Η Πόλη της Φλώρινας

(0 ψήφοι)

Η πόλη της Φλώρινας έχει μακρά ιστορία. Ευρήματα που βρέθηκαν στο λόφο του Αγίου Παντελεήμονα όπου βρίσκεται η αρχαία πόλη, την οποία έχτισε ο Φίλιππος ο Β’ το 352 π.Χ., μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως η «Λυγκιστής» ή «Λύγκος» (η αρχαία ονομασία της όλης) υπάρχει από το 2000 π.Χ.

Η Φλώρινα θα σας θυμίσει βορειοευρωπαϊκή πόλη. Σε αυτό συνηγορούν από την μία ο μελαγχολικός ποταμός Σακουλέβας που την διασχίζει, και από την άλλη, τα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής σπίτια και τα νεοκλασικά αρχοντικά, δεξιά και αριστερά του. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα παλιά εργαστήρια τεχνιτών που χρησιμοποιούσαν το νερό του ποταμού.

Ο δρόμος κατά μήκος του ποταμού ήταν ο κεντρικός δρόμος της πόλης κατά τον 19ο αι. και κατά συνέπεια το εμπορικό και κοινωνικό κέντρο της. Εδώ έστησε το σκηνικό του ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος για την ταινία του «Μετέωρο βήμα του πελαργού», αναστηλώνοντας και κάποια μισογκρεμισμένα κτίρια.

Στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου θα θαυμάσετε πολλά όμορφα κτίρια όπως τα Δικαστήρια, το Δημαρχείο, την παλιά Νομαρχία, το Οικοτροφείο, την παλιά Εθνική Τράπεζα του 1930. Πίσω από το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας λειτουργεί η Δημοτική Αγορά, το παζάρι όπως το λένε οι ντόπιοι. Την επίσκεψη εκεί θα την βρείτε πολύ ενδιαφέρουσα, ειδικά αν πάτε ημέρα Τετάρτη, γιατί τότε έρχονται στην αγορά οι γυναίκες τοπικοί παραγωγοί και πωλούν γνήσια προϊόντα της φλωρινιώτικης γης.
Δίπλα στην αγορά θα βρείτε και τον Συνεταιρισμό Γυναικών «Πελαγονία». Εκεί θα εντυπωσιαστείτε από τα χειροτεχνήματα αυτών των γυναικών. Ειδικεύονται στην κατασκευή παραδοσιακών φορεσιών της Φλώρινας αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδας. Στον Συνεταιρισμό θα βρείτε επίσης υφαντά, μαντίλες και άλλα χειροτεχνήματα της λαϊκής μας παράδοσης, όλα φτιαγμένα και επεξεργασμένα με το χέρι.

Το βράδυ περπατήστε στον πεζόδρομο της Παύλου Μελά όπου χτυπά η καρδιά της πόλης.

Αξιοθέατο της Φλώρινας αποτελεί και το καφενείο – ουζερί «Διεθνές», στο ισόγειο του ομώνυμου ξενοδοχείου (λειτούργησε από το 1925 έως το 1990), ονομαστού σε όλα τα Βαλκάνια. Πρόκειται για μία ψηλοτάβανη γραφική αίθουσα με μαρμάρινα τραπέζια, ξυλόσομπα και κειμήλια μεγάλης αξίας. Το καφενείο ήταν στέκι του Θεόδωρου Αγγελόπουλου και εξακολουθεί να είναι σημείο συνάντησης πολλών ηλικιωμένων.

Αν επισκεφτείτε το καφέ στον λόφο του Αγίου Παντελεήμονα θα απολαύσετε την μοναδική θέα της πόλης από ψηλά. Εκτός και αν είναι κρυμμένη μέσα στο «σινιάκι», το σύννεφο που επισκέπτεται την πόλη κάθε χειμώνα και δεν λέει να φύγει. Συμβαίνει κυρίως τις μέρες με ηλιοφάνεια, τότε που στην ατμόσφαιρα συμβαίνει το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής. Οι ντόπιοι το διασκεδάζουν λέγοντας ότι έχουν και θάλασσα!

Το 1985 ιδρύθηκε η Πινακοθήκη Φλωρινιωτών Καλλιτεχνών με στόχο να προβάλει το έργο των Φλωρινιωτών εικαστικών. Φιλοξενεί πάνω από 200 έργα καλλιτεχνών (Καλαμάρα, Λούστα, Μπέσσα, Μηλώση, Στερίκα κ.α). Η Πινακοθήκη στεγάζεται σε ένα από τα κτίρια του σιδηροδρομικού σταθμού.
Τηλ: 23850 45205

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της πόλης λειτουργεί από το 1977. Η συλλογή του διαθέτει πάνω από 600 έργα σπουδαίων καλλιτεχνών. Το Μουσείο διοργανώνει συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, συναυλίες, συμπόσια, εκθέσεις και διαθέτει μια αξιοζήλευτη βιβλιοθήκη με 6.000 τίτλους εικαστικού περιεχομένου.

Στεγάζεται στο κτίριο Γούναρη, Ελευθερίας 107, τηλ. 23850 29444
Ωράριο: Καθημερινά (εκτός Δευτέρας) 17:00- 20:00, Κυριακή 10:00- 13:00

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Φλώρινας βρίσκεται στην πλατεία Σιδηροδρομικού Σταθμού. Εκεί θα δείτε επιτύμβιες στήλες, γλυπτά και πολλά άλλα ευρήματα της ευρύτερης περιοχής. Μέσα από τα εκθέματα θα γνωρίσετε την προϊστορία (ευρήματα Aρμενοχωρίου - Oστρόβου), τα Ελληνιστικά Χρόνια (Πέτρες - Άγιος Παντελεήμονας) και τα βυζαντινά (Πρέσπες).

Ευρήματα από την βασιλική του Αγίου Αχιλλείου Πρεσπών, τεμάχια τοιχογραφιών, τμήματα ξυλόγλυπτου τέμπλου από το ασκηταριό της Μεταμόρφωσης, βημόθυρο του 16ου αιώνα και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα εκθέματα μπορείτε να δείτε στο Βυζαντινό Μουσείο της πόλης το οποίο συστεγάζεται με το Αρχαιολογικό Μουσείο.
Ωράριο: Τρίτη-Κυριακή 8:30- 17:00 Τηλ: 23850 28206

Λαογραφικά Μουσεία θα βρείτε σε πολλά χωριά του νομού. Στην πόλη της Φλώρινας αξίζει να επισκεφτείτε τα Λαογραφικά Μουσεία του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Φλώρινας "Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ" και της Λέσχης Πολιτισμού, τα οποία διαθέτουν σημαντικά εκθέματα.

Στην Φλώρινα λειτουργεί ζωολογικός κήπος που διαθέτει τμήματα ευγενών τριχωτών θηραμάτων, άγριων ζώων, πιθηκοειδών, και πτηνών και ζώων. Επίσης, στο λόφο του Αγίου Παντελεήμονα, λειτουργεί εκτροφείο θηραμάτων όπου εκτρέφονται και ζουν ελεύθερα για αναπαραγωγή ελάφια, ζαρκάδια, αγριογούρουνα, λαγοί κ.ά.