Τοπική Γαστρονομία
ΣΥΡΟΣ ΤΟΠΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
Τυρί ΄Σαν Μιχάλη’ (σκληρό πικάντικο τυρί απο αγελαδινό γάλα)
Τυρί ΄Σαν τζώρτζης΄(αρωματικό)
Κοπανιστή πικάντικη
Μυζήθρα ξερή ή νωπή
Γραβιέρα αγελαδινή
Πετρωτή (στραγγιστά τυράκια)
ΑΛΜΥΡΑ
Κατσικάκι με καπαρόφυλλα ή με μέλι
Χταπόδι ξυδάτο με λιαστή ντομάτα
Μαραθόπιτα
Τιριτίμ (ομελέτα με κολοκυθάκια, κρεμμυδάκια, δυόσμο, άνηθο, αυγά, γάλα)
Φανουρόπιτα
Αιματιές (το παχύ έντερο του χοίρου, γεμιστό με γλίνα, μέλι, σταφίδες, κρεμμυδάκια και μπαχάρια)
Ψάρι με ξερή κάπαρη και ντομάτα
Κουμπέμπα συριανή με δαμάσκηνα (κεφτέδες με δαμάσκηνα)
Λάχανο λεμονάτο με λούντζα και μάραθο
Μαραθολουκάνικα - σκορδολουκάνικα
Πηχτή
Σύγλινο με ντομάτα
Λούντζα (αλλαντικό παστό απο το κόντρα φιλέτο του χοίρου)
Λουκάνικο Σύρου με λάχανο και μάραθο
Μαϊντανοσαλάτα
Καπαροσαλάτα
Καβουροσαλάτα
Ρεβυθοσαλάτα
Ντοματοκεφτέδες
Καραβόλοι (σαλιγκάρια) κοκκινιστά με φασκόμηλο
Αθέρινα με κρεμμύδια τηγανητά
Αστακός – αστακομακαρονάδα
Ψάρια-θαλασσινά
Φάβα
Σαβόρι
Φλιγκούνι κοκκινιστό (χοιρινό συκώτι με ντομάτα, κόκκινο κρασί και μπαχάρια)
Ψαράκι (χοιρινό ψαρονέφρι)
Λαδόπιτα με ξινοτύρι
Τεροπτάρια (τυροπιτάρια)
Τερόπτα ή μαρμαρίτα (τυρόπιτα)
Χοιρινό με κυδώνια ή κυδωνάτο
Βραστό κρέας με λιαστές ντομάτες
Κοψίδια (χοιρινή πανσέτα στα κάρβουνα)
Μπακαλιάρος πλακί
Μπιφτεκάκια Σύρου
Σφουγγάτο Σύρου
Συριανό ντελαγκρατσιάνο (με μελιτζάνες)
Μοσχαράκι πικάντικο στη στάμνα
Αετόπιτα (πιτα με χοιρινό, βούτυρο, αυγά, κρεμμύδια, άνηθο)
Λαχανοντολμάδες με σταφίδες
Καλαμάρι
Κουνουπιδοκεφτέδες
Πιτσούνια σούπα
Κοτόπουλο με δενδρολίβανο
Κόκορας κρασάτος
ΓΛΥΚΑ
Λουκούμια
Χαλβαδόπιτες
Παστελάρια
Παστέλια
Χαλβάς
Αμυγδαλωτά
Γλυκά του κουταλιού
Φρισούρες Σύρου(φέτες ψωμιού σε γάλα, βουτηγμένες σε αυγό, τηγανητές, με σιρόπι ή μέλι, βανίλια και κανέλλα)
Σάμαλι
Συριάνικο (χαρισά)
Ψαθούρια (μελομακάρονα)
ΔΙΑΦΟΡΑ
Ντομάτες λιαστές
Σύκα
Λάδι-ελιές (ιδίως οι τσακιστές Σύρου)
Μέλι θυμαρίσιο
Κάπαρη
Αγγινάρες σε λάδι
Αλιβάρβαρα τουρσί (χορταρικό)
Προβάσια (άγρια χόρτα)