Ξυλόκαστρο – Ευρωστίνη, Κορινθία

(0 ψήφοι)

Το Ξυλόκαστρο, ένας από τους πιο κοσμοπολίτικους οικισμούς του νομού Κορινθίας, απλώνεται στην παραλία του Κορινθιακού κόλπου, κάτω από το όρος Ζήρεια. Το όνομά του το οφείλει σε ένα κάστρο, το οποίο καταστράφηκε από σεισμό το 1402.

Η ποικιλομορφία της πόλης και των περιχώρων, που συνδυάζουν μαγευτικές ακρογιαλιές, πανέμορφα δάση, γραφικά χωριά, εκκλησίες και μοναστήρια καθιστούν το Ξυλόκαστρο έναν προορισμό με μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον. Είναι μια περιοχή πολύ αναπτυγμένη και αποτελεί θέρετρο για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, οι οποίοι έρχονται για να απολαύσουν τις βραβευμένες παραλίες, αλλά και να απολαύσουν το φημισμένο "Πευκιά", το μοναδικό προστατευόμενο παραλιακό πευκοδάσος. Το Αισθητικό Δάσος Πευκιά περιλαμβάνει μια ποικιλία από δέντρα και αρωματικά φυτά, τα οποία έχουν δημιουργήσει ένα φυσικό αξιοθέατο που αξίζει να επισκεφθείτε. Χαλέπιος πεύκη, σχίνο, μυρτιά, λυγαριά, κέδρος, φοινικικό πουρνάρι, αλμυρίκι, αρκουδόβατο, αγριοκάλαμο, κουνούκλα, θυμάρι, αφάνα και άλλα 17 φυτά έχουν αναπτυχθεί στην υφάλμυρη αυτή ζώνη. Συνολικά περιέχονται 83 διαφορετικά είδη χαρακτηρίζοντας τον Πευκιά ένα πολύ καλό βοτανικό κήπο. Το «Πράσινο ακρογιάλι της πατρίδας» όπως το είχε χαρακτηρίσει ο Κώστας Καρυωτάκης.

Πολλοί επιλέγουν το Ξυλόκαστρο ως ορμητήριο για τις εξορμήσεις τους στα ορεινά χωριά της Ζήρειας και το φαράγγι της Φόνισσας. Το φαράγγι βρίσκεται κοντά στο Ξυλόκαστρο, ανάμεσα στα χωριά Καμάρι και Λουτρό, όπου εκβάλλει ο χείμαρρος Φόνισσα, και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ορειβατών και περιπατητών, αφού αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα πεδία διάσχισης του ελλαδικού χώρου. Η κατάβαση του φαραγγιού ξεκινά από το χωριό Κορφιώτισσα και διασχίζει εντυπωσιακούς καταρράκτες και σπηλιές. Έχει συνολικό μήκος 1,5 χλμ. και περιλαμβάνει 5 τεχνικές καταβάσεις (με σχοινί), μιας και η υψομετρική διαφορά του είναι 250 μ. Η διαδρομή περνάει από σκοτεινά σημεία που του προσδίδουν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

Μετά από μια διαδρομή ανάμεσα στους ελαιώνες και το πευκοδάσος, αναπτύσσεται το οροπέδιο της Ευρωστίνης, σε υψόμετρο 750 μ., ανάμεσα στο Μαύρο Όρος και την Ευρωστίνα.

Στην είσοδο του χωριού Ευρωστίνη, θα κάνετε σίγουρα μια στάση για να επισκεφτείτε την Βασιλική του Αγίου Γεωργίου με τους 17 τρούλους στην σκεπή του. Ο ναός χτίστηκε το 1811 και αναπαλαιώθηκε πρόσφατα. Την αυλή του στολίζουν παραδοσιακές βρύσες και κυπαρίσσια.

Η θέα που προσφέρει η Ευρωστίνη προς τον Κορινθιακό είναι μαγευτική. Εξίσου μαγευτικός είναι και η ο περίπατος που θα κάνετε στο Ρέμα των Μύλων, μια φυσική ρεματιά με λιμνούλες γεμάτες πέστροφες, καταρράκτες και ξύλινα γεφυράκια. Εκεί μπορείτε να κάνετε και πικ-νικ στα ξύλινα τραπέζια. Στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης θα νιώσετε περπατώντας στο μέσα στο δάσος της μαύρης πεύκης, στο οροπέδιο, γύρω από το χωριό.

Σε απόσταση 2 χλμ. από το χωριό, θα συναντήσετε την πινακίδα που σας κατευθύνει προς την Παναγία την Καταφυγιώτισσα, ένα εξωκκλήσι κρεμασμένο στο χείλος του γκρεμού. Δεν είναι πολύ εύκολο να το προσεγγίσετε, θα πρέπει να κατεβείτε αρκετά σκαλοπάτια και να περάσετε από ένα τούνελ μέσα στο βράχο. Είναι, όμως, μια ξεχωριστή εμπειρία και η θέα από το ξωκκλήσι θα σας ανταμείψει.

Από το χωριό Καλλιθέα ξεκινά ένα πολύ εντυπωσιακό φαράγγι, αυτό του Αγίου Λουκά. Χωρίζεται σε 2 τμήματα, το 1ο μήκους 1,5 χλμ, με 5 μικρές καταβάσεις, και το 2ο (πιο ενδιαφέρον), στο οποίο σε 800 μόλις μέτρα μήκος υπάρχουν 21 καταβάσεις. Διαθέτει νερό όλο το χρόνο, κι έτσι δημιουργούνται μικρές φυσικές πισίνες. Πολλοί επισκέπτες κάθε χρόνο έρχονται για να θαυμάσουν την ομορφιά του τοπίου του.