Τοπικές Εκδηλώσεις

ΠΑΡΟΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
 
Τα θαλάσσια σπορ είναι από τις πιο κύριες ασχολίες των τουριστών. Στο νησί πνέουν ευνοϊκοί άνεμοι και το wind-surf είναι από τα πιο αγαπημένα αθλήματα των επισκεπτών.
Στις περισσότερες παραλίες του νησιού λειτουργούν κιόσκια που προσφέρουν εξοπλισμό αλλά και εκπαίδευση για όλα τα θαλάσσια σπορ καθώς και σχολές και κέντρα καταδύσεων.
Η Πάρος διαθέτει δύο θαλάσσια πάρκα. Επίσης μπορείτε να γνωρίσετε τις ομορφιές του νησιού κάνοντας ιππασία.
 
Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις δεν λείπουν από το νησί της Πάρου. Οργανωμένοι σύλλογοι έχουν καταφέρει να διαδώσουν και να διατηρήσουν, μέσω των εκδηλώσεών τους, την λαϊκή κληρονομιά του νησιού.
 
Μπορεί η Πάρος να είναι πασίγνωστη από την έντονη νυχτερινή ζωή της το καλοκαίρι, αλλά τις ημέρες του Πάσχα μεταμορφώνεται σε ένα κατανυκτικό σκηνικό που ο επισκέπτης μπορεί να βιώσει στη κυριολεξία τα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας.  
 
Πάρος Λαζαράκια
 
Οι εορτασμοί ξεκινούν με τα «λαζαράκια» που φτιάχνονται και σερβίρονται σ’ όλο το νησί το Σάββατο του Λαζάρου. Πρόκειται για παραδοσιακά κουλούρια με σταφίδες και σουσάμι.
 
Πάρος Πάσχα Αποκαθήλωση
 
Την Μεγάλη Παρασκευή γίνεται αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης στην Παναγία την Εκατονταπυλιανή αλλά και στον Άγιο Γεώργιο στη Λαγκάδα, όπου η Αποκαθήλωση γίνεται πάνω στο βουνό. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας οι νοικοκυρές κερνούν τα «μεράσματα», νηστίσιμα γλυκίσματα για την ανάπαυση των ψυχών.
Στην Παροικιά, οι επιτάφιοι από τις τρεις ενορίες συναντώνται στο λιμάνι.
Αξίζει όμως ο επισκέπτης να παρακολουθήσει την περιφορά του Επιταφίου στα χωριά Μάρπησσα, 17 χλμ. από την Παροικιά και Πρόδρομο. Όσοι κάνουν την διαδρομή θα παρακολουθήσουν την αναπαράσταση σκηνών του Ευαγγελίου που αφορούν στη ζωή και τα Πάθη του Χριστού. Στη διάρκεια της περιφοράς του Επιταφίου γίνονται στάσεις για να παρακολουθήσουν οι πιστοί 12 σκηνές, ανάμεσα τους η Ανάσταση του Λαζάρου, η είσοδος στα Ιεροσόλυμα, ο Μυστικός Δείπνος, η ανάβαση στον Γολγοθά, η Σταύρωση, η Αποκαθήλωση κ.α. Στην αναπαράσταση συμμετέχουν περί τα 200 άτομα.
Το έθιμο χρονολογείται από το 1937, όταν η δασκάλα του χωριού της Μάρπησσας Καφούρου-Ασωνίτη Βασιλεία το εμπνεύστηκε και το υλοποίησε για πρώτη φορά.
Στο χωριό Πρόδρομος το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής μετά την Αποκαθήλωση σερβίρεται ρεβυθάδα με χταποδάκι.
Την Κυριακή του Πάσχα στη Μάρπησσα γίνεται το «γλέντι της αγάπης» και αναβιώνει το ρομαντικό έθιμο της κούνιας, με τραγούδια, χορούς και φυσικά πολλούς μεζέδες.
 
Κάθε χρόνο διοργανώνονται αρκετά πανηγύρια στο νησί. Οι εκκλησίες του νησιού τιμούν τους αγίους τους με την συμμετοχή των πιστών. Ο εορτασμός των αγίων γίνεται μέσα από μεγάλη θρησκευτική κατάνυξη των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού. Χοροί και γλέντια οργανώνονται παντού στο νησί της Πάρου κυρίως στην διάρκεια του καλοκαιριού. Τα πιο σημαντικά πανηγύρια του νησιού είναι αυτά της Μεταμόρφωσης, στις 6 Αυγούστου, στην Μάρπησσα, της Παναγίας, στις 15 Αυγούστου στην Παροικιά και του Αγίου Ιωάννη, στις 29 Αυγούστου στον Δρυό και τις Λεύκες