Τοπική Γαστρονομία

 
ΠΑΡΟΣ ΤΟΠΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
 
ΤΥΡΙΑ-ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
Κεφαλοτύρι
Γραβιέρα
Ξυνομυζήθρα
Τουλουμίσιο
Λαδοτύρι
Ανθότυρο
 
ΑΛΜΥΡΑ
Μυζηθρόπιτα
Κριθαροκουλούρα
Παξιμάδια Κρίθινα
Γούνα (Κολιός Ψητός Λιόκαυτος)
Καραβόλοι (Σαλιγκάρια) με σάλτσα ή ψητά ή φρικασέ
Καλαμάρια γεμιστά με Πλιγούρι ή ρύζι
Κακαβιά
Σαλατούρι (σαλάτα με σαλάχι)
Ντοματοκεφτέδες, ρεβιθοκεφτέδες, αμανιτοκεφτέδες, χταποδοκεφτέδες, κολοκυθοκεφτέδες, κολιτσανοκεφτέδες, κρεμμυδοκεφτέδες
Ρεβύθια στο φούρνο
Αμπελοφάσουλα
Κολοκυθοκορφάδες
Κολοκύθια γεμιστά
Χειροποίητα ζυμαρικά και χυλοπίτες
Χταπόδι με κριθαράκι ή στα κάρβουνα ή λιαστό
Πιλάφι Παριανό
Κάλφα με σκορδαλιά
Κουνέλι ή κατσικάκι πατούδο
Φουσκωτή Πάρου (τυρόψωμο)
Φάβα
Ψάρια γεμιστά στο φούρνο
Λαδόσουπα
Ρεγγοσαλάτα
Βολβοί σκορδαλιά
Σουγλί (μικρά ψαράκια λιαστά στον ήλιο)
Πίτα περβολιού Πάρου
 
ΓΛΥΚΑ
Παστελάρια
Παστέλι
Ζαχαρομπακλαβάς
Δίπλες με μέλι και καρύδι
Σκαλτσούνια
Χαλβαδόπιτες
Λουκούμια
Αμυγδαλωτά
Πετιμεζίνια
Κολοκυθόπιτα γλυκειά
Ραφιόλια
Γλυκά του κουταλιού (ιδιαίτερα το σύκο)
Σάμαλι Πάρου
Γαλατόπιτα Παριανή