Τοπική Γαστρονομία

 
 
ΜΗΛΟΣ - ΤΟΠΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
 
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
Ξινομυζήθρα
Ξεροτύρι
Τουλουμοτύρι
 
ΑΛΜΥΡΑ
Σκορδολάζανα με κόκκινη σάλτσα
Μηλειϊκή κολοκυθοτυρόπιτα
Χοίρος φούρνου με μηλεϊκό πελτέ
Αστακομακαρονάδα
Χταπόδι ψητό ή κρασάτο
Λαδένια (η παραδσσιακή πίτσα της Μήλου)
Ψάρια-θαλασσινά
Κόκκορας κοκκινιστός ή κρασάτος
Αρνί φούρνου με πελτέ
Χόνδρος
Τουρσιά
Μάτσι (ζυμαρικά από σιμιγδάλι αυγό γάλα και αλάτι)
Ματσάτα (χειροποίητα μακαρόνια)
Ραφιόλι Μήλου
Τυροπιτάκια μηλεΐκα
Μελιτζάνες με χοιρινό
Νεροκολοκύθες
Πιταράκια (με γέμιση απο πιπεράτο τυρί με δυόσμο)
Ματιές (χοιρινα έντερα γεμιστά)
Νιζιλαδιά (πηχτή)
 
ΓΛΥΚΑ
Παστέλια
Αμυγδαλωτά
Μαρμελάδες
Αδιαγγουρένια ή καρπουζένια (γλυκειά πίτα)
Μανουρόπιτα
Καρπουζόπιτα
Γλυκό κουταλιού κουφέτο (ψύχα γλυκού κολοκυθιού με μέλι και αμύγδαλα)
 
ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Αφρίτης (χονδρό αλάτι)
Κορκοκύλες (μικρά άνυδρα ξυλάγγουρα)
Κουλούρες (κριθαρένιες ή σταρένιες)
Ντοματοζούμι
Μέλι θυμαρίσιο
Κάπαρη