Πάτρα

(0 ψήφοι)

Η μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, έχει μια ιδιαίτερη γοητεία που την κάνει ξεχωριστή. Είναι μια πόλη που συνδυάζει τα καλά της μεγαλούπολης και την ηρεμία μιας κωμόπολης. Μια πόλη με έντονη ζωή μέρα νύχτα, μια και φιλοξενεί πολλούς φοιτητές. Εξαιτίας του λιμανιού της, ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, έχει μετατραπεί στο σημαντικότερο εμπορικό, οικονομικό και τουριστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Στο κέντρο της πραγματοποιείται κάθε χρόνο το μεγαλύτερο μεσογειακό καρναβάλι που ξεσηκώνει όχι μόνο την πόλη αλλά και επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.

Η ιστορία της Πάτρας ξεκινάει εδώ και τέσσερις χιλιάδες χρόνια. Εδώ δημιουργήθηκε η πρώτη Αχαϊκή Συμπολιτεία, εδώ έδρασε και μαρτύρησε ο Απόστολος Ανδρέας. Η πόλη καταστράφηκε ολοσχερώς το 1821, και αναγεννήθηκε σιγά σιγά μέχρι που εξελίχθηκε σε βιομηχανικό κέντρο. Από την Πάτρα πέρασαν πολλοί κατακτητές (Ρωμαίοι, Φράγκοι, Ενετοί, Τούρκοι) και άφησαν το στίγμα τους στην περιοχή.

Το Ρωμαϊκό Ωδείο χτίστηκε το 2ο αι. μ.Χ. και έχει χωρητικότητα 2500-3000 άτομα. Ανεγέρθη νωρίτερα από το Ωδείο της Αθήνας (Ηρώδειο). Ανακαλύφθηκε το 1889 και διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Διαθέτει όλα τα μέρη ενός θεάτρου όπως το κοίλο, την ορχήστρα, το προσκήνιο, τη σκηνή και τα παρασκήνια. Από τη αναστήλωση του μέχρι και σήμερα, χρησιμοποιείται ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων και φιλοξενεί το καλοκαιρινό φεστιβάλ Πατρών.
Το Ωδείο βρίσκεται στα δυτικά της Ακρόπολης, στην Άνω Πόλη. Διέυθυνση: Γερμανού & Σωτηριάδου Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 8:00-14:30 εκτός Δευτέρας Τηλ.: +30 2610 220829

Στην ίδια περιοχή, στα ερείπια της Αρχαίας Ακρόπολης, στέκει από τον 6ο αι. μ.Χ. το Κάστρο των Πατρών. Κατασκευάστηκε από τον Ιουστινιανό με σκοπό να προστατεύσει την περιοχή και τους κατοίκους της. Το κάστρο αποτελείται από ένα τριγωνικό εξωτερικό περίβολο, ενισχυμένο με πύργους και προμαχώνες, που προστατευόταν αρχικά από βαθιά τάφρο και ένα εσωτερικό περίβολο, που υψώνεται στη Β.Α. γωνία και επίσης περιβάλλεται από τάφρο. Το Κάστρο παρέμεινε σε χρήση μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όχι μόνο για την άμυνα της πόλης, αλλά και ως διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο. Ανάμεσα στους πύργους και στους προμαχώνες του Κάστρου βρίσκεται ένα αντρικό ρωμαϊκό άγαλμα, που σύμφωνα με την παράδοση, είναι η Πατρινέλα, μια γυναίκα μεταμορφωμένη σε άντρα που προστάτευε την πόλη από τις επιδημίες την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Το Κάστρο το προσεγγίζεται από τα σκαλάκια που βρίσκονται στο τέρμα της οδού Αγίου Νικολάου.

Το Δασύλιο προσφέρει πανοραμική θέα της πόλης μέχρι και την γέφυρα Ρίου – Αντιρίου. Στην περιοχή του Κάστρου υπάρχουν πολλά μεζεδοπωλεία και μπαράκια. Πριν καθίσετε για φαγητό κάντε μια βόλτα στην οδό Γερμανού για να θαυμάσετε τα υπέροχα νεοκλασικά κτίρια, τα οποία δημιουργούν ένα πανέμορφο σκηνικό με συνδυασμό το φωτισμένο κάστρο. Ο πεζόδρομος της Αγίου Νικολάου είναι πόλος έλξης λόγω των πολλών καφέ, όπως και η πλατεία Όλγας. Εκτός από την Αγίου Νικολάου, η πόλη έχει πολλούς πεζόδρομους γεμάτους ζωή, την Ρήγα Φεραίου, την Γεροκοστοπούλου και την Ραδινού. Το σήμα κατατεθέν της Πάτρας, όμως, είναι η πλατεία Γεωργίου και το σιντριβάνι της με τα λιοντάρια. Τέλος, η πλατεία Υψηλών Αλωνίων με το ηλιακό ρολόι της αποτελούν άλλον έναν τόπο συνάντησης. Από εκεί, η θέα είναι απίστευτη, γι’ αυτό και η πλατεία λέγεται και μπαλκόνι της Πάτρας.

Στην περιοχή του Κάστρου, πάνω στα ερείπια του ναού του Ολυμπίου Διός, χτίστηκε το 900 μ.Χ. ο ναός του Παντοκράτορα. Στέκει στην Άνω Πόλη σαν μια μικρή Αγία Σοφιά, μια και τα σχέδια της κατασκευής του είναι αντίγραφα του ναού στην Κωνσταντινούπολη.

Στη οδό Κορίνθου 241, στο κέντρο της πόλης, υπάρχει το διατηρητέο κτίριο όπου γεννήθηκε ο Κωστής Παλαμάς και η Ιταλίδα πεζογράφος Ματθίλδη Σεράο.

Από την άλλη πλευρά του Κάστρου θα βρείτε το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο. Οι Ρωμαίοι, τον 2ο αι. μ.Χ., κατασκεύασαν μια μεγάλη δεξαμενή, με την μορφή τεχνητού φράγματος, στις πηγές του Ρωμανού. Τμήμα του αρχικού τοίχου σώζεται μέχρι σήμερα ενσωματωμένο στη βάση της σύγχρονης δεξαμενής. Στις πηγές του Ρωμανού λατρεύονταν οι Νύμφες. Το Υδραγωγείο είχε μήκος 6,5 χλμ., από την δεξαμενή μέχρι το Κάστρο, συνδεδεμένο με υπόγειο δίκτυο. Το σύγχρονο δίκτυο ξεκινάει από τις ίδιες πηγές.

Τα λουτρά χαμάμ χτίστηκαν το 1400, επί Ενετοκρατίας και διατηρήθηκαν και από τους Τούρκους. Λειτουργούν κανονικά μέχρι σήμερα.

Στην κεντρική πλατεία της Πάτρας θα βρείτε ένα κτίριο μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνο. Πρόκειται για το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, το οποίο χτίστηκε το 1871, με σχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ. Είναι το αρχαιότερο από τα σωζόμενα κλειστά θέατρα των νεότερων χρόνων και ένα πραγματικό αρχιτεκτονικό στολίδι.

Δίπλα στο Δημαρχείο, στο κέντρο της Πάτρας, βρίσκεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη, η οποία διαθέτει 120.000 τόμους βιβλία, καθώς και μεγάλο αριθμό περιοδικών, ιστορικά έγγραφα, φωτογραφικό αρχείο κ.ά. Επίσης, σε ειδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης φυλάσσονται πολύτιμα έγγραφα και βιβλία με υπογραφές μεγάλων προσωπικοτήτων (π.χ. Κωστή Παλαμά, Γιάννη Ρίτσου, Μουσολίνι κ.ά.).

Όσο βρίσκεστε στην Πάτρα, μην αμελήσετε να επισκεφτείτε τον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα, πολιούχου της πόλης. Είναι χτισμένος στο σημείο που μαρτύρησε ο Απόστολος Ανδρέας. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ναό της Ορθοδοξίας στα Βαλκάνια, χωρητικότητας 5.500 ατόμων και εκπληκτικής αρχιτεκτονικής. Δίπλα στον κυρίως ναό υπάρχει ο πρώτος ναός, όπου βρίσκεται και ο τάφος του Αγίου και χτίστηκε το 1835. Δίπλα στον παλιό ναό, πάνω σε αρχαία πηγή της Θεάς Δήμητρας υπάρχει το πηγάδι του Αποστόλου. ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ διαβάζει κανείς κατεβαίνοντας τα στενά σκαλάκια για να δεχτεί το άγιασμα.

Από την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα ξεκινάει η ακτή Δυμαίων, μια περιοχή που άνθισε κατά την διάρκεια της βιομηχανικής άνθισης της Πάτρας. Εκεί υπάρχουν πολλά κτίρια βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, όπως, η χαρτοποιία Λαδόπουλου, εργοστάσια σταφίδας, η Πειραϊκή Πατραϊκή, το Πτωχοκομείο, τα Παλαιά Σφαγεία κ.α. Ένα τέτοιο συγκρότημα είναι και οι αποθήκες “Μπάρρυ”, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί ως εργοστάσιο νηματοποιίας, κλωστικής, αλευροποιίας και κατεργασίας σταφίδας. Σήμερα λειτουργεί ως κέντρο τεχνών και στεγάζει το info center της Πάτρας.

Σε ένα σύγχρονο κτίριο μοντέρνας αισθητικής στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών. Στις συλλογές του περιλαμβάνονται εκθέματα από την προϊστορική εποχή μέχρι της ύστερη ρωμαϊκή της περιοχής της Αχαΐας. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις τρεις αίθουσες του μουσείου με θεματικές ενότητες τον ιδιωτικό βίο, τα ταφικά έθιμα και τον δημόσιο βίο των ανθρώπων της αρχαιότητας. Διεύθυνση: Νέα Εθνική Πατρών –Αθηνών 38-40 Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 8:30-15:00 εκτός Δευτέρας Τηλ: +30 2613 616100

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Μουσείο Λαϊκής και Παραδοσιακής Τέχνης Πάτρας, στο οποίο εκθέτεται υλικό που σχετίζεται με δραστηριότητες της υπαίθρου και της πόλης που επέφεραν ουσιαστικές αλλαγές στην κοινωνική και οικονομική εξέλιξη της περιοχής. Διεύθυνση: Κοριτσάς & Μαυροκορδάτου Τηλ.: +30 2610 334713