Τοπικές Εκδηλώσεις

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συναυλίες, οι τοπικές γιορτές και τα πανηγύρια, οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, όπως και άλλες παραδοσιακές εκδηλώσεις (σε σχέση με την ντόπια παραγωγή αγροτικών προϊόντων) στις οποίες όλοι μαζί, ντόπιοι και τουρίστες γλεντούν και χαίρονται – σε ένα τραπέζι – τη μεσσηνιακή ατμόσφαιρα της γιορτής.
Διεθνές φεστιβάλ χορού Καλαμάτας Το διεθνές φεστιβάλ χορού Καλαμάτας έχει καταφέρει να κερδίσει μεγάλη φήμη στα χρόνια της λειτουργίας του. Στήνοντας γέφυρες με την παγκόσμια χορογραφική δημιουργία, δίνει την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει από κοντά σημαντικούς δημιουργούς που εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά και ταλαντούχους νέους δημιουργούς.
ΜΕΣΣΗΝΗ Ένα σπουδαίο πανηγύρι γίνεται τον Σεπτέμβριο με την κάθοδο της Θαυματουργής εικόνας της Παναγίας στη Μεσσήνη από τη μονή Βουλκάνου. Επίσης από τον Δήμο οργανώνονται μοναδικές καρναβαλικές εκδηλώσεις της Αποκριάς με γλέντι που κρατά μερόνυχτα. Επίσης, γιορτάζει έντονα το Πάσχα, αναβιώνοντας και το έθιμο του σαϊτοπόλεμου που χρονολογείται από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων μπορεί να παρακολουθήσει ο επισκέπτης, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ Οι φουγγαρίες του Αη Γιαννιού του Ριγανά και το έθιμο του Κλείδωνα στην πλατεία της παλιάς πόλης στις 23 Ιουνίου το βράδυ. Προσφέρεται παραδοσιακή ριγανάδα.