Τοπικές Εκδηλώσεις

 
 
ΠΑΤΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
 
Όταν κάποιος επισκεφτεί την Πάτμο τις ημέρες του Πάσχα, θα βιώσει με κατάνυξη, όλο το Θείο δράμα μέσα από τις τελετές τις Μεγάλης Εβδομάδας.
Με κέντρο το καστρομονάστηρο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που δεσπόζει στη κορυφή της Χώρας του νησιού, το Πάσχα γιορτάζεται στο νησί της Αποκάλυψης με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια.
Την Μεγάλη Πέμπτη τελείται αναπαράσταση του Ιερού Νιπτήρος, τελετή που πρέπει να αναφέρουμε ότι τελείται μόνο στα Ιεροσόλυμα και την Πάτμο.
Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας ξεκινά πομπή που φτάνει την πλατεία Ξάνθου, όπου εκεί ο Ηγούμενος της Μονής αναπαριστώντας τον Χριστό πλένει τα πόδια 12 ιερέων.
Συγκινητική είναι η τελετή της Αποκαθήλωσης και η περιφορά των επιταφίων στα καλντερίμια του νησιού μέχρι την τελική συνάντησή τους στις πλατείες της Χώρας και της Σκάλας.
Το βράδυ της Ανάστασης πλήθος κόσμου συρρέει για να γιορτάσει τη σημαντικότερη στιγμή της Ορθοδοξίας και να ακούσει τα ξύλινα σήμαντρα στο μοναστήρι.
 
 
Πάσχα στη Πάτμο
 
Αλλά και στη διάρκεια του καλοκαιριού σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα οργανώνονται στο νησί. Από το 2006 οργανώνεται το «Φεστιβάλ Γεύσης και Παράδοσης Αιγαίου», κάθε Ιούνιο στη Σκάλα, το λιμάνι του νησιού. Συμμετέχουν σύλλογοι από όλο το Αιγαίο, γευσιγνώστες και σεφ, πραγματοποιείται διαγωνισμός και οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν ιδιαίτερες γεύσεις και να απολαύσουν παραδοσιακή μουσική και χορούς.
 
Το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτμου ξεκίνησε  το 2011  με μεγάλη επιτυχία και κατά την διάρκεια των 8 ημερών παρουσιάζονται βραβευμένες ταινίας, ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους, αλλά διεξάγονται και masterclasses, όπου αξίζει να αναφερθεί ότι στο περσινό φεστιβάλ ένα από τα masterclass τα είχε αναλάβει ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν.
Το φεστιβάλ διεξάγεται τον Ιούλιο. Στα τέλη του ίδιου μήνα μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει και το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής, που διανύει την δεύτερη δεκαετία, όπου παρουσιάζονται χορωδίες, συγκροτήματα παραδοσιακής μουσικής και ορχήστρες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
 
Το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη διοργανώνεται το Συναπάντημα Παραδοσιακών Χορών, ένα διήμερο με φωνητικά σύνολα και χορευτικές ομάδες από όλη την Ελλάδα. Στο νησί γίνονται και πολλά πανηγύρια. Από τα πιο γνωστά αυτό της Παναγίας του Γερανού ανήμερα της Κοίμησης , με παραδοσιακό γλέντι, στη περιοχή του Γερανού που θεωρείται από τα ωραιότερα μέρη του νησιού και την ίδια μέρα το ολονύκτιο παραδοσιακό πανηγύρι της Παναγίας στη πλατεία του Πάνω Κάμπου.