Τοπική Γαστρονομία

 
 
ΠΕΛΛΑ - ΤΟΠΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
 
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
Μπάτζο (παραδοσιακό τυρί άλμης)
Κασέρι
Φέτα Αψάλου
 
ΑΛΜΥΡΑ
Κολοκύθα κόκκινη στο φούρνο
Πιροσκί
Σπαραγγοκεφτέδες
Λαχανοντολμάδες
Γριβάδι με ξερό κρεμμύδι
Τσουμπλέκι (μελιτζάνα με μοσχαράκι στο πήλινο)
Γουλιανός με μαϊντανό και σκόρδο
Πρασόπιτα (ζελνικ)
Πίτα στριφτή
Βλάχικη πατσαβουρόπιτα και κοτόπιτα
Ψάρια λίμνης Βεγορίτιδας (κοριγόνοι, γριβάδια, γουλιανοί, πλατίκα, γλήνι, τούρνα, τσιρόνι, πεταλούδα, περκί, μπριάνα, καραβίδα)
 
ΓΛΥΚΑ
Κουλούρι βραστό
Ρυζόπιτα (μανικ)
Γαλατόπιτα (μπλετσνικ)
Κομπόστες φρούτων
 
ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ
Γράπα (τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο)
Τσίπουρο
 
ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Κεράσια Βοδενών ή τραγανά Έδεσσας
Δαμάσκηνα
Αχλάδια
Ροδάκινα
Μήλα Παναγίτσας
Βερύκοκα
Κοκκάρι (είδος κρεμμυδιού) Όρμας και Λουτρακίου
Φασόλια ΄παπούδα΄
Πράσα περιοχής Δωροθέας
Σπαράγγια Μεγαπλάτανου
Πιπεριές Αριδαίας τσούσκες (μικρές κόκκινες καυτερές-γλυκές)
Μελιτζάνες πουλουπένες
Πατάτες Αρχάγγελου και Πρόμαχων
Κάστανα
Πιπέρι Αριδαίας Καρατζόβας ή Μπαχόβου (μπούκοβο)
Λουκάνικα καραμανλίδικα Γιαννιτσών
Ζυμαρικά χειροποίητα (τραχανάς, κους-κους, χυλοπίτες, πέτουρα, κόρες, μακαρίνα, αρίδες, περέκ φύλλο)
Τουρσιά