Τοπική Γαστρονομία

 
 
ΙΚΑΡΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ    
Καθούρα - από κατσικίσιο γάλα, έχει ελαφρά πικάντικη γεύση είναι λευκό και μαλακό, το βρίσκεται μόνο στην Ικαρία και είναι γνωστό από το 17ο αιώνα)                          
Τυρί λευκό                         
Κοπανιστή                         
Γιαούρτι                         
Γάλα  
 
ΑΛΜΥΡΑ  
Αγριοκάτσικο ΄ρασκά΄ κοκκινιστό                        
Αγριοκάτσικο με μυρωδικά και πατάτες φούρνου                         
Αστακομακαροναάδα                         
Γαύρος φιλέτο στη σχάρα με κρεμμυδάκια, πιπεριά, ντομάτα.                          
Γεμιστά με ρύζι και μυρωδικά                         
Κεφαλάδες (ψάρια)                         
Kολοκυθοανθοί γεμιστοί                         
Κολοκυθοκεφτέδες                         
Μαερειό (με φασολάκια, καλαμπόκι, κρεμμύδια, ντομάτα, πιπεριές)                         
Μελιτζάνες γεμιστές στο φούρνο                         
Μάτσι Ικαρίας με γιαούρτι και μυρωδικά                         
Ντομάτες γεμιστές με ανθότυρο                         
Ντοματοκεφτέδες                         
Πηχτή                         
Πιλάφι του γάμου (από αγριοκάτσικο ράτσας ΄ρασκά΄με σάλτσα ντομάτας)                         
Πιταράκια Ικαριώτικα                         
Ρεβυθοκεφτεδες                         
Ρέγγα καπνιστή                         
Σαλάτα Ικαριώτικη με ζεστή πατάτα                         
Σκορδαλιά Ικαριώτικη                         
Σουφικό - λαχανικά στο φούρνο(με μελιτζάνες, κολοκύθια, κρεμμύδια, πατάτες, ντομάτες, πιπεριές)                         
Ταμπουράς (κόκκινη κολοκύθα) με κρεμμύδια και φέτα  στο τηγάνι                         
Τσουγκράνες σαλάτα (χορταρικό)                         
Τυρόπιτα                         
Φουσκόπιτα                         
Χοιρινό με λαχανίδες                         
Χοιρινό καπνιστό (καγιά με ομελέτα)                          
Χορτόπιτα                         
Ψάρια-θαλασσινά  
 
ΓΛΥΚΑ                                      
Γλυκά του κουταλιού (κυρίως το τριαντάφυλλο και το καϊσί)                 
Λουκουμάδες                
Ξεροτήγανα                
Ρυζόγαλο                
Κουλουράκια παραδοσιακά Ικαρίας                
Ροζέδες αμυγδάλου με μέλι                
Φοινίκια (μελομακάρονα)      
 
ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ
Πράμνειος οίνος (περίφημο μαύρο μπρούσκο τοπικό κρασί από την ποικιλία φωκιανό)
Τσίπουρο 
Ούζο Δολύχι Ικαρίας (100% από απόσταξη παράγεται στη περιοχή Κοσσοίκια, με γλυκιά και απαλή γεύση  
 
ΔΙΑΦΟΡΑ  
Κολοκάσι - γλυκοπατάτα ή αλλιώς αγγινάρα της Ιερουσαλήμ. Είναι ένα λαχανικό ρίζας που υπάρχει μόνο στην Ικαρία και έχει μεγάλη διατροφική αξία. Σερβίρεται πάντα ψημένο σαν σαλάτα ή μαγειρευτό με λαχανικά και κρέας.                      
Σύκα                       
Ρεικομέλι                       
Μέλι από πεύκο και βότανα                        
Λαχανικά (ντομάτες, λάχανα, αγγούρια, κουκιά, πιπεριές, φασόλια)                        
Λάδι-ελιές                       
Καϊσιά (βερίκοκα) Ικαρίας                       
Καρύδια                       
Αμύγδαλα                       
Άγριο Κρίταμο Ικαρίας                      
Αρωματικά φυτά και βότανα