Σπήλαιο Λιμνών, Αχαΐα

(1 Ψήφος)

Στην περιοχή των Καλαβρύτων η φύση μας έχει χαρίσει απλόχερα πολλά αξιοθέατα που αξίζουν την επίσκεψή σας. Ένα από αυτά, που δεν πρέπει να χάσετε, είναι και το Σπήλαιο Λιμνών. Βρίσκεται σε υψόμετρο 800μ., κοντά στο χωριό Καστριά, στον επαρχιακό δρόμο Καλαβρύτων Κλειτορίας, και πιθανότατα πρόκειται για την κοίτη ενός υπόγειου ποταμού, μήκους 2100μ.
Στο εσωτερικό του, οι δεκατρείς λίμνες που έχουν σχηματιστεί, απλώνονται σε τρία επίπεδα. Στοές ,υπόγειοι λαβύρινθοι, σταλακτίτες και σταλαγμίτες καθιστούν τα 1980μ. που έχουν εξερευνηθεί, εκ των οποίων μόνο τα 500 μ. είναι επισκέψιμα, μοναδικά. Το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε συνεχώς από την Νεολιθική Εποχή έως της Ύστερη Χαλκοκρατία. Αυτό μαρτυρούν ευρήματα όπως εστίες, επάλληλα δάπεδα, κεραμικά, τροφικά κατάλοιπα και εργαλεία.
Στο σπήλαιο έχει κατασκευαστεί σήραγγα και γεφυράκια, ώστε να διευκολύνονται οι επισκέπτες να θαυμάσουν την υπόγεια αυτή ομορφιά. Όταν λιώνουν τα χιόνια δημιουργούν υπόγειο ποταμό με φυσικούς καταρράκτες, ενώ το καλοκαίρι, ένα τμήμα του σπηλαίου ξεραίνεται και αποκαλύπτονται δαντελωτές λεκάνες λιθωμάτων και φράγματα ύψους μέχρι τέσσερα μέτρα.