Πόλη της Κοζάνης

(0 ψήφοι)

Η πόλη της Κοζάνης θυμίζει λίγο την Αθήνα. Άναρχη δόμηση, κυκλοφοριακό πρόβλημα, αλλά και πρόβλημα στάθμευσης. Τριγυρίζοντας κανείς στους δρόμους της πόλης θα συναντήσει πολλούς φοιτητές, αλλά και πολλούς Θεσσαλονικείς, μια και η Θεσσαλονίκη απέχει μόνο 1 ½ ώρα.

Ο 18ος αι. ήταν ο πιο σημαντικός για την Κοζάνη. Η χαμηλή φορολογία που επέβαλαν οι Τούρκοι, έφερε οικονομική ευμάρεια.
Αυτό φαίνεται από τις πολλές εκκλησίες και τα όμορφα αρχοντικά της εποχής που συντηρούνται μέχρι και σήμερα. Βασικά υλικά κατασκευής των αρχοντικών ήταν η πέτρα, το ξύλο και τα πλιθιά. Η λιθοδομή ήταν σε ισόδομο σύστημα με πελεκητές πέτρες. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για διώροφα κτίρια ο όροφος των οποίων περιελάμβανε τους χώρους διαμονής, ενώ το ισόγειο, το υπόγειο και η μεγάλη πλακόστρωτη αυλή περιελάμβαναν βοηθητικούς χώρους και χώρους εργασίας.
Εκτός της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής εξωτερικής όψης με τα σαχνισιά, τα φουρούσια και τα μεγάλα παράθυρα, τα αρχοντικά διέθεταν μεγάλη ποικιλία εσωτερικής διακόσμησης με ξυλόγλυπτες οροφές, τζάκια και ζωγραφικές παραστάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Αρχοντικό Βούρκα, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, πίσω από το κτίριο της Μητρόπολης και έχει χαρακτηρισθεί ιστορικό μνημείο. Διασώζει τον περίβολο και την αυλή του, αλλά και ενδιαφέρουσες ξύλινες διακοσμημένες οροφές και μουσάντρες στο εσωτερικό του. Εκεί στεγάζεται η 17η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και φυλάσσεται σημαντικός αριθμός μαρμάρινων αρχιτεκτονικών μελών και ψηφιδωτών από το νομό Κοζάνης, καθώς και ένα σύνολο φορητών εικόνων και λειτουργικών βιβλίων από τους Πύργους και την Αιανή. Ένα άλλο καλοδιατηρημένο αρχοντικό είναι αυτό του Λασσάνη, όπου στεγάζεται η Δημοτική Χαρτοθήκη.

Η πόλη έχει πολλά ακόμα ενδιαφέροντα αξιοθέατα, τα οποία βρίσκονται περιμετρικά της πλατείας Νίκης, κι έτσι οι μετακινήσεις για τους επισκέπτες περιορίζονται, κατά ένα μεγάλο βαθμό, στο κέντρο της πόλης. Στην πλατεία θα συναντήσετε το άγαλμα του μητροπολίτη Ιωακείμ, ο οποίος τον Οκτώβριο του 1942 ξεσήκωσε τα πλήθη. Απέναντί του βρίσκονται το Δημαρχείο Κοζάνης και ο ναός του Αγίου Νικολάου, με το ρολόι/καμπαναριό, σήμα κατατεθέν της πόλης. Το καμπαναριό άρχισε να χτίζεται το 1855 και ολοκληρώθηκε το 1954 μετά από πολλές προσθήκες. Έχει 7 ορόφους , ρολόι και στις τέσσερις πλευρές και φτάνει στα 30 μέτρα περίπου. Ο ναός του Αγίου Νικολάου (1664) διαθέτει εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο και σπάνια εκκλησιαστικά σκεύη.

Γύρω από την πλατεία απλώνεται η εμπορική ζώνη της πόλης, ειδικά στον πεζόδρομο Ειρήνης. Εκεί θα βρείτε όλα τα εμπορικά καταστήματα, καφετέριες, ταβέρνες και εστιατόρια. Όμως, τα πιο δημοφιλή στέκια των κατοίκων τη πόλης θα τα βρείτε στον πεζόδρομο της οδού Μουράτη. Υπάρχουν, όμως, και πολλά άλλα μέρη για να απολαύσετε τον καφέ ή το φαγητό σας, σε άλλα γραφικά σημεία. Ο καθένας σας θα βρει το δικό του στέκι αφού γυρίσετε λίγο στην πόλη, κάτι το οποίο επιβάλλεται.
Στην αρχή της οδού Παύλου Μελά βρίσκεται το αξιόλογο αρχιτεκτονικά κτίριο της Εθνικής Τραπέζης και κάτω από την πλατεία το πανέμορφο κτίριο του Βαλταδώριου Γυμνασίου.

Το Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης ιδρύθηκε το 1969 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ανεγέρθη το κτίριο στο οποίο στεγάζεται μέχρι και σήμερα, ένα εντυπωσιακό δείγμα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Στους χώρους του μπορείτε να δείτε εκθέματα φυσικής ιστορίας, ιστορίας και λαογραφίας τα οποία χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:
Έκθεση Φυσικής Ιστορίας (από την Παλαιολιθική εποχή μέχρι και τους νεότερους χρόνους)
Αρχαιολογική - Βυζαντινή Έκθεση (από το 7000 π.Χ. έως 1453 μ.Χ.)
Ιστορική Έκθεση (από το 1453 έως 1944)
Λαογραφική Έκθεση, που θεωρείται και η σημαντικότερη, (από το 1640 έως 1960)
Πινακοθήκη νεότερων χρόνων
Συλλογή γραμματοσήμων (1861 - 2004)
Συλλογή ραδιοφώνων (1930 - 1960)

Εμπνευστής του μουσείου ήταν ο δάσκαλος Κωνσταντίνος Σιαμπανόπουλος ο οποίος αφιέρωσε όλη τη ζωή του στη διάσωση, περισυλλογή, προβολή του πολιτισμού και της παράδοσης της περιοχής.
Ίωνος Δραγούμη 9-11 (τηλ. 24610 33978) Ώρες λειτουργίας: 08.30 - 14.00 & 17.30 - 20.00 Δευτέρα- Κυριακή

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κοζάνης στεγάζεται στο Παναγιωτίδειο Αρχοντικό. Στις συλλογές του περιλαμβάνονται ευρήματα προϊστορικών μέχρι παλαιοχριστιανικών χρόνων από διάφορες θέσεις του νομού. Δημοκρατίας 8 (τηλ. 24610 26210)

Το Μουσείο Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας που ίδρυσε ο Δήμος Κοζάνης σε συνεργασία με την Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων εγκαινιάστηκε το 2006, με στόχο την ενημέρωση, την προβολή της σύγχρονης ιστορίας αλλά και την πολιτικοποίηση των πολιτών. Εδώ θα ταξιδέψετε σε στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της περιοχής από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.
Βιτσίου 29 (τηλ 24610 21285) Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα- Παρασκευή και Κυριακή 10:30- 13:30 Απόγευμα μόνο Τετάρτη 17:30– 20:30

Η Κοβεδάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κοζάνης συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σημαντικότερες "ιστορικές" βιβλιοθήκες της χώρας, η δεύτερη μεγαλύτερη της Ελλάδας μετά την Εθνική Βιβλιοθήκη των Αθηνών. Σε αυτήν, εκτός από τον μεγάλο αριθμό σύγχρονων βιβλίων, φιλοξενούνται αρχειακοί θησαυροί, όπως μεγάλης αξίας χειρόγραφα, έντυπα παλαιοτέρων εποχών, αλλά κυρίως μοναδικό σε όγκο και σπουδαιότητα αρχειακό υλικό εγγράφων από την εποχή της Οθωμανικής κυριαρχίας με ανεκτίμητες πληροφορίες για την τοπική ιστορία αλλά και την ιστορία της ευρύτερης περιοχής. Διαθέτει επίσης και ένα σπάνιο αντίγραφο της Χάρτας του Ρήγα. Λειτουργεί πάνω από 4 αιώνες και από το 1963 στεγάζεται στο κτίριο που ανέγειραν οι αδελφοί Κοβεδάροι. Πλατεία 28ης Οκτωβρίου 7.

Η Κοζάνη προσφέρει πολλές επιλογές και στους φυσιολάτρες. Ο Δημοτικός Κήπος βρίσκεται στη δυτική πλευρά της πόλης και αποτελεί καθημερινή διέξοδο για εκατοντάδες Κοζανίτες. Σε απόσταση 4 χλμ., ανατολικά, βρίσκεται το Δάσος Κουρί. Εκεί υπάρχει εκτροφείο ευγενών θηραμάτων (ελάφια, ζαρκάδια, πέρδικες, ορτύκια, τρυγόνια, φασιανούς), καθώς επίσης τουριστικό περίπτερο, εστιατόριο, παιδική χαρά, γήπεδα μπάσκετ, τένις και κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις προσκόπων.

Η πιο αξιόλογη πεζοπορική διαδρομή κοντά στην πόλη της Κοζάνης (12 χλμ) είναι η ανάβαση στο Αετοβούνι των 1.254 μέτρων. Η διαδρομή ξεκινά από τον οικισμό Σιδεράς (κοντά στο Μαυροδένδρι) περνά από την κορυφή και κατηφορίζει στο παλιό πετρόχτιστο σχεδόν ερειπωμένο χωριό Κτενά. Είναι σχετικά εύκολη, έχει μήκος 8 χλμ., και διαρκεί περίπου 3 ώρες.