώ και μια πεντηκονταετία. Προστατεύονται 40.000 στρέμματά του, ενώ έχουν καταγραφεί πάνω από 1700 είδη φυτών ( περίπου το 25% της ελληνικής χλωρίδας), είκοσι τρία από αυτά τα είδη δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Στην περιοχή φωλιάζουν 32 είδη θηλαστικών και 108 είδη πτηνών.