Τοπική Γαστρονομία
ΛΕΣΒΟΣ ΤΟΠΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
Λαδοτύρι (σκληρό τυρί, από μείξη πρόβειου και γίδινου γάλακτος που ωριμάζει μέσα σε ελαιόλαδο)
Τουλουμοτύρι (μαλακό τυρί που ωριμάζει μέσα σε τουλούμι, αναποδογυρισμένο σε δέρμα κατσίκας)
Γραβιέρα
Κασέρι
Φέτα
Μυζήθρα
Γιαούρτι πρόβειο
Λιωμένο βούτυρο
Καλουπάκι Μυτιλήνης (λευκό τυρί άλμης από αιγοπρόβειο γάλα, σε σχήμα μικρού κεφαλιού)
Τουλουμοτύρι (μαλακό τυρί που ωριμάζει μέσα σε τουλούμι, αναποδογυρισμένο σε δέρμα κατσίκας)
Γραβιέρα
Κασέρι
Φέτα
Μυζήθρα
Γιαούρτι πρόβειο
Λιωμένο βούτυρο
Καλουπάκι Μυτιλήνης (λευκό τυρί άλμης από αιγοπρόβειο γάλα, σε σχήμα μικρού κεφαλιού)
ΑΛΜΥΡΑ
Αλμυρά Λέσβου (κάθε παστό ψάρι)
Αστακός μαγιάτικος (με μυρωδικά)
Αρνίσια ωμοπλάτη (κτάλα) γεμιστή (περιοχή: Παράκοιλα)
Αμανιτοκεφτέδες
Αχινομακαρονάδα
Αμπελόφυλλα γιαλαντζί
Γκιουζλεμές (μικρή πίτα σε αλμυρή ή γλυκιά εκδοχή, με μυζήθρα, κανέλα, ζάχαρη, κολοκυθάκια τριμμένα, πιπεριά, δυόσμο, κεφαλοτύρι)
Γιουβέτσι της Λαμπρής
Γαλέος σκορδαλιά
Γαύρος πλακί κοκκινιστός
Γαυροκεφτέδες
Γαρίδες με τραχανά ή σκορδάτες (περιοχή: Σκάλα Συκαμιάς και Σίγρι)
Ζυμαρικά (κους-κους, κριθαράκι, μακαρόνια, χυλοπίτες ή γιοφκάδες)
Θαλασσινά (χτένια, γυαλιστερές, μύδια, κυδώνια, πίνες, στρείδια)
Κεσκέκ (αλεσμένα ρεβύθια, σιτάρι, κρέας χοιρινό) (περιοχή: Στύψη)
Κολοκυθολούλουδα γεμιστά με τυρί και μυρωδικά τηγανητά ή ανθίσματα
Κολοκυθόπιτα
Κρεμμυδόπιτα
Κεφτέδες με ούζο Μυτιλήνης
Κεφτέδες με κιμά και τραχανά
Κολοκυθοκεφτέδες
Κουκιά ξερά σκορδαλιά ή κουκιά γιαχνί (κτσα κρομδάτα)
Καλαμαράκια γεμιστά
Κακαβιά Λέσβου
Κυδώνια (θαλασσινά) γεμιστά (περιοχή: Παρακοίλα)
Καβούρια με μελιτζάνες (περιοχή: Πέραμα)
Κριθαρώτο με θαλασσινά (περιοχή: Καλλονή)
Κοτσνοπταρέλια (κεφτεδάκια από παπαρούνες)
Λαδοτύρι ψητό στη σχάρα
Λακέρδα
Λαχανοντολμάδες με μπακαλιάρο
Λουκουμάδες με πατάτα (περιοχή: Μανταμάδος)
Λαδόπιτα (περιοχή: Αγιάσος)
Μπαρμπούνια γεμιστά στα κάρβουνα
Μουδιάστρα (είδος σαλαχιού) με ντομάτα σκόρδο και καυτερή πιπεριά
Μυζηθροκεφτέδες (περιοχή: Άγρα) και μυζηθροπιτάκια
Μπισδερμέδες (λαδοτύρι, ζάχαρη, τυλιγμένα σε φύλλο)
Μαραθόπιτα
Ντομάτες και μελιτζάνες γεμιστές με χταπόδι
Πίτα αποκριάτικη Μεσότοπου (με γλυκοκολοκύθα, ζάχαρη, μυζήθρα γλυκιά, δυόσμο, κανέλα, λάδι)
Πιλάφι με καλόγνωμες
Παπά γιαχνί με κουτσομούρες
Ρεβυθάτο (περιοχή: Στύψη)
Σαρδέλα παστή ή παπαλίνα Καλλονής
Σαρδέλες Καλλονής γεμιστές στο φούρνο Σαρδέλες σε αμπελόφυλλα
Σαρδέλες στα κάρβουνα από κουκούτσια ελιάς
Σουγάνια ή κρεμμυδοντολμάδες (κρεμμύδια γεμιστά με κιμά)
Σφουγγάτο
Σουπιά στιφάδο ή με χόρτα του βουνού
Σουπιές μαγειρευτές με ελιές Μυτιλήνης ή με ούζο
Σαλιγκάρια με κυδώνια ή σούπα (χιουχλόσουπα ή χιουχλοζούμι) ή τηγανητά με σάλτσα ντομάτας (περιοχή: Ασώματος)
Σαφρίδια λιαστά
Σκαφούδες (παπουτσάκια Λέσβου)
Σαρικέλια (στριφτά κολοκυθοτυροπιτάκια)
Σουτζουκάκια
Τραχανόσουπα (σκέτη ή με παπαλίνες)
Ταχινόσουπα
Τυροπιτάκια
Τυροκούλουρα (περιοχή: Μανταμάδος)
Τηγανιτέλια (κρεμμυδοτηγανίτες) (περιοχή: Άγρα)
Φασολάκια σκορδαλιά
Χάχλες (ζύμη από τραχανά πλασμένη σε στρογγυλό σχήμα)
Χάχλες σούπα (με ψάρι ή κυνήγι) (περιοχή: Ακράσι)
Χάχλες με λαχανικά γιαχνί
Χάχλες με γέμιση από: φασολάκια και γαρίδες, ντομάτα και τυρί, με μελιτζάνες κ.λ.π)
Χαμαγλέλια (ζυμαράκια γεμισμένα με μυζήθρα) – (περιοχή: Μυστεγνά) Χταποδάκι σκέτο ή ψητό ή με μελιτζάνες ή τουρσί ή κρασάτο ή με πλιγούρι ή με ελιές
Χταποδοκεφτέδες
Χοιρινό με κυδώνια ή ξινόμηλα ή με πράσα και κάστανα
Χοιρινές μπριζόλες με χυμό νεραντζιού (περιοχή: Πλωμάρι)
Χαψιά (αντζούγιες)
Χαβιτσα (περιοχή: Μεγαλοχώρι) ή σαβορα (περιοχή: Μυτιλήνη) - (συνοδευτικό για τηγανητά ψάρια)
΄Χρίστος΄ (μοσχάρι, χοιρινό, κρεμμύδια, σκόρδο, κυδώνι, κάστανο, ντομάτα, δάφνη, πιπεριά, μπαχάρια, κόκκινο κρασί)- (περιοχή: Γέρα)
Ψαρόσουπα με τραχανά
Ψάρια
Αστακός μαγιάτικος (με μυρωδικά)
Αρνίσια ωμοπλάτη (κτάλα) γεμιστή (περιοχή: Παράκοιλα)
Αμανιτοκεφτέδες
Αχινομακαρονάδα
Αμπελόφυλλα γιαλαντζί
Γκιουζλεμές (μικρή πίτα σε αλμυρή ή γλυκιά εκδοχή, με μυζήθρα, κανέλα, ζάχαρη, κολοκυθάκια τριμμένα, πιπεριά, δυόσμο, κεφαλοτύρι)
Γιουβέτσι της Λαμπρής
Γαλέος σκορδαλιά
Γαύρος πλακί κοκκινιστός
Γαυροκεφτέδες
Γαρίδες με τραχανά ή σκορδάτες (περιοχή: Σκάλα Συκαμιάς και Σίγρι)
Ζυμαρικά (κους-κους, κριθαράκι, μακαρόνια, χυλοπίτες ή γιοφκάδες)
Θαλασσινά (χτένια, γυαλιστερές, μύδια, κυδώνια, πίνες, στρείδια)
Κεσκέκ (αλεσμένα ρεβύθια, σιτάρι, κρέας χοιρινό) (περιοχή: Στύψη)
Κολοκυθολούλουδα γεμιστά με τυρί και μυρωδικά τηγανητά ή ανθίσματα
Κολοκυθόπιτα
Κρεμμυδόπιτα
Κεφτέδες με ούζο Μυτιλήνης
Κεφτέδες με κιμά και τραχανά
Κολοκυθοκεφτέδες
Κουκιά ξερά σκορδαλιά ή κουκιά γιαχνί (κτσα κρομδάτα)
Καλαμαράκια γεμιστά
Κακαβιά Λέσβου
Κυδώνια (θαλασσινά) γεμιστά (περιοχή: Παρακοίλα)
Καβούρια με μελιτζάνες (περιοχή: Πέραμα)
Κριθαρώτο με θαλασσινά (περιοχή: Καλλονή)
Κοτσνοπταρέλια (κεφτεδάκια από παπαρούνες)
Λαδοτύρι ψητό στη σχάρα
Λακέρδα
Λαχανοντολμάδες με μπακαλιάρο
Λουκουμάδες με πατάτα (περιοχή: Μανταμάδος)
Λαδόπιτα (περιοχή: Αγιάσος)
Μπαρμπούνια γεμιστά στα κάρβουνα
Μουδιάστρα (είδος σαλαχιού) με ντομάτα σκόρδο και καυτερή πιπεριά
Μυζηθροκεφτέδες (περιοχή: Άγρα) και μυζηθροπιτάκια
Μπισδερμέδες (λαδοτύρι, ζάχαρη, τυλιγμένα σε φύλλο)
Μαραθόπιτα
Ντομάτες και μελιτζάνες γεμιστές με χταπόδι
Πίτα αποκριάτικη Μεσότοπου (με γλυκοκολοκύθα, ζάχαρη, μυζήθρα γλυκιά, δυόσμο, κανέλα, λάδι)
Πιλάφι με καλόγνωμες
Παπά γιαχνί με κουτσομούρες
Ρεβυθάτο (περιοχή: Στύψη)
Σαρδέλα παστή ή παπαλίνα Καλλονής
Σαρδέλες Καλλονής γεμιστές στο φούρνο Σαρδέλες σε αμπελόφυλλα
Σαρδέλες στα κάρβουνα από κουκούτσια ελιάς
Σουγάνια ή κρεμμυδοντολμάδες (κρεμμύδια γεμιστά με κιμά)
Σφουγγάτο
Σουπιά στιφάδο ή με χόρτα του βουνού
Σουπιές μαγειρευτές με ελιές Μυτιλήνης ή με ούζο
Σαλιγκάρια με κυδώνια ή σούπα (χιουχλόσουπα ή χιουχλοζούμι) ή τηγανητά με σάλτσα ντομάτας (περιοχή: Ασώματος)
Σαφρίδια λιαστά
Σκαφούδες (παπουτσάκια Λέσβου)
Σαρικέλια (στριφτά κολοκυθοτυροπιτάκια)
Σουτζουκάκια
Τραχανόσουπα (σκέτη ή με παπαλίνες)
Ταχινόσουπα
Τυροπιτάκια
Τυροκούλουρα (περιοχή: Μανταμάδος)
Τηγανιτέλια (κρεμμυδοτηγανίτες) (περιοχή: Άγρα)
Φασολάκια σκορδαλιά
Χάχλες (ζύμη από τραχανά πλασμένη σε στρογγυλό σχήμα)
Χάχλες σούπα (με ψάρι ή κυνήγι) (περιοχή: Ακράσι)
Χάχλες με λαχανικά γιαχνί
Χάχλες με γέμιση από: φασολάκια και γαρίδες, ντομάτα και τυρί, με μελιτζάνες κ.λ.π)
Χαμαγλέλια (ζυμαράκια γεμισμένα με μυζήθρα) – (περιοχή: Μυστεγνά) Χταποδάκι σκέτο ή ψητό ή με μελιτζάνες ή τουρσί ή κρασάτο ή με πλιγούρι ή με ελιές
Χταποδοκεφτέδες
Χοιρινό με κυδώνια ή ξινόμηλα ή με πράσα και κάστανα
Χοιρινές μπριζόλες με χυμό νεραντζιού (περιοχή: Πλωμάρι)
Χαψιά (αντζούγιες)
Χαβιτσα (περιοχή: Μεγαλοχώρι) ή σαβορα (περιοχή: Μυτιλήνη) - (συνοδευτικό για τηγανητά ψάρια)
΄Χρίστος΄ (μοσχάρι, χοιρινό, κρεμμύδια, σκόρδο, κυδώνι, κάστανο, ντομάτα, δάφνη, πιπεριά, μπαχάρια, κόκκινο κρασί)- (περιοχή: Γέρα)
Ψαρόσουπα με τραχανά
Ψάρια
ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ
Ούζο
Κρασί
Κρασί
Λικέρ (αχλάδι, ρόδι, βύσσινο, δαμάσκηνο, φράουλα, βατόμουρο, κράνο, κεράσι, μούσμουλο)
ΓΛΥΚΑ
Αμυγδαλωτά ή προσπέσματα απλά ή μανταρινάτα για τις χάρες (περιοχή: Σκαλοχώρι)
Αλεύρια (κρέμα) από σύκα
Βασιλόπιτα Αγιάσου
Βασιλόπιτα πολυχνιάτισσα (περιοχή: Πολιχνίτος)
Βρασματολουκούμια Ερεσσού
Βράσμα αχλαδιού
Αμυγδαλωτά ή προσπέσματα απλά ή μανταρινάτα για τις χάρες (περιοχή: Σκαλοχώρι)
Αλεύρια (κρέμα) από σύκα
Βασιλόπιτα Αγιάσου
Βασιλόπιτα πολυχνιάτισσα (περιοχή: Πολιχνίτος)
Βρασματολουκούμια Ερεσσού
Βράσμα αχλαδιού
Γλυκά κουταλιού (ριτσέλι, αχλάδι, κυδώνι, βύσσινο, δαμάσκηνο, φράουλα, βατόμουρο, κάστανο, καϊσί, ελιά, τσάγαλα, συκαλάκι)
Γαλατόπιτα (περιοχή: Παράκοιλα)
Θάσος (κρέμα από αμύγδαλα)
Κρέμα καραμέλα Ερεσού
Κολοκυθόπιτα(περιοχή: Μεσότοπος)
Λαζαράκια (πασχαλιάτικα ψωμάκια με μυρωδικά και σταφίδες
Λουκουμάδες (περιοχή: Παλαιόκηπος)
Μπακλαβού ή μπακλαβάς της Γέρας (λευκός μπακλαβάς με τριμμένα ασπρισμένα αμύγδαλα)
Μπαλεζές (γλυκό με ροδόνερο)
Μπαλεζές (γλυκό με ροδόνερο)
Μυζηθροχαλβάς Μόλυβου (με φρέσκο τυρί και σιρόπι)
Μουστοκούλουρα Ακρασιώτικα ή Παλαιοχωρίου και μουστοκούλουρα βραστά (περιοχή: Μεγαλοχωρι)
Μελομακάρονα (περιοχή: Καγιάνι)
Μανταρινάτα
Ουζοκούλουρα με άρωμα γλυκάνισου Πλατσέντα ή τιμπλουδια ( ψημένη λεπτή ζύμη, με σιρόπι, πασπαλισμένη με καρύδια, κανέλα, σουσάμι)
Πασπαλαδέλια (περιοχή: Άντισσα)
Πίτες με ζάχαρη (περιοχή: Αγιάσος)
Παξιμάδια (γλυκάνισου, λαδιού ακρασιώτικα, κανέλλας αγιάσου, ούζου)
Συκοπάστελο – συκαλευριά – συκομαϊδες (περιοχή: Ερεσός) - σύκα γεμιστά (περιοχή: Βασιλικά)
Τσουρέκια (κολικια ή γαμπουλικια)
Τηγανίτες Βασιλικών
Χαλβάς Αγιάσου ή πταρέλλια (ζάχαρη, νερό, χαλβαδόξυλο Ρωσίας, σουσάμι)
Χαλβάς με μούστο
Ψαθούρια (φοιίικια-μελομακάρονα) με βράσμα
ΔΙΑΦΟΡΑ
Αχλάδια (ποικιλίες: αχτσέδες, κακαβιά, κουντουρέλια, μουντζουρίτες, μυσταπιδα, μπειαρμουτ, μπουζαγανα, τσιλουπαρματα) απο την αχλαδερη.
Αγγουροπέπονο Λέσβου
Βερίκοκα καισια
Βράσμα (σιρόπι από μαύρα σύκα)
Γλυκάνισος και αιθέριο έλαιο γλυκάνισου Λισβορίου
Δαμάσκηνα (κυρίως από το χωριό Στύψη)
Καϊνάρι Αγιάσου (ρόφημα από βότανα, σαλέπι, κανέλα)
Κορόμηλα άγρια
Κάστανα Αγιάσου
Κεράσια Αγιασου
Λάδι – ελιές (βαλανολιές)
Μαρμελάδες (αχλάδι, κυδώνι, βερίκοκο, δαμάσκηνο, φράουλα, βατόμουρο, μούρο, σύκο)
Μήλα και ξινόμηλα Αγιάσου και φιρίκια
Μέλι καστανιάς, μέλι ερείκης και μέλι θυμαρίσιο
Μανιτάρια (κοτσνιτες, τσαμίτες, πευκίτες, σφουγγαρίτες, άσπρα, λαγαρίτες, μαβιίες)
Πεπόνι κασιδιάρικο Λέσβου
Πορτοκάλια Παρακοίλων
Ρόδια (ποικιλίες: πετρόροδα, ξινόροδα, ριφανες, πολιτικα ή πλακαρα, λεφανια ή ξινα)
Ρεβίθια Λισβορίου
Σουμάδα ζεστή με κανέλλα
Σύκα φρέσκα ή λιαστά Ερεσού
Σταφύλια (ποικιλίες: φωκιανό ή ρικάρα, καλλονιάτικο, μοσχάτο, μανδηλαριά (γντουρα και βαψα), αθήρι, ασύρτικο, μοσχάτο άσπρο)
Φασολάκια Γραγούδας