Τοπικές Εκδηλώσεις

Στο Νομό Φλωρίνης έχουν ιδρυθεί πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι, που οργανώνουν εκδηλώσεις, με σκοπό την διαμόρφωση πολιτιστικών αξιών, την αναβίωση εθίμων και την προβολή της λαϊκής παράδοσης.
 
Άλλωστε η Φλώρινα, που υπήρξε το κινηματογραφικό «πλατό» του Θ. Αγγελόπουλου, αφού εκεί γυρίστηκαν 3 από τις σημαντικότερες ταινίες του, ο Μελισσοκόμος, το Μετέωρο βήμα του πελαργού και το Τοπίο στην ομίχλη, δείχνει μια ιδιαίτερη ευαισθησία για την τέχνη.
 
Στις ημέρες των Χριστουγέννων το εντυπωσιακό έθιμο του ανάμματος της φωτιάς, την «νύχτα της φώτισης» στις 23 Δεκεμβρίου, μετατρέπεται σε ένα μεγάλο γλέντι με κρασί, τσιγαρίδες, λουκάνικα και κάστανα που κρατάει όσο καίει η φωτιά, της οποίας το ύψος φτάνει και τα 15 μέτρα.
Το έθιμο που προέρχεται από τους αρχαίους Μακεδόνες που από το χειμερινό ηλιοστάσιο της 21ης Δεκεμβρίου και για 3 νύχτες γιόρταζαν το «Τριέσπερον», ενώ σήμερα αναπαριστά τη φωτιά που άναψαν οι βοσκοί την παραμονή της γέννησης του Χριστού, αναβιώνει τόσο στη πόλη της Φλώρινας, όσο και στον Αετό, την έδρα του ομώνυμου δήμου στα νότια του νομού.
Στον Αετό οι κάτοικοι αποχαιρετούν τον παλιό χρόνο με καρνάβαλους, παραδοσιακό γάμο και κάλαντα.
 
Παράλληλα στη Φλώρινα με το άναμμα της φωτιάς ξεκινά και ο «Φωτογραφικός Χειμώνας» , ένας πανελλήνιος διαγωνισμός με εκθέσεις φωτογραφιών των μελών της φωτογραφικής ομάδες του νομού, αλλά και γνωστών φωτογράφων.
 
Το 2012 καθιερώθηκε για πρώτη φορά σε όλο τον κόσμο, η «Παγκόσμια Ημέρα Χιονιού», που πραγματοποιήθηκε στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας Πισοδερίου, σε υψόμετρο 1900 μ. σε 6 πίστες, με αγώνες κατάβασης, νυχτερινό σκι και πάρτι με βεγγαλικά και που έκτοτε αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις του νομού και πραγματοποιείται στα τέλη Ιανουαρίου.
 
Γνωστό επίσης είναι το «Καρναβάλι του Ξινού Νερού», οι εκδηλώσεις του οποίου διαρκούν 5 ημέρες, στο χωριό Ξινό Νερό του Δήμου Αμύνταιου, 34 χλμ. απ’ τη Φλώρινα.
 
Στις σημαντικές καλοκαιρινές εκδηλώσεις περιλαμβάνονται το πανηγύρι στο χωριό Κρατερός στις 7 Ιουλίου, της Αγίας Κυριακής, στο Λέχοβο, 60 χλμ. νότια της Φλώρινας, στις 18-20 Ιουλίου, για την γιορτή του Προφήτη Ηλία, με αθλητικές δραστηριότητες, μουσική και φεστιβάλ χορού με συγκροτήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το πανηγύρι στη Μελίτη, 18 χλμ. από την πόλη της Φλώρινας, επίσης 19-20 Ιουλίου, με έκθεση λαϊκής τέχνης, πλούσιο λαογραφικό υλικό, φωτογραφική έκθεση και φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και που τα τελευταία χρόνια το επισκέπτονται πάνω από 10.000 άτομα.
 
Το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου στη κεντρική πλατεία και στα δημοτικά διαμερίσματα της πόλης της Φλώρινας, διεξάγονται τα «Λυγκήστεια», γιορτή αφιερωμένη στους απανταχού απόδημους Φλωρινιώτες με σημαντικές εκδηλώσεις: συναυλίες, λαϊκές βραδιές, rock festival, χορό, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής και βιβλίων, παραδοσιακών προϊόντων και ενδυμάτων.
 
Στις αρχές του ίδιου μήνα στο χωριό Βαρικό, στα σύνορα των νομών Φλώρινας, Κοζάνης και Καστοριάς, πραγματοποιείται πολιτιστικό τριήμερο, με εικαστικές εκθέσεις, πολύ μουσική και λαϊκές εκδηλώσεις όπως η γιορτή φασολάδας.
 
Από το 1999 διεξάγονται τα «Αμύνταια», στον ομώνυμο δήμο, οι εκδηλώσεις των οποίων ξεκινούν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου και κρατούν μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλές συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής και αγιογραφίας και τελειώνει με τη καθιερωμένη γιορτή τρύγου.
 
Σημαντικότατη εκδήλωση του Νομού Φλώρινας είναι τα «Πρέσπεια». Από το 1990 με επίκεντρο το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, ξεκίνησε ένα τριήμερο εκδηλώσεων, το οποίο διεξάγεται στα τέλη Αυγούστου με ολοένα και περισσότερους επισκέπτες που ενδιαφέρονται τόσο για τα σημαντικά πολιτιστικά δρώμενα όσο και για το μαγικό τοπίο των Πρεσπών που τις βραδιές των εκδηλώσεων φωτίζονται από εκατοντάδες φαναράκια που επιπλέουν στα ήρεμα νερά τους.
 
Τέλος αξίζει να επισημάνουμε τη γιορτή της πιπεριάς, στον Αετό. Στο 2ημερο των εκδηλώσεων που διεξάγονται τέλος Αυγούστουμε αρχές Σεπτεμβρίου στήνονται τραπέζια για τους επισκέπτες με πλούσια εδέσματα που σαν βάση έχουν την κόκκινη πιπεριά και υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής.