Μονή Παναγίας Καλαμιώτισσας, Ανάφη

(0 ψήφοι)

Στην ανατολική πλευρά του νησιού, υψώνεται ο επιβλητικός Κάλαμος (480μ) ο οποίος είναι δεύτερος ψηλότερος βράχος στη Μεσόγειο μετά το Γιβραλτάρ και είναι το εντυπωσιακότερο φυσικό αξιοθέατο του νησιού και αποτελεί πρόκληση για τους αναρριχητές.

Στην κορυφή του βράχου βρίσκεται το Μοναστήρι της Παναγίας της Καλαμιώτισσας, που σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε κοντά στο μοναστήρι κρεμασμένη σε ένα καλάμι, γι αυτό και ονομάστηκε Καλαμιώτισσα.

Το μοναστήρι χρονολογείται από το 1715 και εγακταλείφθηκε το 19ο αιώνα, όπου όλες οι εικόνες του μεταφέρθηκαν στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, που βρίσκεται στους πρόποδες του βράχου στο τέρμα του κεντρικού δρόμου και είναι κτισμένο στον περίβολο του αρχαίου ναού του Απόλλωνα. (Το άγαλμα του Αιγλήτη Απόλλωνα εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο)

Φτάνουμε εκεί μετα από πεζοπορία μιάμισης ώρας μέσα από ένα επιβλητικό ορεινό τοπίο και θέα προς το πέλαγο και τα γύρω νησιά.

Το πανηγύρι της Παναγίας είναι πολύ σημαντικό για το νησί. Γιορτάζεται στις 7 & 8 Σεπτεμβρίου και οι προετοιμασίες ξεκινούν πολλές μέρες πριν.
Την παραμονή σχεδόν όλοι οι κάτοικοι παίρνουν τα πράγματα τους και μετακομίζουν στο μοναστήρι. Εκεί μετά την ακολουθία στην Εκκλησία ο κόσμος γευματίζει με κατσίκι απο τα κτήματα του μοναστηριού. Μετά ακολουθεί η τσαμπούνα και ο χορός. Ανήμερα μετά τη Θεία Λειτουργία όλοι επιστρέφουν στη Χώρα όπου συνεχίζεται το γλέντι.