Τοπική Γαστρονομία

 
 
ΝΑΞΟΣ - ΤΟΠΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
 
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
Τυριά (ανθότυρο, αρσενικό Νάξου, θηλυκοτύρι, ξινομυζήθρα, αφρομυζήθρα, ξινότυρο, γραβιέρα Νάξου, κομός τυρί στάνης, κοπανοτύρι, κορωνιάτικο, κρασοτύρι, μελανοτύρι, μελίπαστο, σκορδότυρο, τσιμισκάκι, τυρί άγιος Ισίδωρος, τυρί σε λάδι)
Γιαούρτι Νάξου και βούτυρο
 
ΑΛΜΥΡΑ
Κατσικάκι λεμονάτο ή κοκκινιστό με κολοκυθάκια ή με μακαρόνια.
Μοσχάρι με μελιτζάνες και τυριά (καλόγερος) ή με μακαρόνια
Ομελέτα με πατάτες ή με κολοκυθάκια ή με καρφιαή με ζαμπόνι και χωριάτικα λουκάνικα
Πατάτες γιαχνί ή κυδωνάτες τηγανητές με ξερά κρεμμύδια ή πενταράτες τηγανητές
Ρόστο με μακαρόνια
Πατούδο (κατσίκι γεμιστό με χόρτα)
Ψευτοκακαβιά (απο μυρωδάτα λαχανικά)
Χοιρινό τηγανητό
Κουκουλομαεργιά ή σιταρομαεργιά (με ποικιλία όσπριων)
Τηγανίτες απο τον Κυνίδαρο (βρασμένο κουνουπίδι, με μάραθο, τυρί αρσενικό Νάξου, αλάτι και πιπέρι σε κουρκούτι τηγανισμένο)
Παϊδάκια βραστά απο ζούλες (γίδες)
Μουσακάς
Ντολμάδες
Κολοκυθοπαστίτσα
Ρεγγοτηγανίτες
Σαλάτα με ξινομυζήθρα
Κουνέλι λεμονάτο
Κρεμμυδοφωλιές (κιμάς τυλιγμένος σε κρεμμυδόφυλλα)
Ντοματόπιτα, κολοκυθόπιτα, μαραθένια ποταμιάς
Κολοκυθοανθοί γεμιστοί
Κόκκινος τόνος ώμος με αλάτι, πιπέρι και λαδολέμονο
Σκορπίνα ψητή
Κεφαλοπόδια (τοπικός πατσάς)
Σεφουκλωτή (πίτα με φρέσκα σέσκουλα)
Μελιτζάνα τυλιχτή με σάλτσα
Σαλιγκάρια με ναξιώτικες γλυκοπατάτες
Καραβόλοι ή ζευγαδάκια με ρύζι
Φλογέρες
Πατατοκεφτέδες
Κόκορας κρασάτος
Σουτζουκάκια
Σαλατούρι (σαλάτα απο σαλάχι)
Γούνες λιόκαφτες (ψαρομέζες)
Προβάσια (τρυφερά φύλλα αγριολίτσας) με χοιρινό ή κατσικάκι ή μπακαλιάρο.
Ψάρια-θαλασσινά
Λουκάνικο
Τσιλαδιά με κάπαρη και λαχανικά
Γιαχνάδα (τουρλού λαχανικά)
Μπακαλιάρος στο φούρνο με χορταρικά
Σκουμπρί στην άρμη
 
ΓΛΥΚΑ
Μελαχρινό (γλυκό)
Τσουρέκια-λαδοκουλούρα Νάξου-παξιμάδια
Χαλβάς σιμιγδαλένιος Ναξιώτικος
Γλυκά του κουταλιού (παπυλώνα, νερατζολέμονο, πορτοκάλι, κυδώνι, βερύκοκο, μηλαράκι).
Σκαλτσούνια
 
ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ
Κίτρο Νάξου λικέρ
Κρασί λιαστό ορεινής Νάξου (κυίιως απο την Κωμιακή)
Τσίπουρο
 
ΦΡΟΥΤΑ
Πορτοκάλια, μανταρίνια, βερύκοκα, ροδάκινα, τζάνερα Παπυλώνα (εσπεριδοειδές, διασταύρωση περγαμόντου και νερατζιού)
Φραγκόσυκα
 
ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Ασκούδες (επιτραπέζια ελιά Νάξου)
Πατάτες
Ντομάτα λιαστή
Μέλι θυμαρίσιο
Ζαμπόνι Απείρανθου (αρωματισμένο μπούτι χοίρου με κανέλλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, και πιπέρι και καλυμμένο για 3 μήνες με αλάτι) 
Ψωμί κίτρο