Τοπικές Εκδηλώσεις

Στη Σίφνο τηρούνται ακόμα και σήμερα πολλά έθιμα σύμφωνα με τις παραδόσεις, μερικά από αυτά είναι του «Πανηγυρά», των τοπικών καλάντων, του γάμου του «Λωλοπανήγυρου», του χορού του «Κύρ- Βοριά», των αποκριάτικών χορών με τις «καμηλωσίες», (μασκαρέματα), του καρναβαλιού, του «πάστου» κ.α.
 
 
Σε πολλά ξωκλήσια και μοναστήρια διοργανώνονται κάθε χρόνο πανηγύρια, με παραδοσιακά φαγητά όπως ρεβυθάδα ή και κρέας με μακαρόνια, πατάτες, βακαλάο με πατάτες σαλάτα, κρασί, και παραδοσιακή μουσική όπως βιολί και λαούτο.
 
Τον Μάιο ή Ιούνιο (κινητή Εορτή) διοργανώνεται το πανηγύρι της Αναλήψεως- της Χρυσοπηγής.
Τον Ιούλιο γίνονται τα πανηγύρια του Προφήτη Ηλία και του Αγίου Παντελεήμονα στη Χερρόνησο και τον Σεπτέμβριο πραγματοποιούνται τα πανηγύρια του Αγίου Συμεών, του Ταξιάρχη στο Βαθύ, του Σταυρού στο Φάρο και στη Χώνη, του Αγίου Νικήτα στο Σελάδι.
 
Το Πάσχα, η Σίφνος γιορτάζει μέσα σε μεγάλη θρησκευτική κατάνυξη και συγκίνηση όλες τις γιορτινές ημέρες. Οι θρησκευτικές ακολουθίες προσελκύουν πολλούς πιστούς στις εκκλησίες. Η θρησκευτική συγκίνηση κορυφώνεται με τα εγκώμια και την περιφορά του Επιταφίου στα στενά δρομάκια. Ο αναστάσιμος χαιρετισμός διαρκεί επί σαράντα ημέρες. Οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τα παραδοσιακά «πουλιά» ( πασχαλινές κουλούρες σε διάφορα σχήματα ζώων και πουλιών), στολισμένα με κόκκινα αυγά.
Το αρνί εδώ ψήνεται στο πήλινο «μαστέλο», τοποθετημένο πάνω σε σχάρα από κληματόβεργες, με ντόπιο κόκκινο κρασί και άνηθο ή μάραθο. Από το εορταστικό τραπέζι δεν απουσιάζει η σπιτική ξινομυζήθρα, και η γευστικότατη μελόπιτα, ένα τοπικό γλυκό από μέλι, μυζήθρα και αυγά.
 
Το κάψιμο του Ιούδα το Πάσχα, το Λωλοπανήγυρο το Φεβρουάριο, ο Κυρ-Βοριάς την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και το παιχνίδι της σαρακοστής τα «Τσούνια», αποτελούν ιδιαίτερες συνήθειες της Σίφνου με παμπάλαιες ρίζες.  
 
Την Κυριακή της Πεντηκοστής στη Σίφνο «ανάβουν τους πύργους» Αναβιώνουν το αρχαίο σύστημα επικοινωνίας των φρυκτωριών και ακροπόλεων της Σίφνου μέσω καπνού και κατόπτρων. Η εκδήλωση φέρνει κοντά τους κατοίκους και επισκέπτες με τα 86 αρχαία μνημεία του νησιού (πύργους, ακροπόλεις, ιερά, οχυρά κλπ) τα οποία ενώνονται και στέλνουν μήνυμα συναδέλφωσης σε όλο το αρχιπέλαγος συνεχίζοντας μια ιστορία χιλιάδων ετών.
 
1ο δεκαπενθήμερο Σεπτεβρίου Φεστιβάλ Κυκλαδίτικης Γαστρονομίας "Νικόλαος Τσελεμεντές" Στην κεντρική πλατεία και στο χωριό του Αρτεμώνα