Τοπικές Εκδηλώσεις

Στο νομό Τρικάλων δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην παράδοση και γι αυτό μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει τοπικές γιορτές που εστιάζουν στους ήχους και τις γεύσεις της περιοχής.
 
Στην έδρα του νομού τα Τρίκαλα, τους καλοκαιρινούς μήνες διεξάγονται πλήθος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, στα πλαίσια του Πολιτιστικού Καλοκαιριού, με συναυλίες, παραστάσεις αλλά και παιδικό θέατρο.
 
Πολύ σημαντική εκδήλωση για την πόλη είναι τα «Τσιτσάνεια», που γίνονται τον Σεπτέμβριο προς τιμήν του μεγάλου μουσικού της περιοχής του Βασίλη Τσιτσάνη. Οι λάτρεις, λοιπόν, του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν εκθέσεις, μουσικές εκδηλώσεις , αλλά και έναν πανελλήνιο διαγωνισμό λαϊκού τραγουδιού, που διεξάγεται στο υπαίθριο θέατρο του φρουρίου Τρικάλων.
 
 
Τον Απρίλιο του 2013 αναβίωσε, στην πόλη το έθιμο της «Λαζαρίνας». Πρόκειται για έναν διαγωνισμό στον οποίο συμμετέχουν γυναίκες όλων των ηλικιών, που φέρουν χειροποίητα καλάθια φτιαγμένα από φυσικά υλικά και τραγουδούν τα παραδοσιακά κάλαντα του Λαζάρου.
 
Αλλά και στη Καλαμπάκα σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού διεξάγονται τα «Μετέωρα Τέχνης». Πρόκειται για πολιτιστικές εκδηλώσεις με έμφαση στο λόγο και τα εικαστικά, αλλά και με πολλές συναυλίες και παραστάσεις χορού. Στα πλαίσια του θεσμού των «Πολιτιστικών Μετεώρων», γίνονται εκδηλώσεις και τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου.
 
Στην περιφέρεια του νομού διεξάγονται πάρα πολλές εκδηλώσεις θρησκευτικού και αγροτικού χαρακτήρα.
Μια από αυτές είναι και η γιορτή του Αγίου Γεωργίου του Μανδηλά, στο Καστράκι ένα χωριό του Δήμου Καλαμπάκας, στο δρόμο για τα Μετέωρα. Για να προσκυνήσει κάποιος το εκκλησάκι του Αγίου πρέπει να αναρριχηθεί με σκοινί, αν και γενικώς θεωρείται δύσκολη η άνοδος αν κάποιος δεν είναι αναρριχητής. Στο Δήμο Χασιών, στα σύνορα του Νομού Τρικάλων με τον Νομό Γρεβενών, διεξάγεται τον Μάιο η «γιορτή της προβατίνας» και όποιος βρεθεί στην γιορτή μπορεί να παρακολουθήσει ή και να συμμετέχει στην διαδικασία επεξεργασίας μαλλιού και γάλακτος, αλλά και να δοκιμάσει παραδοσιακά φαγητά μαγειρεμένα στο καζάνι.
 
 
Στο τέλος του Ιουνίου γίνεται το γνωστό πλέον αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στο Περτούλι, 46 χλμ. από την πόλη των Τρικάλων. Η εκδήλωση είναι τριήμερη και ξεκινά με το Φεστιβάλ Νεολαίας και Νέων Καλλιτεχνών και στη συνέχεια αφιερώνεται στα έθιμα και την μουσική παράδοση των Σαρακατσαναίων. Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου στην Κάτω Παλαιοκαρυά , 35 χλμ. από τα Τρίκαλα, γίνεται η «γιορτή της πέστροφας» και όσοι παρευρεθούν θα δοκιμάσουν ντόπια πέστροφα μαγειρεμένη με βούτυρο και καλαμποκάλευρο.
 
Τον ίδιο μήνα οργανώνεται στο Χαλίκι, ένα χωριό σε υψόμετρο 1150 μ., 97 χλμ. από τα Τρίκαλα, η γιορτή της πίτας, όπου κάποιος μπορεί να δοκιμάσει όλα τα ήδη της πίτας, τα οποία φτιάχνουν οι γυναίκες του χωριού, αλλά και η γιορτή του κρεμμυδιού στο Παλιαομονάστηρο, 14 χλμ. από τα Τρίκαλα, όπου φυσικά σερβίρεται στιφάδο.
 
Θεσμό αποτελεί και η «γιορτή κάστανου» στην Καστανιά Καλαμπάκας, 34 χλμ. από την πόλη της Καλαμπάκας. Στη γιορτή παρουσιάζονται τοπικά προϊόντα και φυσικά εδέσματα από κάστανα.