Τρίπολη

(1 Ψήφος)

photo: Panos Mourlas

Η πρωτεύουσα της Αρκαδίας απέχει σχεδόν δύο ώρες με αυτοκίνητο από την Αθήνα. Είναι μια πόλη με μακρά ιστορία, η οποία κατά τον 17ο αιώνα και μετά γίνεται το κέντρο του Μοριά και αναπτύσσεται πολύ, ιδιαίτερα στο εμπόριο. Η ανάπτυξη συνεχίστηκε και μετά την απελευθέρωση και στην Τρίπολη συρρέουν πλήθος εμπόρων, περιηγητών αλλά και ανθρώπων του πνεύματος που θέλουν να δουν από κοντά τους γενναίους συμπολεμιστές του Κολοκοτρώνη.

Ξεκινήστε την περιήγησή σας στην πόλη από την πλατεία Άρεως, μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα. Στον ένα άκρο της θα δείτε το επιβλητικό κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου και στο άλλο τον ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στον οποίο υπάρχει προσθήκη με τα οστά του ήρωα της Επανάστασης.

Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε το κτίριο του Μαλλιαροπούλειου Θεάτρου το οποίο χρονολογείται από το 1910, καθώς και το κτίριο της Παλιάς Φιλαρμονικής το οποίο από το 1929 φιλοξενεί την βιβλιοθήκη της πόλης. Ακόμη, μπορείτε να επισκεφτείτε την Οικία Καρυωτάκη. Το διώροφο κτίριο, στη συμβολή των οδών Ερυθρού Σταυρού και Κώστα Καρυωτάκη, στο οποίο σήμερα στεγάζεται το Πρυτανείο του Πελοποννησιακού Πανεπιστημίου, ήταν το σπίτι του Κώστα Καρυωτάκη, του μεγάλου Έλληνα ποιητή. Ο Κώστας Καρυωτάκης γεννήθηκε στην Τρίπολη στις 30 Οκτωβρίου 1896. Η οικογένειά του ήταν από τις επιφανέστερες της Τρίπολης. Το οίκημα είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα του νεοκλασικού ρυθμού.

Η σπουδαία ιστορία της Αρκαδίας είναι φανερή όπου κι αν περιηγηθείτε μέσα στην πόλη. Όπως είχε πει και ο Αριστοτέλης, ήταν ήδη πολύ αρχαία. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να γνωρίσετε την ιστορία αυτού του τόπου από το να επισκεφτείτε τα μουσεία του.

Αρχαιολογικό Μουσείο Τρίπολης: Το μουσείο στεγάζεται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο του Ερνέστου Τσίλερ. Στην είσοδο θα σας υποδεχθούν 50 επιτύμβιες στήλες και επιγραφές. Στην συνέχεια θα θαυμάσετε διάφορα αρχαϊκά και ρωμαϊκά γλυπτά και ανάγλυφα, νεολιθικά και πρωτοελλαδικά σκεύη. Επίσης, στο μουσείο θα δείτε δείγματα Υστερομυκηναϊκών και Υπομυκηναϊκών χρόνων από το Παλαιόκαστρο της Γόρτυνας, πλήθος ειδωλίων και άλλα εκθέματα. Το μουσείο βρίσκεται στην πλατεία Κολοκοτρώνη.
Τηλέφωνο 2710-24.21.48

Αρχαιολογικό Μουσείο Αλέας Τεγέας: Στεγάζεται σε ένα πέτρινο κτίριο του 1908, στη Τεγέα Αρκαδίας και απέχει 12 χλμ. από την Τρίπολη. Θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα περιφερειακά μουσεία γιατί φιλοξενεί ένα μεγάλο μέρος του παριανού γλύπτη Σκόπα. Ανάμεσα στα υπόλοιπα εκθέματα θα δείτε θρόνους και κορμούς αγαλμάτων, μια γιγαντιαίων διαστάσεων κεφαλή του Ασκληπιού, ανάγλυφο του Πανός, και αντικείμενα καθημερινής χρήσης από την αρχαιότητα.
Τηλέφωνο: 2710556540

Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης: Τα εκθέματά αποτελούνται από όπλα και τεκμήρια από την Επανάσταση του 1821, τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο, τον Μακεδονικό αγώνα και την Απελευθέρωση. Τα μπαρουτοκαπνισμένα τουφέκια και οι αυθεντικές σπάθες προκαλούν δέος στον επισκέπτη. Θα βρείτε το μουσείο στην πλατεία Αγίου Βασιλείου.
Τηλέφωνο: 2710-234410

Μουσείο Χαλκού Τρίπολης: Πρόκειται για την συλλογή εκατοντάδων χάλκινων αντικειμένων από όλη την Αρκαδία του Τάσου Μπιρμπίλη. Εργαλεία, μηχανές, καθημερινά σκεύη, λεπτουργήματα, όλα φτιαγμένα από χαλκό. Το μουσείο είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννοήσεως με τον κύριο Μπιρμπίλη.
Θα το βρείτε στην οδό Χρονά 18. Τηλέφωνο: 2710 225757

Για να ξεκουραστείτε και να γνωρίστε την νυχτερινή ζωή της Τρίπολης κατευθυνθείτε στον πεζόδρομο της οδού Δεληγιάννη. Εκεί θα βρείτε μπαράκια, ουζερί , cafes και ταβερνάκια μιας και εδώ χτυπά η καρδιά της πόλης.

Αν αποφασίσετε, κατά την διαμονή σας στην Τρίπολη, να επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μαντινείας (απόσταση 13 χλμ.), μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε τον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής, που βρίσκεται δυτικά του αρχαιολογικού χώρου. Ο ναός εγκαινιάστηκε το 1978. Διαφέρει από τους συνηθισμένους. Η διαφορετικότητα των υλικών αλλά και η αρχιτεκτονική του ξαφνιάζουν τον επισκέπτη. Κι αυτό γιατί έχει γίνει προσπάθεια να συνδυαστούν στοιχεία βυζαντινής τέχνης με στοιχεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Αυτό φαίνεται έντονα και στο εσωτερικό του Ναού, παρατηρώντας τα ψηφιδωτά δάπεδα και τις παραστάσεις στους τοίχους. Δυτικά της εκκλησίας βρίσκεται το Φρέαρ Ιακώβ που συμβολίζει τη συνάντηση του Ιησού με τη Σαμαρείτιδα. Στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας βρίσκεται το Ηρώον.