Τοπικές Εκδηλώσεις

Μία από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις του νησιού είναι η Αναπαράσταση της έκρηξης του ηφαιστείου. Κάθε χρόνο στα τέλη Αυγούστου, όταν τα επίπεδα του τουρισμού είναι πολύ υψηλά, ο Δήμος Θήρας διοργανώνει την αναπαράσταση της έκρηξης του ηφαιστείου. Ο ουρανός γεμίζει από χιλιάδες βεγγαλικά και φωτοβολίδες, συνοδευόμενα από εκκωφαντικούς θορύβους έτσι ώστε να δώσουν την αίσθηση της πραγματικής έκρηξης του ηφαιστείου. Χιλιάδες επισκέπτες σπεύδουν να παρακολουθήσουν αυτό το μοναδικό θέαμα που προκαλεί φόβο και δέος σε όσους παρευρίσκονται εκεί. Η βραδιά ολοκληρώνεται με εορτασμό και συναυλίες καλλιτεχνών. Στο νησί πραγματοποιούνται αθλητικές εκδηλώσεις στην ανάμνηση του Εμμανουήλ Χάλαρη, ενός σπουδαίου Θηραίου αθλητή. Οι εκδηλώσεις αυτές ονομάζονται «Χαλάρια».

Στη διάρκεια του καλοκαιριού, στη περιοχή Ακρωτήρι, γίνεται αναβίωση της τέλεσης ενός παραδοσιακού Σαντορινιού γάμου, με διάφορα τραγελαφικά συμβάντα και έθιμα.

Το Πάσχα γιορτάζεται με ξεχωριστό τρόπο στη Σαντορίνη. Την Μεγάλη Παρασκευή, στον Πύργο, με την περιφορά του επιταφίου, όλα τα σοκάκια του χωριού «παίρνουν φωτιά» από τα χιλιάδες «ντενεκεδάκια» (σιδερένια κουτιά με στουπιά ποτισμένα με πετρέλαιο). Το θέαμα είναι εντυπωσιακό και λόγω του ότι το χωριό είναι κτισμένο πάνω σε λόφο, είναι ορατό από όλο το νησί. Ανήμερα του Πάσχα στις περισσότερες περιοχές του νησιού πραγματοποιείται «Το κάψιμο του οβριού». Οι κάτοικοι του νησιού συγκεντρώνονται και πραγματοποιούν λαϊκό δικαστήριο στον Οβριό, ένα πάνινο ανθρώπινο ομοίωμα, το οποίο καταδικάζουν σε απαγχονισμό και καίγεται μπροστά σε όλους τους παρευρισκομένους.

Λόγω της ιστορίας και των γεωλογικών χαρακτηριστικών του νησιού αλλά και του φόβου των κατοίκων μήπως βιώσουν μία απερχόμενη ηφαιστειακή έκρηξη, όπως την τελευταία του 20ου αιώνα, έχουν αναπτύξει βαθιά θρησκευτική συνείδηση. Η ανάγκη των κατοίκων για την πίστη, έχει δημιουργήσει, ανά τα χρόνια, εκατοντάδες εκκλησίες και ξωκλήσια σε όλο το νησί, τα οποία λειτουργούν μέχρι και σήμερα και τιμώνται κάθε χρόνο με πανηγύρια και εορτασμούς.

Ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια του νησιού είναι το Πανηγύρι του Σωτήρος που γίνεται στο Πύργο. Ένα έθιμο αναβιώνει κάθε χρόνο με την ευκαιρία του εορτασμού του αγίου. Οι νέοι του χωριού την παραμονή της εορτής, αρπάζουν γλάστρες με βασιλικούς από τα παρτιέρα των κοριτσιών προκειμένου να στολίσουν τον ναό.

Στο Φηροστεφάνι, κάθε χρόνο γίνεται το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου του Σφουγγατά. Σύμφωνα με τη παράδοση του νησιού, όλοι οι πιστοί συγκεντρώνονται και πραγματοποιούν το έθιμο του «Καμπονοσφουγγάτου» ένα είδος ομελέτας με «καμπούνες» και άλλα ντόπια χορταρικά.

Ανάμεσα στο Ημεροβίγλι και την Οία βρίσκεται το όμορφο ξωκλήσι των «Άγιων Εφταπαίδων» ακριβώς πάνω στο ύψωμα της καλντέρας. Κάθε χρόνο κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού επισκέπτονται το ξωκλήσι για να παρευρεθούν στο πανέμορφο πανηγύρι απολαμβάνοντας και τη θέα. Η πρόσβαση των πιστών γίνεται μόνο με βάρκες του νησιού.

Στο νησί πραγματοποιούνται πολλά πανηγύρια κάθε χρόνο προς τιμήν των αγίων του νησιού. Το πανηγύρι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στο Καμάρι, της Παναγίας της Πλατσανής στην Οία, του Σταυρού στο Εμπορείο, το Δεκαπενταύγουστο σε διάφορα χωριά ,το πανηγύρι στο μοναστήρι του προφήτη Ηλία, είναι εορτασμοί του νησιού, αναβιώνοντας έθιμα με τοπικούς χορούς, παραδοσιακά φαγητά και κρασί για όλους.