Τοπική Γαστρονομία

 
 
 
ΣΙΚΙΝΟΣ ΤΟΠΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
 
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
Σικινιώτικο τυρί (ανάλατη μυζήθρα μαλακή, λευκή)
Ξινόγαλο
Μυζήθρα Αρσενικό τυρί Σίκινου (από πρόβειο ή κατσικίσιο πλήρες γάλα, μαλακής υφής, υποκίτρινο με γλυκειά γεύση)
 
ΑΛΜΥΡΑ
Κακαβιά
Φάβα σκέτη ή παντρεμένη
Φαβοκεφτέδες
Κολοκυθοκεφτέδες
Ντοματοκεφτέδες
Ρεβίθια
Φασόλια γίγαντες
Αμπελοφάσουλα
Ψάρια-θαλασσινά
Κατσικάκι γεμιστό ή αρνί στο φούρνο
Κόκορας γεμιστός με πατάτες
Κουνέλι γεμιστό με πατάτες στο φούρνο
Πιτούλες με ανθότυρο
Πιτούλες με κρεμμύδι και ξυνόγαλο
Χορτόπιτες
Σαλάτα με κάπαρη
Πουραζένες (ντολμαδάκια απο πλατιά φύλλα αγριόχορτων)
Μελιτζάνες κοκκινιστές
Κολοκυθάκια γεμιστά
Ψάρι λιαστό (γοπάκια)
Καλαμαράκια γεμιστά
 
ΓΛΥΚΑ
Λουκουμάδες με θυμαρίσιο μέλι
Παστέλι με πορτοκάλι και αμύγδαλο
Καρπούζι γλυκό του κουταλιού
Διαγγουρένια (χυμός καρπουζιού,αλεύρι, μέλι, σουσάμι)
Μελιτίνια (γλυκό με μυζήθρα και κρασί)
Καρπουζόπιτα Σικινιώτικη
Μελόπιτα
Πορτοκαλόπιτα
 
ΔΙΑΦΟΡΑ
Κρασί Σικινιώτικο (ποικιλίες ασύρτικο, αιδάνι, μαντηλαριά, μονεμβασιά, μαυροτράγανο)
Τσίπουρο – ρακί – ρακόμελο
Βολβοί
Κρίταμο τουρσί
Μέλι θυμαρίσιο
Ελιές – λάδι
Βλίτα
Θυμάρι
Αγγούρια Σικινιώτικα (στρογγυλά, αρωματικά)
Ψωμί με γλυκάνισο
Παξιμάδια Σίκινου-κουλούρες
Κάπαρη
Δεσποινοβοτανάκι (βότανο)