Βυτίνα – Μαγούλιανα – Βαλτεσίνικο - Λαγκάδια

(3 ψήφοι)

Σε απόσταση 44 χλμ. από την Τρίπολη και σε υψόμετρο 1.033 μ., σε μαγευτική θέση, βρίσκεται κτισμένη η Βυτίνα, γνωστή για το υγιεινό της κλίμα.

Η συνδρομή της στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 ήταν σπουδαία. Εκεί γινόταν η τροφοδοσία με ψωμί του στρατού και η περίθαλψη των τραυματιών. Επίσης έδωσε πολλούς αγωνιστές και οπλαρχηγούς, γι ‘αυτό και πυρπολήθηκε επτά φορές από τον Ιμπραήμ.

Όμορφη, γαλήνια και γραφική η Βυτίνα με τα παλιά πετρόσπιτά της, τα γραφικά σοκάκια, τα δεντροσκέπαστα δρομάκια, ιδανικά για περιπάτους, ανταμείβει τον επισκέπτη. Ο «δρόμος της αγάπης» στην είσοδο του χωριού μας φέρνει στο μυαλό εφηβικούς έρωτες.

Βυτίνα,ο δρόμος της αγάπης

Στην πλατεία της κωμόπολης βρίσκεται η πετρόκτιστη εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα δημιούργημα ντόπιων μαστόρων με τοπικό μαύρο μάρμαρο. Λίγο πιο πέρα θα βρείτε την Βιβλιοθήκη της Βυτίνας η οποία διαθέτει αξιόλογο αρχείο για την ιστορία της περιοχής.
Ενδιαφέρον έχουν, επίσης, το πετρόκτιστο «Ελληνικό σχολείο» και το Λαογραφικό μουσείο, με πλήθος παλαιών αντικειμένων της καθημερινής ζωής.

Κοντά στην Βυτίνα βρίσκονται τα ιστορικά μοναστήρια της Κερνίτσας και των Αγίων Θεοδώρων. Η παλαιά μονή Κερνίτσας χτίστηκε το 1386 και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Η σημερινή μονή χτίστηκε στην θέση της παλαιάς.
Η μονή έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821. Ήταν Κρυφό σχολείο και καταφύγιο για όλους. Γι΄ αυτό και πολιορκήθηκε και πυρπολήθηκε πολλές φορές και πολλοί μοναχοί έχασαν την ζωή τους.
Στη Μονή υπάρχει παρεκκλήσι των Ταξιαρχών με αριστουργηματικό ξύλινο τέμπλο. Κάτω από την μονή υπάρχει το πέτρινο γεφύρι της Κερνίτσας, χτισμένο το 1901-1905.

Αν έχετε διάθεση για βόλτες με το αυτοκίνητο, επισκεφτείτε την Ελάτη, ένα πανέμορφο χωριό κρυμμένο μέσα στο ελατοδάσος. Εκεί ξεχωρίζει η όμορφη εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής. Η διαδρομή προς το χωριό είναι από τις ωραιότερες του Μαινάλου.

Επίσης, στο δρόμο από την Τρίπολη και 3χιλ. πριν τη Βυτίνα, στις παρυφές του Μαινάλου, είναι η "πηγή του Παυσανία", την οποία αναφέρει ο Παυσανίας στα "Αρκαδικά".

Τα Μαγούλιανα είναι το υψηλότερο χωριό του Μαινάλου, χτισμένο στα 1356 μέτρα καταμεσής του ελατοδάσους. Απλώνεται αμφιθεατρικά στην κορυφή ενός μεγάλου πετάλου σκηνικό αποτελείται από πέτρινα σπιτάκια με κατακόκκινα κεραμίδια, ένα όμορφο εκκλησάκι στη μέση του χωριού και η απεραντοσύνη του Μαινάλου.

Η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (1840) έχει ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο που θεωρείται από τα ωραιότερα της Ευρώπης. Έχει φιλοτεχνηθεί με την τεχνική του λεγόμενου "τρυπητού", αφήνοντας διαμπερή κενά ανάμεσα στα ξυλόγλυπτα θέματα, τα οποία αναπαριστούν κυρίως σκηνές, ανάγλυφα διαμορφωμένες, από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Υπάρχουν επίσης και αξιόλογες μορφές με έντονη επίδραση της όψιμης ενετικής τέχνης του 19ο αιώνα.
Η συνεισφορά του χωριού στον αγώνα των Ελλήνων το 1821 ήταν πολύ σημαντική. Το χωριό καταστράφηκε από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ τον Ιούλιο του 1825.

Λίγο έξω από το χωριό, θα σας εντυπωσιάσει η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του Σανατορίου της Μάνας, χτισμένο το 1928. Προοριζόταν για τους φυματικούς φαντάρους και λειτούργησε αμέσως. Από το 1952 βρίσκεται εκεί εγκαταλελειμμένο.

Η διαδρομή των 7χλμ. από τα Μαγούλιανα προς το Βαλτεσίνικο είναι τόσο απολαυστική που δεν θα σας φανεί καθόλου.

Το Βαλτεσίνικο, το μικρό αυτό χωριουδάκι του Μαινάλου είναι χτισμένο σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 1.150μ. Η ιδιαίτερη φυσική ομορφιά του τοπίου, η υπέροχη θέα και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική είναι τα δυνατά του σημεία. Αριστούργημα αρχιτεκτονικής θεωρείται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, με το χαρακτηριστικό οκταγωνικό της τρούλο, χτισμένη από λαγκαδιανούς μαστόρους.

Κοντά στο χωριό, στο δρόμο για το χωριό Ολομάδες θα βρείτε το όμορφο φαράγγι του Κάψαλη και δύο αξιόλογα παλιά μοναστήρια. Τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου και τη Μονή του Αγίου Νικολάου. Χτισμένα αμφιθεατρικά σε απότομη πλαγιά είναι και τα Λαγκάδια. Μια γραφικότατη κωμόπολη με εντυπωσιακά πέτρινα διώροφα και τριώροφα σπίτια και τρεχούμενα νερά. Από εδώ κατάγονται πολλοί αγωνιστές του 1821, αλλά τα Λαγκάδια είναι και η πατρίδα φημισμένων μαστόρων της πέτρας, γνωστών σε όλη την Ελλάδα.

Τα αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφτείτε είναι το ιστορικό σπίτι των Δεληγιάννηδων με κειμήλια της οικογένειας των αγωνιστών, και οι εκκλησίες των Αγίων Ταξιαρχών (1805), στην πλατεία των Ηρώων, και των Αγίων Αποστόλων (1854). Η πρώτη είναι η μητρόπολη των Λαγκαδιών και έχει χαρακτηριστικό πελεκητό καμπαναριό δύο επιπέδων. Στην άλλη πλευρά της υπάρχει περίτεχνο πετρόκτιστο κωδωνοστάσιο με ρολόι, έργο του 1910, ενώ το υπέρθυρο της νότιας εισόδου της διακοσμείται από μαρμάρινη παράσταση του Εσταυρωμένου, γεγονός πρωτοφανές για ορθόδοξη εκκλησία. Αξιόλογο είναι ακόμα το επιβλητικό κτίριο του Γυμνασίου (1868).

Έξω από το χωριό, στα δωδεκάμισι χιλιόμετρα προς Σταυροδρόμι, βρίσκεται η τεχνητή λίμνη του Λάδωνα, ένα σημείο εξαιρετικής ομορφιάς, το οποίο έχει ανακηρυχτεί οικολογικό πάρκο. Πρόκειται για ένα σπάνιο υδάτινο τοπίο, όπου οργανώνονται δραστηριότητες όπως trekking, kayak, sailing, seajets, 4x4 κ.λ.π.