Αρχαία Κόρινθος-Ακροκόρινθος-Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου

(1 Ψήφος)

Η Αρχαία Κόρινθος ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις-κράτη της αρχαίας Ελλάδας. Σε περίοπτη θέση, ψηλότερα από τα ερείπια της αγοράς, θα βρείτε τον επιβλητικό αρχαϊκό ναό του Απόλλωνα. Οι επτά μονολιθικοί κίονές του στέκουν ακόμα όρθιοι. Ο ναός χτίστηκε το 530 π.Χ, αποτελείτο από 2 δωμάτια, που αρχικά είχαν 15 δωρικούς κίονες κατά μήκος και 6 κατά πλάτος. Η αγορά είχε ορθογώνιο σχήμα, μια σειρά από ίδιας μορφής καταστήματα (χωρισμένα σε 2 δωμάτια). Μπροστά υπήρχε διπλή σειρά από κίονες, η εξωτερική δωρική και η εσωτερική ιωνική.

Άλλη σειρά καταστημάτων της αγοράς είναι τα κεντρικά καταστήματα με το "Βήμα του Αποστόλου Παύλου" ανάμεσά τους. Μια άλλη σειρά είναι τα βορειοδυτικά καταστήματα, που περιλαμβάνουν το χαρακτηριστικό τοξωτό οικοδόμημα ανάμεσά τους.

Κατεβαίνοντας τα σκαλοπάτια των προπυλαίων θα φτάσετε στην οδό Λεχαίου. Εκεί θα δείτε την Πειρήνη Κρήνη (6 ανοίγματα σαν σπηλιές όπως λέει ο Παυσανίας) και την κρήνη Γλαύκη να ξεχωρίζει σκαλισμένη στο βράχο.

Έξω από τον κυρίως αρχαιολογικό χώρο μπορείτε να επισκεφτείτε:
Το Ωδείο, το οποίο κατασκευάστηκε στο τέλος του 1ου αι. μ.Χ. και ανακαινίστηκε από τον Ηρώδη Αττικό.

Το Θέατρο του 5ου αι. π.Χ., χωρητικότητας 18.000 θέσεων, το οποίο μετατράπηκε από τους Ρωμαίους τον 3ο αι. π.Χ. σε αρένα για θηριομαχίες.

Υπολείμματα του Γυμνασίου και του Ασκληπιείου κοντά στην πηγή Λέρνα. Η ανασκαφή έδειξε πως το Ασκληπιείο είναι σκαλισμένο κατά το μεγαλύτερο μέρος στο βράχο. Ο ναός είχε διαστάσεις 14,93Χ8,32 μέτρα με σηκό και πρόναο με τέσσερις δωρικούς κίονες μπροστά. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 8.30-15.00

Πάνω από την Αρχαία Κόρινθο υπάρχει ο Ακροκόρινθος, η Ακρόπολη του αρχαίου οικισμού, την οποία πρέπει να επισκεφτείτε. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1961 από την Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή. Τότε ήρθαν στο φως πολύ σημαντικοί ναοί και κτίρια. Επειδή, όμως, το κάστρο χρησιμοποιούνταν διαρκώς από την πρώιμη αρχαιότητα μέχρι και πρόσφατα, τα κτίσματα είχαν αποδομηθεί και αναδομηθεί πολλές φορές και με διαφορετικούς τρόπους. Το οικοδομικό υλικό, διάσπαρτο στο χώρο, έχει ξαναχρησιμοποιηθεί πολλές φορές.

Το Κάστρο αποτελούσε το σημαντικότερο οχυρωματικό έργο της περιοχής από την αρχαιότητα ως τα νεώτερα χρόνια. Είναι το μεγαλύτερο κάστρο της Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Είναι περιτριγυρισμένο από πέτρινα τείχη που ακολουθούν τη γραμμή του βράχου, χτισμένα σε 3 σειρές με πολεμίστρες, κανονιοθυρίδες και προμαχώνες. Η πρώτη πύλη είναι τοξωτή, με βυζαντινή μαρμάρινη πλάκα, και η δεύτερη είναι διώροφη πυργοειδής. Μια εσωτερική πέτρινη σκάλα οδηγεί σε υπόγειους θολωτούς χώρους. Η τρίτη πύλη έχει ένα τόξο σε σχήμα πετάλου και δεξιά και αριστερά έχει 2 πύργους.

Τα σημαντικότερα ευρήματα που ήρθαν στο φως με τις ανασκαφές είναι ο ναός της Αφροδίτης, οι μικροί ναοί που ήταν αφιερωμένοι στη Δήμητρα και την Κόρη, βωμοί του Ήλιου και η κρήνη της "επάνω Πειρήνης".

Ο Ναός της Αφροδίτης βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του Ακροκορίνθου. Από εκεί το βλέμμα χάνεται προς τον Κιθαιρώνα, τη Ζήρεια, το Παναχαϊκό, την Στερεά Ελλάδα, την πεδιάδα του Άργους καθώς και προς τον Κορινθιακό και Σαρωνικό κόλπο. Αν η μέρα είναι διαυγής φαίνεται μέχρι και η Ακρόπολη των Αθηνών. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 8:00-19:00

Ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία της Ελλάδας είναι αυτό της Αρχαίας Κορίνθου. Κατασκευάστηκε το 1930 και αποτελείται από 4 αίθουσες και δύο στοές. Στις συλλογές του περιλαμβάνονται ευρήματα από τους προϊστορικούς χρόνους, τη γεωμετρική, αρχαϊκή, κλασική και ελληνιστική εποχή, καθώς και ευρήματα των ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων. Στα εκθέματά του συγκαταλέγονται και τα ευρήματα του Ασκληπιείου ενώ το αίθριο του μουσείου κοσμούν γλυπτά και επιγραφές. Τα σημαντικότερα είναι το παλαιότερο ελληνικό μωσαϊκό του 4ου αι. π.Χ. το οποίο αναπαριστά δύο Γρύπες που μάχονται με ένα άλογο και μια σπάνια αρχαϊκή Σφίγγα του 6ου π.Χ. αι. Υπάρχουν ακόμη πολύτιμα εκθέματα κεραμικής της γεωμετρικής, αρχαϊκής και κλασικής εποχής με εξαιρετικά δείγματα της πρωτοκορινθιακής κεραμικής, καθώς και πλούσια συλλογή από ρωμαϊκά ευρήματα, αγάλματα αυτοκρατόρων, χειρουργικά εργαλεία, σκεύη, νομίσματα. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 8.00-15.00 Τηλ. +30 27410 31207 , +30 27410 31480