Μπουχάρια, Κοζάνη

(0 ψήφοι)

Ένα εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο, το οποίο χρειάστηκε περίπου 70.000 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Πρόκειται, δηλαδή, για φυσικές γεωμορφές που προήλθαν από την διάβρωση του εδάφους κατά την διάρκεια όλων αυτών των χρόνων. Το όνομα "Μπουχάρια" προέρχεται από το σχήμα τους, καθότι "μπουχάρι" στην τοπική διάλεκτο σημαίνει καμινάδα.

Είναι 20 χωμάτινες κολόνες από άμμο, κροκάλες, μάργες και αργίλους και πιθανή συγκολλητική ύλη από οξείδια του σιδήρου και διοξείδιο του πυριτίου. Την κορυφή τους καλύπτει ένας σχιστολιθικός βράχος. Το ύψος τους ποικίλει από 3 έως 6 μ.

Για να δείτε αυτό το εντυπωσιακό θέαμα, θα πρέπει να πάτε στο χωριό Μικρόβαλτο, 40 χλμ. νότια της Κοζάνης, και να περάσετε στο ρέμα της Ποταμιάς.

Στην περιοχή υπάρχουν επίσης κωνικοί σχηματισμοί, τα λεγόμενα «Νοχτάρια», ίδιας προέλευσης και σύστασης με τα «Μπουχάρια», χωρίς όμως τον σχιστολιθικό βράχο στην κορυφή τους. Επεκτείνονται σε μήκος 2 χλμ. του ρέματος της Ποταμιάς.

Η πρώτη εικόνα για τον επισκέπτη είναι καθηλωτική. Τα «Νοχτάρια» και τα «Μπουχάρια» απλώνονται μπροστά και τον εντυπωσιάζουν. Στο βάθος τα δύο ψηλότερα "Μπουχάρια" οι μεγάλοι "Άτλαντες", πιο πάνω οι "Καρυάτιδες", αριστερά τα "Σαγόνια του καρχαρία", ο "Φρουρός".

Συνεχίζοντας στην επόμενη χαράδρα, θα ανακαλύψετε τους «Περιπατητές», τα «Νοχτάρια-σταλαγμίτες», τη «Χαράδρα των Δεσποτάδων» κ.α. Το ρέμα της Ποταμιάς είναι γεμάτο εκπλήξεις.