Στυμφαλία – Λαύκα - Καστανιά

(0 ψήφοι)

Ανάμεσα στους ορεινούς όγκους της Ζήρειας και του Ολίγυρτου, σε υψόμετρο 680 μ., βρίσκεται η ελώδης λίμνη Στυμφαλία. Έχει περίπου 10 μέτρα βάθος, αλλά η στάθμη της δεν είναι σταθερή γιατί σε αυτήν καταλήγουν τα νερά από τα κοντινά βουνά.
Μέσα στην λίμνη υπάρχουν φυσικές καταβόθρες που διοχετεύουν το νερό σε σήραγγες για την ύδρευση της πεδιάδας. Τα νερά της ρέουν και στο Αδριάνειο Υδραγωγείο που κατασκευάστηκε το 2ο αι. μ.Χ.

Αδριάνειο Υδραγωγείο, Κόρινθος

Κατά τη μυθολογία στη λίμνη ζούσαν κάτι άγρια σαρκοβόρα πουλιά, οι Στυμφαλίδες Όρνιθες, την εξόντωση των οποίων ανέλαβε ο Ηρακλής. Σήμερα, αν είσαστε τυχεροί μπορεί να συναντήσετε σμήνη από πάπιες, οι οποίες θα κάνουν μια στάση στη λίμνη κατά την διάρκεια του μεταναστευτικού ταξιδιού τους. Κι αυτό γιατί η Στυμφαλία αποτελεί ένα από τους σπάνιους υδροβιότοπους της Πελοποννήσου καθώς είναι καταφύγιο για 133 είδη προστατευόμενων πουλιών, απειλούμενων υπό εξαφάνιση και πολλών μεταναστευτικών πουλιών.

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

Αυτή τη σχέση ανθρώπου-φύσης αναδεικνύει το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2010. Βασικοί του στόχοι είναι η οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού και η διάσωση της γνώσης για την παραδοσιακή τεχνολογία της περιοχής. Το εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής κτίριό του συμπεριλήφθηκε στην έκδοση The Phaedon Atlas of 21st Century World Architecture και τιμήθηκε στα βραβεία Αρχιτεκτονικής 2008 του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής. Η μόνιμη έκθεση του μουσείου παρουσιάζει χαρακτηριστικά της φύσης στην Στυμφαλία και τον τρόπο με τον οποίο αυτά επηρέασαν τους κατοίκους της περιοχής. Η θέα της λίμνης από τον ξύλινο εξώστη του μουσείου αποτελεί από μόνη της λόγο επίσκεψης. Το Μουσείο λειτουργεί καθημερινά, εκτός Τρίτης, από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ. τηλ. 27470 22296, φαξ: 27470 22279

Ένας μικρός αρχαιολογικός χώρος στη βόρεια πλευρά της λίμνης φιλοξενεί τμήματα ναών, δημόσιων κτιρίων και οχυρώσεων της αρχαίας πόλης Στύμφαλου. Λίγα μέτρα πιο κάτω, δίπλα στην άσφαλτο θα δούμε και τα ερείπια της Μονής Ζαρακά, ένα γοτθικό μοναστήρι με πλούσια ιστορία, που ιδρύθηκε το 13ο αι. από Κιστερκιανούς μοναχούς.

Βόρεια της λίμνης βρίσκεται το χωριό Στυμφαλία, χτισμένο μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον, περικυκλωμένο από πηγές με γάργαρα νερά. Από την παραλίμνια περιοχή της Στυμφαλίας ξεκινούν δύο περιβαλλοντικά μονοπάτια, δεξιά και αριστερά της λίμνης. Αυτό που ξεκινά από το δρόμο Στυμφαλίας Καστανιάς, στο υψηλότερο σημείο πάνω από τη λίμνη, και περνά μέσα από θαμνότοπο με πουρνάρια για να καταλήξει στη θέση του μυκηναϊκού κάστρου, από όπου η θέα στη λίμνη και στον αρχαιολογικό χώρο της Στυμφάλου θα σας ανταμείψει για την πεζοπορία.

Τα Κιόνια είναι ένας πέτρινος παραδοσιακός οικισμός της Στυμφαλίας, χτισμένος αμφιθεατρικά στις παρυφές του όρους Κυλλήνη. Κοντά στα Κιόνια βρίσκονται τα ερείπια της "Αρχαίας Πόλης", που οι αρχαιολογικές σκαπάνες έφεραν στο φως το 1930. Κατά την εποχή της Φραγκοκρατίας, με υλικά από το ναό της Αρτέμιδας, που τα ερείπιά του σώζονται κοντά στο χωριό, χτίστηκε τρίκλιτη βασιλική εκκλησία, που, παρ' όλες τις φθορές της διατηρεί σήμερα ακέραια τμήματα.

Αφήνοντας τη Στυμφαλία και οδηγώντας στον επαρχιακό δρόμο Κιάτου-Βυτίνας, το τοπίο γίνεται ολοένα και πιο όμορφο. Τα έλατα λες φτάνουν μέχρι τον ουρανό και η ομίχλη, συχνό φαινόμενο στην περιοχή, δημιουργεί μια μυστηριακή ατμόσφαιρα. Σε ένα τέτοιο καταπράσινο τοπίο από αδιαπέραστα δάση βρίσκεται και η Λαύκα. Τα σπίτια της μόλις που διακρίνονται από το δρόμο. Είναι ένα από τα ορεινά αυθεντικά χωριά, με την μικρή πλατεία με τα τρεχούμενα νερά και με τα έλατα να κατεβαίνουν ως τις αυλές των σπιτιών.

Λαύκα, Κορινθία

Εάν θελήσετε να συνεχίσετε, μετά από μια διαδρομή με πολλές στροφές (διάρκειας περίπου 4 χλμ.), θα φτάσετε στην Καστανιά, την οποία θα βρείτε χτισμένη αμφιθεατρικά και σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 1.100 μ. Το μοναδικής ομορφιάς τοπίο και τα αξιοθέατά της θα σας ανταμείψουν. Από αυτά ξεχωρίζουν το πέτρινο ξωκλήσι της Κοίμησης της Θεοτόκου, που απολαμβάνει υπέροχη θέα στο γύρω τοπίο, και η περίφημη Τρίκρηνα, η πέτρινη κρήνη όπου, σύμφωνα με το μύθο, οι νύμφες έλουζαν το νεαρό Ερμή.

Καστανιά, Κορινθίας

Το χωριό πήρε το όνομά του από ένα μεγάλο δάσος από καστανιές που υπήρχε στην περιοχή, το οποίο όμως καταστράφηκε σε πυρκαγιά. Σήμερα το χωριό είναι περιτριγυρισμένο από έλατα, κέδρους, καρυδιές και πουρνάρια. Η Καστανιά αποτελεί παραδοσιακό θέρετρο διακοπών και μάλιστα τα παλαιότερα χρόνια το προτιμούσαν κυρίως για θερινή διαβίωση λόγω του άριστου και υγιεινού κλίματός του. Στην περιοχή λειτουργούν ξενοδοχεία, ξενώνες και ταβέρνες.