Περτούλι – Νεραϊδοχώρι – Πύρρα - Δέση, Τρίκαλα

(0 ψήφοι)

Το Περτούλι, ένα από τα πιο παλιά χωριά στη Θεσσαλία, είναι αμφιθεατρικά χτισμένο στις πλαγιές του όρους Φούρκα, σε υψόμετρο 1.090 μ. Η διαδρομή από τον κεντρικό δρόμο κατάφυτη από έλατα, αλλά όσο ανεβαίνετε υψόμετρο, τα δέντρα δίνουν την θέση τους σε θάμνους. Μετά από λίγο οι θάμνοι αντικαθίστανται από χορτάρι, χαρακτηριστικό ότι έχετε φτάσει στα γνωστά Περτουλιώτικα λιβάδια, όπου άλογα και αγελάδες συμβιώνουν ελεύθερα. Εδώ συναντιούνται κάθε Μάιο οι Σαρακατσαναίοι από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια και θυμούνται τα προγονικά τους έθιμα, με δημοτική μουσική και παραδοσιακούς χορούς. Για το σκοπό αυτό στήνονται και παραδοσιακές σαρακατσάνικες καλύβες.

Το χωριό απλώνεται και στις δύο πλευρές του κεντρικού δρόμου, γεμάτο σπίτια με κόκκινες κεραμοσκεπές και πέτρινες στέγες, δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής. Τα επιβλητικά και αρχοντικά πέτρινα κτίρια είναι πολύ φροντισμένα, όπως και κάθε γωνιά του χωριού. Μην αμελήσετε να επισκεφτείτε τις δύο υπέροχες πετρόκτιστες εκκλησίες του χωριού.

Όσο βρίσκεστε στο Περτούλι θα απολαύσετε τοπική παραδοσιακή κουζίνα, ψητά κυνήγι, χωριάτικες πίτες και πολλές άλλες νοστιμιές στις πολλές και αξιόλογες ταβέρνες της περιοχής.

Για να αθληθείτε μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ ποδήλατου βουνού ή τοξοβολία, αλλά και ιππασία στα Περτουλιώτικα λιβάδια. Ακόμα και αν είστε εντελώς αρχάριοι, οι ειδικοί θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε την βόλτα με το άλογο μέσα στα δασικά μονοπάτια. Ή, απλά, μπορείτε να περπατήσετε στο Πανεπιστημιακό Δάσος. Πρόκειται για μια έκταση περίπου 35.000 στρεμμάτων, με πολλούς διαμορφωμένους χώρους αναψυχής, ποταμάκια, γραφικά γεφυράκια και, βέβαια, έλατα.

Οι λάτρεις του σκι, μπορούν να επισκεφτούν το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου που βρίσκεται μόλις 3χλμ. μακριά. Εκτός από σκι, εκεί μπορείτε να κάνετε snowboard ή να πιείτε τον καφέ σας σε ένα από τα δύο σαλέ του χιονοδρομικού.

Με αφετηρία το Περτούλι μπορείτε εύκολα να επισκεφτείτε τα πανέμορφα γύρω χωριά. Εμείς θα σας δώσουμε, ενδεικτικά, πληροφορίες για κάποια από αυτά.

Το Νεραϊδοχώρι είναι ένα όμορφο και γραφικό χωριό, χτισμένο στα 1150 μέτρα. Βρίσκεται μέσα σε ένα πανέμορφο τοπίο γεμάτο έλατα και ανεμπόδιστη θέα προς τις απέναντι επιβλητικές κορυφές Λουπάτα, Μαρόσα και Αυγό. Εκτός από τις φυσικές του ομορφιές, αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου (τρίκλιτη βασιλική του 1764) στο κέντρο του χωριού, την όμορφη πλατεία με τον πλάτανο και τη βρύση, τον παλιό νερόμυλο, το πέτρινο γεφύρι του Χατζηπέτρου, χτισμένο το 1750, (με μήκος 30 μέτρα, ύψος 8 μέτρα και άνοιγμα τόξου 17,50 μέτρα) και την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (1792), 2 χλμ μετά το χωριό, στο δρόμο προς Πύρρα.

Σε μια έκταση κατάφυτη από οξιές και βελανιδιές, σε υψόμετρο 1050 μ. είναι χτισμένη η όμορφη Πύρρα. Επισκεφτείτε την Ιερά Μονή του Αγίου Μόδεστου (1859), την Αγία Παρασκευή (1892), περπατήστε στην ξακουστή «Βλαχόστρατα», ξεδιψάστε στη βρύση «Γκιντούρι» και φτάστε μέχρι την «Καμάρα», το μικρό πέτρινο γεφύρι που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό, στο δασικό δρόμο που οδηγεί στο Νεραϊδοχώρι.

Ένα μικρό χωριό με εκπληκτική θέα, η Δέση, μας περιμένει σε υψόμετρο 1050 μ. Το χωριό δεν έχει αναπτυχθεί τουριστικά. Το πιο σημαντικό αξιοθέατό της είναι το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, εγκαταλελειμμένο από το 1953. Ο ναός, κτίσμα του 1798, είναι σταυροειδής με τρούλο και διαθέτει ένα αξιόλογο επίχρυσο τέμπλο του 1849. Πανηγυρίζει στις 20 Ιουλίου και στις 15 Σεπτεμβρίου. Χαρακτηριστική είναι, επίσης, η «μεγάλη πέτρα» στην πλατεία του χωριού, όπου, σύμφωνα με την παράδοση δίδαξε ο Κοσμάς ο Αιτωλός το 1778. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αρχοντικά των Διάκου και Κοτούζα και το Πατρικέικο που λέγεται ότι χτίστηκε το 1620.

Λίγο πιο έξω από τη Δέση, θα βρείτε τους πανέμορφους καταρράκτες της. Περίπου 1,5 χλμ. πριν από το χωριό θα συναντήσετε έναν χωματόδρομο που ανηφορίζει δεξιά και μία μικρή πινακίδα που γράφει ‘’Καταρράκτες’’. Ακολουθώντας τον χωματόδρομο, που περνά από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, μπαίνετε σε ένα πυκνό ελατοδάσος. Ο δρόμος (έντονα ανηφορικός) θέλει προσοχή, ιδιαίτερα το χειμώνα ( καλύτερα να ακολουθήσετε αυτή τη διαδρομή μόνο αν ο καιρός είναι πολύ καλός). Μετά από περίπου 5 χλμ. θα βγείτε σε ένα ξέφωτο. Εδώ αφήνετε το αυτοκίνητο και επιλέγετε ένα από τα δύο μονοπάτια. Μετά από 10 λεπτά περίπου θα δείτε τον πρώτο καταρράκτη, ύψους 30 μέτρων. Αν συνεχίσετε να περπατάτε, θα συναντήσετε τον δεύτερο καταρράκτη, ύψους 100 μέτρων ( αλλά λιγότερο ορμητικό).