Τοπικές Εκδηλώσεις

Στο νησί διοργανώνονται πολλά πανηγύρια και κοινωνικές εκδηλώσεις κάθε χρόνο. Μία από τις πιο σημαντικές θρησκευτικές εκδηλώσεις, οι «κτήτορες». Παλιά ήταν η κορυφαία θρησκευτική και κοινωνική εκδήλωση. Σήμερα, στα τοπικά πανηγύρια, κάτοικοι ζωσμένοι με πεντακάθαρες πολύχρωμες ποδιές, είναι πρόθυμοι να σας σερβίρουν δωρεάν, μέσα σε χειροποίητα πήλινα πιάτα και κάτω από τους ήχους των τοπικών οργάνων, τα φαγητά που ολημερίς οι ίδιοι ετοίμαζαν: κατσίκι βραστό με πάστα, φάβα, σαλάτα, πατάτες τηγανιτές και προσεκτικά φυλαγμένο τοπικό κρασί.

Στην διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών διοργανώνονται πολλά πανηγύρια στο νησί. Από τα πιο δημοφιλή είναι το πανηγύρι του Αγίου Πνεύματος που γίνεται στις περιοχές Αγία Τριάδα, Μαύρα Βολάδια και Λιόμαντρα στο Σκλαβογιάννη. Οι εκκλησίες Άγιοι Ανάργυροι στη Καλαβατσάνα, ο Προφήτης Ηλίας στα Βουνιά και το Ξερό χωριό, και η Αγία Παρασκευή στην Κάτω Χώρα και Κουντούρα Γαλανής διοργανώνουν κάθε χρόνο πανηγύρια προσελκύοντας πολύ κόσμο.

Κατά την διάρκεια του Αυγούστου διοργανώνονται τα πανηγύρια του Σωτήρα στον Πύργο, της Παναγιάς στου Ράμου και τους Σκοπούς, της Παναγιάς στον Πύργο, της Παναγιά Μηλιανής και του Άγιου Ιωάννη του Πρόδρομου στο Σκλαβογιάννη.

Ενδεικτικά ακόμα αναφέρονται το πανηγύρι του Άγιου Μάμα στα Βουνιά, του Άγιου Σώστη στην ομώνυμη παραλία, της Παναγιάς στο βουνό στον παλιό Αβεσσαλό, ο Πάνω Σταυρός στα Παλιά Μιτάτα, της Αγίας Θέκλας στο Σκλαβογιάννη, της Αγίας Αναστασίας στα Πάνω Διποτάματα και των Ταξιαρχών στο Μοναστήρι.