Φαράγγι του Κουρταλιώτη - Φοινικόδασος Πρέβελης

(0 ψήφοι)

Φαράγγι του Κουρταλιώτη - Φοινικόδασος Πρέβελης 

Διασχίζοντας την ενδοχώρα του Ρεθύμνου κινούμενοι νότια, εισερχόμαστε στο Κουρταλιώτικο φαράγγι, άγριο τοπίο, επιβλητικά βουνά με πρώτη στάση στο εκκλησάκι του Οσίου Νικολάου.

Αξίζει το κατέβασμα μερικών σκαλοπατιών για να θαμάσει κανείς από κοντά τους εντυπωσιακούς καταρράκτες του φαραγγιού. Εκτός από τις συστάδες Φοίνικα του Θεόφραστου (Phoenix theophrastii) που αποτελούν το δεύτερο σημαντικότερο φοινικόδασος της Κρήτης, στις ορθοπλαγιές του φαραγγιού συναντάμε πλούσια βλάστηση, ενώ στις εκβολές του ποταμού υπάρχουν αμμοθίνες και διαπλάσεις ποσειδωνίας (Posidonia oceanica), που είναι από τα πλέον προστατευόμενα θαλάσσια φυτά.

Το φαράγγι χαρακτηρίζεται από την πυκνή βλάστηση και τους απότομους ψηλούς όγκους πέτρας που φθάνουν τα 600 μέτρα και στις δύο πλευρές του. Είναι ένα αριστούργημα της φύσης που αξίζει κανείς να επισκεφθεί. Καταλήγει δε σε ένα από τα πιο ιδιαίτερα και όμορφα σημεία της Κρήτης, το Φοινικόδασος και την παραλία της Πρέβελης. Σημαντικό σημείο ενδιαφέροντος αποτελεί και η μονή Πρεβέλης,

Ιδρύθηκε τον 16ο ή 17ο αιώνα, το καθολικό της είναι αφιερωμένο στον Ιωάννη το Θεολόγο τον Ευαγγελιστή και η καμπάνα του χρονολογείται από το 1629. Είναι χτισμένο σε βραχώδη τοποθεσία με θέα το πέλαγος και συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών κάθε χρόνο.