Τοπικές Εκδηλώσεις

Στο Νομό Σερρών θα συναντήσει ο επισκέπτης πολλές ιδιαίτερες και πρωτότυπες εκδηλώσεις σε όλη τη διάρκεια του έτους.
 
Στην πόλη των Σερρών οι κάτοικοι υποδέχονται τον καινούργιο χρόνο με τη γιορτή του μαγκαλιού, αφού το μεσημέρι της παραμονής της Πρωτοχρονιάς ψήνουν χοιρινό σε μαγκάλια στους δρόμους και τις πλατείες για να αποχαιρετήσουν τη χρονιά που φεύγει.
 
 
Λίγες μέρες μετά, στις 8 Ιανουαρίου, στη Μονοκλησσιά, 15 χλμ. και στην Άνω Καμήλα, 12 χλμ. από την πόλη των Σερρών, αναβιώνει το φημισμένο έθιμο της Γυναικοκρατίας. Το έθιμο το έφεραν στις Σέρρες Θρακιώτες πρόσφυγες και κατά τη διάρκεια εκείνης της ημέρας οι γυναίκες των χωριών παίρνουν την εξουσία από τους άνδρες. Όποιος απ’ τους άνδρες τολμήσει να βγει απ’ το σπίτι τον καταβρέχουν. Οι γυναίκες φορώντας παραδοσιακές στολές περνούν στο χωριό με τελικό προορισμό το σπίτι της Μπάμπως, της γηραιότερης γυναίκας του χωριού με σκοπό να την τιμήσουν, αφού στο πρόσωπό της τιμούν την έννοια της μητρότητας, μιας και στα παλιά χρόνια η γηραιότερη γυναίκα στα χωριά ήταν συνήθως η μαμή, αυτή που έφερνε στο κόσμο τις καινούργιες ζωές. Γι αυτό το λόγο το έθιμο λέγεται και «γιορτή της Μπάμπως».Η γιορτή τελειώνει με λαϊκό γλέντι, με παραδοσιακή μουσική και θρακιώτικη κουζίνα.
Το έθιμο θα το συναντήσετε και στα χωριά Λιβαδιά του Δήμου Κερκίνης και Νέα Πέτρα του Δήμου Νέας Ζίχνης.
 
 
Πάρα πολλές παραδοσιακές εκδηλώσεις του Νομού Σερρών αφορούν στις Απόκριες.
Το Γαϊτανάκι, έθιμο του Πόντου και της Μικράς Ασίας, αναβιώνει στην πόλη των Σερρών. Στην πλατεία μαζεύονται 13 άτομα, 1 από αυτά κρατάει έναν στύλο και οι 12 χορεύουν σε ζευγάρια πλέκοντας τις κορδέλες που κρατούν στα χέρια τους. Ο χορός συνεχίζεται και μετά το πλέξιμο του γαϊτανακιού.
 
 
Την Δευτέρα της Τυρινής στο χωριό της Αγίας Ελένης, 13 χλμ. από τις Σέρρες αναβιώνει το δρώμενο του «Καλόγερου», στο οποίο συμμετέχουν μόνο άνδρες οι οποίοι συνοδεύουν τον «Καλόγερο», έναν άνδρα ντυμένο με προβιές που περιφέρεται στο χωριό συνοδεία παραδοσιακών οργάνων. Το έθιμο, με έντονα παγανιστικά στοιχεία, αφορά στη γονιμότητα της γης και τελειώνει με εικονικό όργωμα και σπορά της πλατείας.
 
Ένα αντίστοιχο έθιμο θα βρούμε στο Φλάμπουρο, στο Δήμο Βισαλτίας, την Κυριακή της Τυρινής και την Καθαρά Δευτέρα. Ονομάζεται «Μπαμπόγερος» και συμβολίζει το καλό και την υγεία. Ένας άντρας με ιδιόρρυθμη και συνάμα τρομακτική στολή, από δέρματα ζώων και κρεμασμένα κουδούνια περιφέρεται στο χωριό για να διώξει το κακό.
Το δρώμενο ολοκληρώνεται την Καθαρά Δευτέρα με γλέντι στη πλατεία του χωριού, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει των μοναδικό χορό των μπαμπόγερων και να δοκιμάσει τα νηστίσιμα.
 
 
Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στην Πρώτη, 51 χλμ. από τις Σέρρες, αξίζει κάποιος να δει τα «ντερβένια» (πυρολατρεία). Η αρχή του εθίμου χάνεται στα βάθη των χρόνων και οι κάτοικοι επιδίδονται στο άναμμα φωτιάς σε όλες τις συνοικίες για να κάψουν το μίσος, την κακία και τα πάθη. Φυσικά η κορύφωση γίνεται στη κεντρική πλατεία σε ένα μεγάλο γλέντι, με άφθονο κρασί, πίττες και τα παραδοσιακά σαρμαδάκια.
 
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο διαγωνισμός πετάγματος χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα, στο χωριό Μεσορράχη, του Δήμου Νέας Ζίχνης. Για τους επισκέπτες προσφέρεται φασολάδα και νηστίσιμα.
 
Στην γιορτή του Αγίου Γεωργίου γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις με το όνομα «Άνοιξη», στη Νέα Ζίχνη, οι οποίες είναι τριήμερες και περιλαμβάνουν αθλητικούς αγώνες, εκθέσεις ζωγραφικής και χειροτεχνίας και συγκροτήματα παραδοσιακών χορών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
 
Αντίστοιχα στο χωριό Νέο Σούλι, 9 χλμ. από τις Σέρρες, προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου γίνεται η «Δρακοκτονία». Μια αναπαράσταση του θανάτου του δράκου απ’ τον Άγιο Γεώργιο. Δύο μαυροφορεμένες γυναίκες οδηγούν στην πλατεία του χωριού την «βασιλοπούλα», που είχε ζητήσει ο δράκος ως θυσία. Στην πλατεία υπάρχει ομοίωμα του δράκου, εμφανίζεται ο Άγιος έφιππος και σκοτώνει τον δράκο. Φυσικά ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι.
 
Η εκδήλωση που προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον τόσο σε επισκέπτες όσο και σε επιστήμονες, είναι τα «Αναστενάρια». Ένα αρχαίο έθιμο, από τα απομακρυσμένα χωριά της Ανατολικής Θράκης, στην πορεία των χρόνων άλλαξε χαρακτήρα και πλέον αποτελεί τελετή προς τιμήν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στις 21 Μαΐου στο δημοτικό διαμέρισμα της Αγίας Ελένης , 14 χλμ. από την πόλη των Σερρών. Η τελετή ξεκινά την παραμονή με ξέφρενο χορό των αναστενάρηδων συνοδεία ταμπούρλου και με ψαλμωδίες ύμνων. Ακολουθεί θυσία αρσενικού ζώου και τη μεταφορά των εικόνων στο τόπο της τελετής.
Το απόγευμα της γιορτής τελείται η πυροβασία. Οι αναστενάρηδες φτάνουν στον τόπο της τελετής σε πομπή, χορεύουν γύρω απ’ τη φωτιά κρατώντας εικόνες και εκστασιασμένοι από τη πίστη τους περπατούν πάνω στην ανθρακιά χωρίς να παρουσιαστούν εγκαύματα.
Το γεγονός παρουσιάζει παγκόσμιο ενδιαφέρον και έχει καταγραφεί πολλές φορές σε εκπομπές και ντοκιμαντέρ.
 
 
Στις εκδηλώσεις του Νομού Σερρών αξίζει να αναφέρουμε το οικολογικό φεστιβάλ της Κερκίνης τον Ιούλιο, το φεστιβάλ που πραγματοποιείται Ιούλιο και Αύγουστο στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης ,60 χλμ απ’ τις Σέρρες, το τετραήμερο φεστιβάλ του δεκαπενταύγουστου στην Ηράκλεια, την γιορτή ψαριού στα τέλη Αυγούστου στο Λιθότοπο της λίμνης Κερκίνης , με παραλίμνια συναυλία και rock festival και τα Γερακίνεια την 1 Σεπτεμβρίου στη Νιγρίτα με αναπαράσταση της τραγικής ιστορίας της γνωστής από το δημοτικό τραγούδι Γερακίνας και γλέντι.
 
Πρέπει να αναφέρουμε ότι σε πολλά από τα πανηγύρια του νομού πραγματοποιείται η παραδοσιακή πάλη από τους «πεχλιβάνηδες». Η πάλη διεξάγεται σε ανοιχτό χώρο, στο αλώνι, συνοδεύεται από παραδοσιακούς ήχους με ζουρνά και νταούλι και οι παλαιστές φορούν δερμάτινα παντελόνια και αλείφονται με λάδι για να ξεγλιστρούν από τον αντίπαλο.
 
Τέλος για τους λάτρεις της μπουγάτσας οργανώνεται τον Οκτώβριο το «Bougatsa days». Το 3ημερο των εκδηλώσεων οργανώνεται από τους ζαχαροπλάστες του νομού τα τελευταία δύο χρόνια και συμμετέχουν και δημιουργοί από την Σερβία και την Βουλγαρία. Υπάρχουν παράλληλα μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις.