Τοπική Γαστρονομία

 
 
ΤΗΝΟΣ ΤΟΠΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
 
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
Πετρωτό ή πετρωτή ή πέτρωμα (τυρί ανάλατο που παίρνει το όνομα του από τον τρόπο που οι νοικοκυρές πέτρωναν το τυρί με τις στρογγυλές λείες πέτρες)
Στρογγυλό ή βολάκι ή κεφαλάκια (κρεμώδες τυρί)
Κοπανιστή Μαλαθούνι ή Σκλαβότυρο (μικρό τυρί σπεσιαλιτέ της Τήνου)
Γραβιέρα πικάντικη Τήνου
Κεφαλοτύρι
Μυζήθρα φρέσκια
Ανθότυρο
Βούτυρο αγελαδινό
 
ΑΛΜΥΡΑ
Αγκινάρες ξιδιαστές ή ομελέτα ή πιλάφι
Αγκιναρόπιτα με μπεσαμέλ
Αγκινάρες σαλάτα ψητές
Αγκινάρες αλά πολίτα
Αυγά με σκάλφα
Αστακομακαρονάδα
Αρνάκι με θυμάρι
Αρναδκιές (άγρια μανιτάρια)
Βαρκούλες (κολοκυθάκια με μπεσαμέλ)
Καλαμάρια γεμιστά
Καπαροσαλάτα
Κουνέλι στιφάδο
Κρέας γιαχνί με σκάλφα (τοπικό χορταρικό)
Κατσικάκι λεμονάτο με θυμάρι
Κολοκυθοκεφτέδες
Κόκορας κρασάτος
Κεφτεδάκια
Κακαβιά
Λιβιά μακαρόνια (βραστά αμπελοφάσουλα, με βούτυρο,κόκκινη σάλτσα και τριμμένο τυρί)
Λούζες Τηνιακές (απο το ψαρονέφρι του χοίρου, παστωμένες σε αλάτι, εμβαπτισμένες σε κόκκινο κρασί, με μαραθόσπορο, πιπέρι, μπαχάρι)
Λουκάνικα χοιρινά με μαραθόσπορο και κρασί (σαλσισι)
Λαχανικά ψητά
Λαχανοντολμάδες
Μαραθοκεφτέδες
Μαυρομάτικα φασολάκια σαλάτα με κάπαρη
Μπουρεκάκια
Μελιτζανοσαλάτα
Μπακαλιαράκια σορδαλιά με κάπαρη
Μύδια
Μελιτζάνες γεμιστές
Ντομάτες λιαστές με κουρκούτι
Ντολμαδάκια
Πατατοκεφτέδες
Πατατόπιτα Τήνου
Πιτσούνια κρασάτα κοκκινιστά
Ρεβιθοκεφτέδες
Σαλάμι
Σαλιγκάρια τηγανητά
Σεσκουλοπιτάκια ή φεσκλοπιτάκια (πιτάκια με σέσκουλα, ρύζι, καρύδια, σταφίδες, κανέλλα, γαρύφαλο, πετιμέζι)
Σκορδολουκάνικα
Σκορπίνα στη γάστρα
Φρουτάλια (ομελέτα με Τηνιακό λουκάνικο και πατάτες ή σύγλινο)
Χοιρομέρι
Χταπόδι
Ψαράκια σαβόρε με πετιμέζι
Ψαρόσουπα
Ψάρια-θαλασσινά
 
ΓΛΥΚΑ
Καρυδωτά (απο καρύδια,αλεύρι, ζάχαρη, ανθόνερο, μαστίχα, ζάχαρη άχνη)
Αμυγδαλωτά
Αμυγδαλόπιτα
Φοινίκια
Παστελάτα (σύκα λιαστά γεμιστά με καρύδια και σουσάμι)
Ψαράκια (με γέμιση από καρύδι, φρυγανιά, ξύσμα πορτοκαλιού, μπαχαρικά, ζάχαρη άχνη)
Παστέλι σε λεμονόφυλλα
Μασουράκια αμυγδάλου
Γλυκά του κουταλιού (άγριο βύσσινο, λεμόνι, μήλο)
Μελοκάρυδο καλτσούνι
Μαντολάτο
Μάντολες
Ξεροτήγανα (δίπλες)
Μπεζέδες
Ροδίνια
Λουκούμια
Μουσταλευριά
Αυγοκαλάμαρα
Λουκουμάδες
Ρυζόγαλο
Γαλακτομπούρεκο
Λυχναράκια ή σκεπαστή (γλυκειά τυρόπιτα)
 
ΔΙΑΦΟΡΑ
Κάπαρη (φρέσκια ή τουρσί)
Κρίταμο
Mάραθος
Θυμάρι
Ρίγανη
Φασκόμηλο
Αμπελοφάσουλα
Φραγκόσυκα
Σκόρδα
Μέλι θυμαρίσιο Καρδιανής Τήνου ή Κάμπου
Πετιμέζι
Παξιμάδια γλυκάνισου
Κουλουράκια
Σκάλφα (τοπικό χορταρικό)
Αλιφώνι (χορταρικό όπως το σταμναγκάθι ή το ραδίκι του βράχου)
Αγκινάρες άγριες (φρέσκες ή τουρσί) κυρίως απο την Κώμη
Ντοματάκια λιαστά
Σύκα (χλωρά ή ξερά)
Σταφύλι ροζακί Τἠνου
Αμύγδαλα
Λεμόνια Τήνου
Πορτοκάλια Τήνου
Κρασί Τριπόταμου
Ρακί κυρίως απο τα χωριά Φαλατάδος και Στενή (σκέτο, με μάραθο, με φλισκούνι)
Μανιτάρια άγρια (αρναδκιες)
Λικέρ φρούτων
Μαρμελάδες