Βλάστη, Κοζάνη

(0 ψήφοι)

Η Βλάστη, ορεινό βλάχικο κεφαλοχώρι, βρίσκεται σε απόσταση 22 χλμ. από την Σιάτιστα και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.240 μ., σε ένα καταπράσινο λιβάδι ανάμεσα στα βουνά Μουρίκι και Σινιάτσικο. Το χειμώνα το χωριό είναι πολύ αραιοκατοικημένο, το καλοκαίρι, όμως, οι κάτοικοι πολλαπλασιάζονται.

Η Βλάστη είναι γεμάτη από περιποιημένα σπίτια και αναπαλαιωμένα αρχοντικά. Οι κάτοικοί της ήταν ανέκαθεν βλαχόφωνοι και ασχολούνταν με την κτηνοτροφία, την τυροκομία και την υφαντουργία. Το χωριό σήμερα φημίζεται για τα τυροκομικά του προϊόντα και ιδιαίτερα το μανούρι.

Έχουν δημιουργηθεί πολλοί καινούργιοι ξενώνες, ενώ λειτουργούν και αρκετά παραδοσιακά ταβερνάκια. Κάθε καλοκαίρι στη Βλάστη διοργανώνονται οι Γιορτές της Γης, ένα τετραήμερο φεστιβάλ έθνικ μουσικής, περιβαλλοντικών παιχνιδιών, βιολογικών προϊόντων, φωτογραφικών εκθέσεων, εικαστικών παρεμβάσεων, κ.α. Κάθε χρόνο, τον Δεκαπενταύγουστο, συγκεντρώνονται στο χωριό χιλιάδες βλάχοι που έχουν καταγωγή από τη Βλάστη και στήνουν μεγάλο πανηγύρι με παραδοσιακού χορούς και τραγούδια. Στο τέλος όλοι χορεύουν τον περίφημο βλάχικο "τρανό χορό".