Τεχνητή Λίμνη Πολυφύτου, Κοζάνη

(0 ψήφοι)

photo: Eleanna Kounoupa

 

Η λίμνη Πολυφύτου είναι η τεχνητή λίμνη του ποταμού Αλιάκμονα, η οποία δημιουργήθηκε το 1973 μετά την κατασκευή του ομώνυμου φράγματος. Ανήκει στη ΔΕΗ και καλύπτει έκταση 74 τετ. χλμ.. Η ΔΕΗ την έχει παραχωρήσει στους κατοίκους της περιοχής προς αλιευτική και οικοτουριστική εκμετάλλευση. Διασχίζεται από δύο γέφυρες: την Υψηλή Γέφυρα Σερβίων και την Γέφυρα Ρυμνίου. Η Υψηλή Γέφυρα Σερβίων έχει μήκος 1.372 μ. και πλάτος 13,5 μ.

Στα νερά της λίμνης έχουν καταγραφεί 17 είδη ψαριών γλυκού νερού, ενώ η περιοχή του ταμιευτήρα Αλιάκμονα είναι σημαντικός βιότοπος για τα αρπακτικά πουλιά, διότι τους προμηθεύει τροφή, φώλιασμα και καταφύγιο. Επιπλέον, η περιοχή αποτελεί χειμερινό καταφύγιο μεταναστευτικών πουλιών. Στις όχθες της φωλιάζουν, επίσης, αρκετά είδη ερπετοπανίδας και 10 διαφορετικά είδη θηλαστικών.

Η διαδρομή γύρω από το φράγμα είναι μία από τις ομορφότερες της περιοχής και γεμάτη εντυπωσιακές εναλλαγές τοπίων. Ακολουθείστε την διαδρομή από το χωριό Ίμερα προς την λίμνη, περνώντας μέσα από απέραντους ελαιώνες. Η διαδρομή γύρω από το Φράγμα Πολυφύτου είναι πανέμοφη. Περνώντας στην απέναντι όχθη, προς Βελβεντό, απέραντοι οπωρώνες απλώνονται μπροστά σας.

Η λίμνη βρίσκεται 20 χλμ. νοτιοανατολικά της πόλης της Κοζάνης.