Φαράγγι Βουραϊκού - Οδοντωτός, Αχαΐα

(0 ψήφοι)

Σύμφωνα με την μυθολογία, όταν ο Ηρακλής έκοψε τον βράχο στα δύο, με μια μαχαιριά, για να φτάσει στην αγαπημένη του Βούρα, δημιουργήθηκε το φαράγγι του Βουραϊκού, το οποίο ξεκινάει από την Ζαχλωρού και τελειώνει στο παραθαλάσσιο Διακοφτό. Οι σήραγγες, οι καταρράκτες, τα σπήλαια και η πυκνή βλάστηση δημιουργούν ένα εντυπωσιακό φαράγγι, με μήκος 20 χλμ. Στην πορεία του δημιουργεί όμορφες υδάτινες διαδρομές και πλούσια παρόχθια βλάστηση, η οποία σε κάποια σημεία δημιουργεί παραποτάμια δάση. Οι απότομες πλαγιές του φαραγγιού ευνοούν την χλωρίδα και την πανίδα του φαραγγιού. Η χλωρίδα αποτελείται από έλατα, καστανιές, σχίνους και πουρνάρια, πλατάνια, ιτιές και φτελιές. Η πανίδα αποτελείται από ερπετά, έντομα, πουλιά (υδρόβια και αρπακτικά) και θηλαστικά (νυφίτσες, αλεπούδες, κουνάβια, κ.α.).

Για όσους αγαπούν την πεζοπορία, το φαράγγι διασχίζεται ακολουθώντας τις γραμμές του οδοντωτού σιδηροδρόμου που συνδέει τα Καλάβρυτα με το Διακοφτό, πλήρως εναρμονισμένος με το τοπίο.

Η κατασκευή του έργου ολοκληρώθηκε το 1896 από τον Χαρίλαο Τρικούπη και οφείλει το όνομα του στα γρανάζια (δόντια) που κατά τα μέσα της διαδρομής συγκρατούν τον συρμό από την οπισθοχώρηση λόγω της μεγάλης ανηφόρας. Από τότε που λειτούργησε ο οδοντωτός μέχρι και σήμερα εκατομμύρια επισκέπτες έχουν μαγευτεί από την ασύλληπτη ομορφιά του τοπίου. Δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία η θεαματικότερη σιδηροδρομική γραμμή των Βαλκανίων. Ο οδοντωτός σε μια διαδρομή που διαρκεί περίπου 1 ώρα (η ταχύτητα του συρμού κυμαίνεται από 30 έως 40 χιλ./ώρα στην απλή γραμμή και 6 έως 15 στα δόντια), κάνει στάσεις σε διάφορους οικισμούς. Πιο σημαντικός σταθμός είναι αυτός της Ζαχλωρού, από το οποίο ξεκινά και το μονοπάτι που οδηγεί στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου. Το στενότερο σημείο του φαραγγιού είναι λίγα χιλιόμετρα πριν από την Ζαχλωρού και ονομάζεται “Πόρτες”. Εκεί υπάρχουν δύο τούνελ και μια γέφυρα. Το μακρύ και πολύ σκοτεινό τούνελ από το οποίο περνάει το τρενάκι, θέλει πολύ προσοχή. Δεν υπάρχει χώρος να σταθείτε στο πλάι, σε περίπτωση που έρθει το τρενάκι όσο είσαστε μέσα στο τούνελ. Γι’ αυτό φροντίστε να μάθετε τα ωράρια των δρομολογίων και γιατί όχι, ενημερώστε τον σταθμάρχη. Το άλλο τούνελ, αυτό που δεν έχει ράγες, έχει δύο μεταλλικές πόρτες, οι οποίες χρησιμοποιούνταν παλιά για να ασφαλίζει το τούνελ ώστε να μην περνούν οι πεζοί.