Τοπικές Εκδηλώσεις

ΚΕΡΚΥΡΑ

Το καλοκαίρι κάθε οικισμός έχει το πανηγύρι του. Με συνοδεία βιολιού, κιθάρας και ακορντεόν, οι κυκλικοί χοροί απογειώνουν το κέφι και τη χαρά της ζωής.

Οι Κερκυραίοι είναι άνθρωποι καλλιεργημένοι με μεγάλη μουσική και καλλιτεχνική κληρονομιά. Στο νησί υπάρχουν 18 Φιλαρμονικές που κάνουν συχνά συναυλίες σε εξωτερικούς χώρους στη διάρκεια του καλοκαιριού, και πολλές μαντολινάτες και χορωδίες που τραγουδούν στα καντούνια της πόλης.
Η όπερα έχει αγαπηθεί από τα χρόνια των Βενετών και οι παραστάσεις προσελκύουν πάντα πολύ κόσμο.

Οι πολλές πινακοθήκες φιλοξενούν εκθέσεις ντόπιων και ξένων καλλιτεχνών με διεθνή φήμη. Σήμερα το Δημοτικό Θέατρο και η πλατεία του Αγίου Γεωργίου στο Παλιό Φρούριο καθώς και ρομαντικοί εξωτερικοί χώροι, χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση πολλών και ποικίλων εκδηλώσεων όπως ροκ συναυλιών, παραστάσεων σύγχρονου χορού, συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων.

Στην Κέρκυρα το παρελθόν έχει εναρμονιστεί και ζει μέσα στο παρόνμε  γεγονότα τα οποία γιορτάζονταν για εκατοντάδες χρόνια συνεχίζουν ακόμα και σήμερα με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο.
Οι 4 ετήσιες λιτανείες του πολιούχου του νησιού Αγίου Σπυρίδωνα είναι οι πιο αγαπημένες και οι δύο απ’ αυτές γίνονται τις μέρες αυτές (όπως το Μεγάλο Σάββατο στις 22 το πρωί που πετούν από τα παράθυρα κανάτια).

Ένας από τους αγαπημένους προορισμούς για το Πάσχα είναι η Κέρκυρα.
Στο νησί των Φαιάκων με την βενετσιάνικη ομορφιά, συρρέει πλήθος τουριστών για να γιορτάσει την παραδοσιακή Κερκυραϊκή Λαμπρή που έχει έντονα στοιχεία του Δυτικού πολιτισμού.
Οι εκδηλώσεις ξεκινάνε την Κυριακή των Βαΐων με τη λιτανεία του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, που ακολουθεί μια μεγάλη διαδρομή κατά μήκος της νοητής γραμμής των παλαιών Ενετικών τειχών, με συμμετοχή και των 18 φιλαρμονικών του νησιού. Στο τέλος της λιτανείας οι φιλαρμονικές περιδιαβαίνουν την πόλη σκορπίζοντας παντού την μουσική τους. Το ίδιο βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης γίνεται η ετήσια συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».
 
Κέρκυρα Φιιλαρμονική

Τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας γίνεται πλήθος συναυλιών : τη Μεγάλη Τρίτη στο Περιστύλιο των Παλαιών Ανακτόρων διοργανώνεται η καθιερωμένη Μουσική Ποιητική Βραδιά από τον Οργανισμό Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων και τη Μεγάλη Τετάρτη η Δημοτική Χορωδία δίνει συναυλία Εκκλησιαστικής Μουσικής με επιρροές από την Ανατολική και Δυτική μουσική, στο Δημοτικό Θέατρο. Τη Μεγάλη Πέμπτη στα χωριά οι γυναίκες πλέκουν ένα άσπρο βαμβακερό ύφασμα μες τις εκκλησίες και σταματούν κάθε φορά που γίνεται ανάγνωση του Ευαγγελίου. Τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά των επιταφίων σε όλη την πόλη είναι ιδιαίτερα κατανυκτική. Οι επιτάφιοι συνοδεύονται από χορωδίες, μια φιλαρμονική, μεγάλα κεριά, βενετσιάνικα φανάρια, λάβαρα και φλάμπουρα και διασταυρώνονται στο ιστορικό κέντρο της πόλης.
Ο επιβλητικότερος Επιτάφιος, αυτός της Μητροπόλεως, βγαίνει στις 10:00 το βράδυ, συνοδεία φιλαρμονικών. Στα Μουράγια που περνάει, τοποθετούνται κεριά σε όλη τη διαδρομή προσθέτοντας μια εντυπωσιακή εικόνα κατά μήκος της περιφοράς. Στις 6:00 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στην εκκλησία της Παναγίας των Ξένων γίνεται αναπαράσταση του σεισμού που περιγράφεται στο Ευαγγέλιο σαν το σημείο που πιστοποίησε την Ανάσταση του Κυρίου. Στις 9:00 το πρωί γίνεται η περιφορά του Επιταφίου και του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα με ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια, έθιμο που καθιερώθηκε το 1550.
 
Κέρκυρα μπότηδες

Το πιο γνωστό έθιμο του Πάσχα στη Κέρκυρα είναι οι «μπότηδες», τεράστια κανάτια με κόκκινες κορδέλες που εκτοξεύονται από τα παράθυρα του Λίστο στη Σπιανάδα, προκαλώντας εκκωφαντικό θόρυβο. Το έθιμο αποδίδεται στους Ενετούς που πετούσαν την Πρωτοχρονιά παλιά αντικείμενα απ’ τα παράθυρα για να τους φέρει ο νέος χρόνος καινούργια, ή κατά άλλους έχει ειδωλολατρικές ρίζες. Το βράδυ της Αναστάσεως στο Duomo η Καθολική Ακολουθία της Αναστάσεως τελείται συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου, ενώ η Ορθόδοξη Ανάσταση τελείται στη Πάνω Πλατεία της πόλης, με τη συνοδεία Φιλαρμονικών και κεριά αναμμένα σε όλα τα παράθυρα των εξαώροφο σπιτιών που περιστοιχίζουν την πλατεία.
Την Κυριακή του Πάσχα κάθε εκκλησία κάνει περιφορά της Ανάστασης στην πόλη, με τις Φιλαρμονικές να παίζουν χαρούμενα εμβατήρια, ενώ στις 11:30 ο Ναυτικός Σταθμός Κέρκυρας κάνει την καθιερωμένη πασχαλινή γιορτή, στο Νέο Φρούριο, με πλούσιους μεζέδες και χορευτικά συγκροτήματα. Τη Δευτέρα του Πάσχα γίνονται λιτανείες της Ανάστασης στα χωριά του νησιού και την Τρίτη του Πάσχα στις 17:00 μ.μ. η επανατοποθέτηση του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα. Οι λαμπροί εορτασμοί της Κέρκυρας τελειώνουν με το πρώτο μεγάλο πανηγύρι του καλοκαιριού, αυτό της Ζωοδόχου Πηγής στη Παλαιοκαστρίτσα, την Παρασκευή της Διακαινησίμου.

Το καλοκαίρι γίνονται πολλά φεστιβάλ με παραδοσιακή μουσική και χορούς και οι ντόπιες νοστιμιές αρωματίζουν τις ζεστές νύχτες. Ενώ στους κερκυραίους αρέσουν οι γιορτές, δεν ξεχνούν ποτέ την Ελληνική Ορθόδοξη Θρησκεία τους. Περίπου 2.000 χρόνια εκκλησιαστικής παράδοσης καταγράφονται στις πολλές εκκλησίες με τις θαυμάσιες εικόνες, στα μικρά απέριττα ξωκλήσια όπου καίει πάντα ένα καντήλι και στους ασβεστωμένους τοίχους των μοναστηριών.