Λιμναίος Οικισμός Δισπηλιού, Καστοριά

(0 ψήφοι)

Σε απόσταση 7 χλμ. από την πόλη της Καστοριάς, στην νότια πλευρά της λίμνης, έχει ανασκαφεί ένας λιμναίος οικισμός της Νεότερης Νεολιθικής Περιόδου. Ο οικισμός αυτός αναπτύχθηκε γύρω από την λίμνη, στην περιοχή του σημερινού χωριού Δισπηλιό, από τα μέσα της 6ης μέχρι και τα μέσα της 4ης χιλιετίας π.Χ. και ανακαλύφθηκε τυχαία το 1932.

Είναι ένας από τους αρχαιότερους λιμναίους οικισμούς που ανακαλύφθηκαν στην Ευρώπη. Οι κάτοικοί του έφτιαχναν τις καλύβες τους κυκλικές και ορθογώνιες και τις στήριζαν πάνω σε πασσαλόπηκτες πλατφόρμες, οι οποίες αποτελούσαν και τον σκελετό ανύψωσης του επιπέδου των σπιτιών. Έτσι, κάποια από τα σπίτια, ανάλογα με την αυξομείωση της στάθμης του νερού άλλοτε βρισκόταν μέσα στη λίμνη και άλλοτε έξω από αυτή. Υπήρχαν και καλύβες που ήταν χτισμένες κοντά στη λίμνη, έξω από το νερό.

Υπολογίζεται πως ο πληθυσμός του οικισμού ανερχόταν στους 3.000 κατοίκους. Έχοντας άψογη οργάνωση και πειθαρχία μάζευαν την τροφή τους, εξέτρεφαν κατοικίδια, ψάρευαν και κατασκεύαζαν εργαλεία και είδη καθημερινής χρήσης. Παράλληλα γνώριζαν μουσική και γραφή. Τα άχυρα, η λάσπη και τα οστά ζώων είναι οι πρώτες ύλες για την κατασκευή των οικιακών αντικειμένων. Και όλα αυτά, είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο, που να μπορούν να δώσουν στοιχεία και πληροφορίες για τον τρόπο ζωής των ανθρώπων της εποχής. Μια ξύλινη πινακίδα είναι ανάμεσα στα σημαντικά ευρήματα των ανασκαφών, φλογέρες από κόκαλα πουλιών, από τα παλαιότερα μουσικά όργανα που έχουν ανακαλυφθεί στην Ευρώπη και μια βάρκα από μονοκόμματο ξύλο.

Από το 2000 στην περιοχή “νησί” φιλοξενείται το πρώτο υπαίθρειο οικομουσείο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, στους χώρους του οποίου έχει επιχειρηθεί μια πιστή αναπαράσταση του λιμναίου οικισμού. Για το σκελετό των καλυβών χρησιμοποιήθηκαν κορμοί δένδρων, για τους τοίχους κλαδιά και σχοινί ενώ από την λάσπη της λίμνης δημιουργήθηκε ο σοβάς κάθε καλύβας που την στέγη της σκεπάζουν άχυρα. Τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης που διακοσμούν το εσωτερικό των καλυβών, είναι πιστά αντίγραφα των ευρημάτων που ανακαλύφθηκαν κατά την διάρκεια των ανασκαφών. Πήλινα αγγεία, όπως φιάλες, κύπελλα, φρουτιέρες και χύτρες καθώς και εργαλεία που είναι φτιαγμένα από πυριτόλιθο ή οστά συμπεριλαμβάνονται στα εκθέματα. Σημαντικό εύρημα, θεωρείται το υπόλειμμα του μονόξυλου, βάρκα που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της Νεολιθικής Περιόδου, η οποία είναι πανομοιότυπη με αυτό το είδος βάρκας, που χρησιμοποιείται από τους Καστοριανούς ακόμη και σήμερα. Τα αυθεντικά εκτίθενται στο κτίριο του μουσείου που βρίσκεται μέσα στο χωριό Δισπηλιό. Ωράριο λειτουργίας: Xειμερινό ωράριο: 9:00 έως 17:00 Καλοκαιρινό ωράριο 9:00 έως 14:00 και 17:00 έως 20:00 Τηλ: +30 24670 21910