Τοπική Γαστρονομία

 

 

ΑΝΔΡΟΣ - ΤΟΠΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ 

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
Τυριά: χλωροτύρι, μανούσος, μαλαχτό, πετρωτή ή αρμεξιά ή ανάλατη, βολάκι σκληρό ή μαλακό, πικάντικη κοπανιστή (τυρί σε πήλινο με μαλακή υφή και πικάντικη γεύση), τυροβόλι ή καλαθωτή

ΑΛΜΥΡΑ
Λαμπριάτης (πασχαλινό γεμιστό αρνί ή κατσίκι): γέμιση με τυριά, αυγά, εντόσθια, ρύζι, δύοσμο και βασιλικό που ψήνεται πάνω σε κληματόβεργες σε ξυλόφουρνο.
Φρουτάλιες, ομελέττες με διάφορα υλικά όπως λουκάνικα γλίνα από το παστό ή κουκοφρουτάλια με φρέσκα κουκιά και πατάτες κομμένες ροδέλες
Λούζα ή βασιλικιά
Λουκάνικο
Πασπαλάς (λαρδί)
Συκωτάκια λεμονάτα με ρίγανη
Ρυζοπίλαφο
Χορτοκεφτέδες – Πατατοκεφτέδες
Κάλφα (αρωματικό χορταρικό)

ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ
Πόντζι (Ανδριώτικο ρακόμελο): ρακί από μούρα και μέλι. Σερβίρεται ζεστό ή κρύο
Κρασί λιαστό (Συνετιανό)

ΓΛΥΚΑ
Γλυκά του κουταλιού: άνθος λεμονιάς,παμπιλόνι, νερατζάκι,περγαμόντο
Πάστα νουγκατίνα
Παστιτσάκια γλυκό με καρύδι
Σουμάδα (λευκό ποτό από γαλάκτωμα αμυγδάλου)
Τριαντάφυλλο ροδοζάχαρη
Καλτσούνια αρωματικά γλυκό: τυριά ξηροί καρποί, μέλι και μπαχαρικά
Μέλι θυμαρίσιο από τον ‘Αγιο Πἐτρο
Παστέλι με σουσάμι
Τυρόπιττα γλυκειά
Κουλουράκια Ανδριώτικα.