Σπήλαιο Κάψιας, Αρκαδία

(1 Ψήφος)

Το Σπήλαιο της Κάψιας κατατάσσεται στα 10 σημαντικότερα σπήλαια της Ελλάδας. Βρίσκεται 1,5 χλμ. περίπου βόρεια του χωριού Κάψια ( είναι το πρώτο χωριό που συναντάται στο δρόμο από Αθήνα προς Αρκαδία) και ανήκει στο περίπλοκο σύστημα καταβόθρων του οροπεδίου της Μαντινείας.
Ανακαλύφθηκε το 1887 από τον Γάλλο αρχαιολόγο Γουσταύο Φουζέρ και η πρώτη έρευνα ξεκίνησε το 1892. Μέχρι σήμερα έχουν εξερευνηθεί περίπου 6.500 τμ. Η οροφή του είναι γεμάτη από κατάλευκους σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες του, ύψους 1 – 1,20μ. σχηματίζουν αληθινό δάσος.

Στην αίθουσα των Θαυμάσιων θα βιώσετε μια μοναδική εμπειρία, γιατί οι χρωματισμοί που θα δείτε να σχηματίζονται είναι οι σπανιότεροι λιθωματικού υλικού από κάθε άλλο γνωστό ελληνικό σπήλαιο. Το έντονο κόκκινο, το κίτρινο, το πρασινογάλαζο συνδυάζονται με το κατάλευκο των σταλακτιτών και δημιουργούν ένα ανεπανάληπτο θέαμα.

Στο σπήλαιο βρέθηκαν ίχνη παλαιάς πλημμύρας και πλήθος από θραύσματα ανθρώπινων οστών και κρανίων, σκεπασμένα από λάσπη (πάχους μισού μέτρου) που καλύπτει το δάπεδο του σπηλαίου. Επίσης βρέθηκαν λυχνάρια που πιθανόν ανήκουν στους ύστερους ελληνικούς χρόνους (4ος και 5ος αι. μ.Χ. )

Η συνολική διαδρομή φτάνει τα 330μ.

Ωράριο: 09.00-15.00 Tηλ: 6951 003299