Κλειτορία – Πλανητέρο, Αχαΐα

(0 ψήφοι)

Η Κλειτορία βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νομού Αχαΐας, χτισμένη σε κομβικό σημείο, αφού η πρόσβαση για τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής είναι άμεση. Η ευρύτερη περιοχή Κλειτορίας – Πλανητέρο, εκπλήσσει ευχάριστα τον επισκέπτη και είναι η ιδανική επιλογή όχι μόνο του Σαββατοκύριακου αλλά και της μονοήμερης απόδρασης από την καθημερινότητα. Απέχει 200 χλμ. από την Αθήνα.

Σε απόσταση 3 χλμ. από την Κλειτορία, βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης Κλείτωρ, σημαντικής στην αρχαιότητα. Στο αρχαίο θέατρο της πόλης τελούνται το καλοκαίρι θεατρικές παραστάσεις.

Σπήλαιο των Λιμνών, Αχαϊα

Αρχίστε την περιήγησή σας στην ευρύτερη περιοχή από το Σπήλαιο των Λιμνών, όπου δεκατρείς κλιμακωτές λίμνες και σχηματισμοί από σταλακτίτες και σταλαγμίτες, σας προσφέρουν μια αξέχαστη εμπειρία. Απέναντι από το Σπήλαιο υπάρχει ο ναός της Ανάληψης. Απέχει 8 χλμ από την Κλειτορία.

Ύδατα της Στυγός, Αχαϊα

Το βουνό Χελμός απέχει μόνο 20 λεπτά από την Κλειτορία. Οδηγήστε μέχρι εκεί για να γίνεται ένα με την φύση. Αν ασχολείστε με την ορειβασία, μπορείτε να φτάσετε μέχρι την Μαυρολίμνη, την μοναδική αλπική λίμνη στην Πελοπόννησο. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων απέχει μόνο 18 χλμ. Στον Χελμό βρίσκονται και τα Ύδατα της Στυγός, όπου σύμφωνα με την μυθολογία, η Θέτιδα βάπτισε τον Αχιλλέα για να γίνει αθάνατος. Για να φτάσετε εκεί θα πρέπει να ακολουθήσετε το μονοπάτι που ξεκινάει από το χωριό Περιστέρα ή Σόλος. Φτάνοντας στον προορισμό σας, θα συναντήσετε μια σπηλιά και έναν καταρράκτη σε υψόμετρο 2.100 μ. Τα νερά του καταλήγουν στον ποταμό Κράθη.

 

Χιονοδρομικό στα Καλάβρυτα, Αχαϊα

Από την πλατεία της Κλειτορίας ξεκινάει δρόμος προς Φενεό και Τρίπολη, οδηγώντας πλάι στον ποταμό Αροάνιο. Μια πινακίδα στο δρόμο θα σας οδηγήσει στο Ηρώο της Χελωνοσπηλιάς, το σημείο που έγινε η ανταρσία του Χονδρογιάννη το 1821. Σε ένα λοφάκι, κοντά στο βουνό Σαϊτά, ξεχωρίζει το άγαλμα της Ελευθερίας, με σπασμένες τις αλυσίδες στους καρπούς και ένα σπαθί στο χέρι ξεσηκώνοντας τους Έλληνες για μάχη. Στην ίδια περιοχή, στο χωριό Παγκράτι, μπορείτε να επισκεφτείτε το Κλήμα του Παυσανία, ένα κλήμα με τεράστιους κορμούς και έκταση, το οποίο αναφέρει ο Παυσανίας. Έχει χαρακτηριστεί Μνημείο της Φύσης.

Αροάνιος Ποταμός, Αχαϊα

Στο Πλανητέρο σας περιμένει ένα δάσος από υπεραιωνόβια πλατάνια και πλούσια βλάστηση, δίπλα στις πηγές του Αροάνιου ποταμού. Νερόμυλοι και νεροτριβές ομορφαίνουν και αξιοποιούν τα νερά του ποταμού.

Επισκεφτείτε, επίσης το φράγμα και την λίμνη του Λάδωνα και το χωριό Δάφνη στις όχθες του. Από την Δάφνη μπορείτε να χαρείτε την υπέροχη θέα.

Tip: Από την Κλειτορία, μπορείτε ν΄αγοράσετε ξεχωριστό μέλι Ελάτης Χελμού, τυροκομικά προϊόντα (κατά προτίμηση φέτα και μυζήθρα), παραδοσιακά ζυμαρικά ( χυλοπίτες, τραχανάς, λαζάνια και κριθαράκι) και φυσικά βουνίσιο τσάι και ρίγανη. Το Πλανητέρο πρωτοτυπεί με τις πέστροφές του και τους σολομούς του, γι’ αυτό επιβάλλεται να δοκιμάσετε τους μεζέδες στις τοπικές ταβέρνες. Επίσης ξεχωρίζουν τα εξαιρετικής ποιότητας καρύδια του, που έχουν ποτιστεί από τα νερά του Αροανίου ποταμού.

Δάσος Μπαρμπούς, Αχαϊα

Στο χωριό Νάσια, κοντά στην Δάφνη, υπάρχει ένα υπέροχο δάσος από αιωνόβιες καστανιές, κρανιές και βελανιδιές, που φιλοξενεί σπάνια πανίδα. Το δάσος Μπαρμπούς βρίσκεται εκεί από την εποχή της ενετοκρατίας.